Tóbiás és Balambér bringát választ | Autoszektor
bicikli

Tóbiás és Balambér bringát választ

2015.02.22.

A futóbringától a felnőtt kerékpárig!

Tóbiás és Balambér a két kutyakölyök, a gyerekek meséken keresztül való szórakoztatása, és tanítása mellett, minden héten hoz egy jó tanácsot, amit a tudatos közlekedésre is odafigyelő szülők hasznosíthatnak a mindennapokban.

 

Gyere el feburár utolsó hétvégéjén a Birngaexpo-ra és találkozz Tóbiással és Balambérral! Ha nem ismered történetüket, akkor Kattints ide és küldünk egy ajándék mesét!

Mindenkinek nagy mérföldkő az életében, amikor megtanul biciklizni. Egy olyasfajta szabadságot kapunk, aminek köszönhetően a saját erőnkből tehetünk meg nagyobb távolságokat. Talán a második ilyen nagy löket, amit akkor érzünk, amikor kezünkbe kapjuk a jogosítványt. De a gyerekkor meghatározó fő közlekedő eszköze egyértelműen a bringa.

A kezdetek

Annak idején, nem is tudott a gyerek menőbbet elképzelni magának egy támasztókerekes bringánál. Ez mind szép és jó, átéltük rajta a kerékpározás élményét, de sajnos az egyensúlyunk nem fejlődött rajta, csak nagyon kis mértékben, mert a gyerek nincs rákényszerítve a stabilitás megtartására. Még az is jobb módszer, ha apa futva kergetni a gyereket seprűnyéllel a vázhoz applikálva, de ez elég balesetveszélyes. Ha a gyerekünk ráérez és apa elengedi, akkor a megállás kérdése még ott lebeg, ebből akár baj is lehet. Ha apa mégsem engedi el, akkor akár mindketten eleshetnek, így nem ez a megfelelő módja a bringázni tanulásnak.

A futóbringa.

A 21. század elején kezdett igazán csak elterjedi az annak idején még a rendszerváltás előtt nem igazán ismeretes futóbringa. De vajon mi is ez? A futóbringa egy olyan közönséges kétkerekű szerkezet, melyet gyermekünk lábbal hajt, és eközben az egyensúlyozásra is oda kell figyelnie. Olyan hasznos eszköz, mely egyszerre szórakoztató és hasznos, hiszen remekül fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket. Előnye, hogy a bicajozáshoz hasonló módon hajtja magát a gyerek és nem lesz furcsa később a tekerés mechanizmusa sem.

A futóbringák közül sokféle létezik, így ha vásárlásra adjuk fejünket, előtte járjuk át, melyek közül tudunk válogatni.

Az első, amivel találkozhatunk az olcsóbb kategóriákban, a fix kormánymagasságú és nem állítható ülésű, műanyag verziók. A kisebbek számára előnyös, hiszen nagyon könnyűek és ennek köszönhetően nem okoz gondot nekik a bringák pakolgatása, felállítása egy esetleges földre huppanás után. Ha ezt a bringát választjuk, akkor vegyük figyelembe azt a tényt, hogy a gyerek előbb-utóbb kinövi, így másik után kell majd néznünk!

A második és leggyakoribb verziók fém vázzal és szinte kivétel nélkül állítható kormánnyal készülnek. Ha tehetjük, mindenképp ezt a megoldást ajánljuk, mert ezzel akár egy hosszabb időd is lefedhetünk. Előnye, hogy állítható és masszív fém vázának köszönhetően szinte elnyűhetetlen. Hátránya, hogy sajnos egy ilyen futóbringa ára nem kevés, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk érte.

Ha gyermekünk kétéves kor körül jár, akkor jöhet első próbálkozás futóbringán. Többekkel megesik, hogy eséssel indítanak, de ez főleg azoknál a gyerekeknél fordul elő, akik korábban háromkerekű motoron, vagy támasztókerekes bringán kezdték a pályafutásukat és azt se feledjük el, hogy a bringázni tanulásban benne van az esés, anélkül nem megy.
Ahogy telnek múlnak a hónapok, azt vesszük észre, hogy gyermekünk egyensúlyérzéke bizony nagyon sokat fejlődött, elgondolkodunk, hogy eljött az ideje egy rendes tekerős bringának.

A nagyjából két évig nyúzott futóbringa örök parkolásra kényszerítése egy megfelelő nagyobb, tekerős bringa kiválasztásával történhet meg.
Négy éves kortól ajánlott a futóbringa cseréje tekerősre, hiszen nagyjából két év alatt már elsajátítható a magabiztos egyensúlyozás. Amikor már azt látjuk, hogy gyermekünk több métert tesz meg felhúzott lábbal a futóbicajon, akkor eljött az idő a váltásra.

Egy 16”-os kerékméretű kerékpár a futóbringa után megfelelő váltás lehet, ha úgy érezzük, gyermekünk biztonsággal fogja tudni kezelni. 45-55 cm-es lábhossz esetén használható ez a méret.  Jellemzően még kontrafékes bringákkal találkozunk a boltban, de nem példa nélküli, hogy megjelenik a váltó, mint kiegészítő, így már egész felnőttnek érezhetik magukat a kicsik. Ez a bringa általában 7-8 éves kor között kerül véglegesen a garázsba, nagyjából eddig tudja használni gyermekünk, utána nagyobbra kell, hogy váltsunk.

A következő ajánlott lépcsőfok a 20”-os kerékméretű bicaj. Ezután jellemzően már felnőtt bicajt választanak maguknak a gyerekek. Ezek a méretű bicajok már a felnőtt bringák összes jellemzőjével rendelkeznek így a túrázásra már alkalmasak.

A kerékpározásban is fontos a fokozatosság! Ne feledjük, a bringázásnak is vannak kötelező kellékei, amiket már a futóbringa mellé is vegyünk meg, így ha nem történik semmi komolyabb baleset, akkor a bringázás lehet az első szerelem. Egy remek tavaszi napon nem is tudunk ennél jobb programot ajánlani, de ne feledjétek! Csak óvatosan!

Tóbiás rendre utasítja kisöccsét, Balambért, aki nem akarta felvenni a bukósisakot a futóbiciklijéhez:
-Ejjnye Balambér! Mégis hogy gondoltad ezt? Hiszen te is megtanultad, hogy bringázni csak is sárga mellényben és bukósisakban szabad! Még valami bajod esik!
Így válaszolt Balambér, Tóbiás okítására:
-Igazad van Tóbiás, nem is tudom hová tettem az eszem.
Majd Balambér becsatolta bukósisakját és felpattant futóbringájára. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.13
A péntek este kezdődő németországi labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott mérkőzéseinek....
2024.06.13
A HangZóna mai vendége Tóth András. A témák: kocka-Panda, és Matchboxok. ..
2024.06.13
A közlekedési szabályokra fittyet hányva, forgalomból kivont kocsijával menekült a rendőrök elől....
2024.06.13
Magyar pilótákkal, magyar helyszínen forgatták az utóbbi idők legmenőbb Citroën reklámfilmjét. ..
2024.06.13
Lenyűgöző teljesítmény, prémium funkciók és páratlan kifinomultság: a hétvégi 24 órás Le Mans....
2024.06.13
Viszonylag kisméretű, három cég meghatározó innovációkat mutat fel a közlekedési iparág világpiacán....
2024.06.13
A BMW Group és a Pirelli közösen fejlesztette ki a vadonatúj, 20” méretű P Zero Winter 2 téli....
2024.06.13
A Toyota UK bemutatta a Corolla Touring Sports speciális, rendőrségi kivitelét. A fényhidas kombi....
2024.06.13
A bliccelés elleni programja következő állomásaként bővíti a jegyérvényesítési lehetőségeket a BKK....
2024.06.13
Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend....