Tóbiás és Balambér havas kalandjai | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér havas kalandjai

2017.12.03.

Itt a december, van, ahol már lehulltak az első hópelyhek. Mindez azt jelzi, hogy végre elkezdődik a gyerekek egyik kedvenc időszaka, amikor hóembert csinálnak, óriási hó csatákat vívnak és szánkóznak. Tóbiás és Balambér már tűkön ülve várta azt a pillanatot, amikor hétvégén felkelnek, majd kipillantanak az ablakon, és meglátják a havas tájat. Hogy milyen havas kalandba keveredik a héten Tóbiás és Balambér, a cikkünkből kiderül. Tarts velünk!

Vigyáz, hógolyó!! (kép: nepszava.hu)

Tóbiás éppen a pihe puha paplan alatt húzta a lóbőrt, mikor testvére Balambér hangos kiabálására riadt fel.

- Tóbiás, Tóbiás! Nézz az udvarra! Látod, hogy mennyi hó eset? Gyere, gyere! – kiáltott hangosan Balambér

Tóbiás gyorsan felpattant az ágyról, és az ablakhoz rohant, és látta a hóval borított udvart, a fákat, és bokrokat is hó lepte el.

- Azta! Mennyi hó! Gyere Balambér, gyorsan reggelizzünk, vegyük fel a kabátot, és építsünk hóembert, vagy hógolyózzunk. – tanácsolta izgatottan Balambér, és már indult is a konyha felé

- Oké, gyerünk, induljunk. – válaszolt Balambér, majd szaladt a testvére után reggelizni.

A két kiskutya csak úgy behabzsolta a reggelit, hogy minél előbb kész legyen az a hóember. Miután mindkét pocak megtelt, indultak volna öltözni, de édesanyjuk útjukat állta.

- Hova, hova, ilyen sietősen kis drágáim? – kérdezte szelíden az édesanya.

- Megyünk hógolyózni, meg hóembert építeni. – válaszolták együtt a tesók.

- Rendben bogaraim, de ne feledjétek, hogy nagyon fel kell öltözni, mert már nagyon hideg van odakint, ezért nem szabad félvállról venni egy kis hógolyó csatát. Miket is kell felvenni pontosan? Ki tudja?

Ilyen egy igazán szép hóember. (kép: billfrymire.com)

A réteges kényelmes öltözködés az első. Fontos, hogy ruháink ne legyenek túl szorosa. Fontos pamut, vagy egyéb nedvszívó alsóruházat. A vizes ruhát lehetőség szerint azonnal szárazra kell cserélni. Külön figyelmet kell fordítani a meleg, száraz, vízzáró lábbelik használatára. Nagyon fontos, hogy a kabátunk alatt több réteg ruhadarabot viseljünk, hiszen így felvehetjük a harcot a hideg ellen, de le is vehetjük azt, ami felesleges. A téli hidegben nem feltétlenül az jut először eszünkbe, hogy levegyünk magunkról akár csak egy pulóvert is. Inkább még jobban felöltöznénk.

A legalsó réteg:

Nagyon fontos, talán téli öltözetünk legfontosabb rétege. Télen elengedhetetlen a szárazon tartás, ezért muszáj, hogy a legalsó rétegnek megfelelő ruhaneműt válasszunk. Olyat, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet.

 A középső réteg:

Ez a réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük. Ám nem mindenkinek van szüksége még plusz melegre. Ebben a rétegben könnyű, de hőtartó, polár anyagokból készült darabokat viseljünk!

Felső réteg:

Ez a réteg az időjárás függvénye, szélálló dzsekiről, kabátról lehet szó. Ez elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt. A hideg beköszöntével érdemes betartani a réteges öltözködés szabályait, hiszen ezzel komoly lépéseket tehetünk a betegség megelőzése érdekében.

Nehogy átázzon a kabát! (kép: shutterstock.com)

A kis lurkók, miután minden réteget magukra vettek, és a sapka, sál, kesztyű hármas is felkerült rájuk, már rohantak is az udvarra. Egész délelőtt kint voltak, hógolyózás közben egy kétszer arcon találták egymást, de nem lett baj, csak nevettek egy jót. nem egy, nem kettő, hanem öt db hó angyal is készült, viszont hóemberből csak egyet csináltak viszont az olyan hóember volt, hogy majdnem életre kelt. Voltak neki gombjai gesztenyéből, szép nagy sárgarépa orra, egy régi fazék volt a sapkája, és még egy sálat is kapott, hogy meg ne fázzon a téli hidegben.

- Jaj Balambér, olyan jó, hogy végre van hó. Mit szoktunk még csinálni, ha havazik? – kérdezte Tóbiás.

- Hát nem tudod? Már hozom is a szánkót, és kimegyünk a domboldalra csúszkálni. – vágta rá határozottan Balambér.

- Igazad van Balambér, hogy is felejthettem el? Induljunk! – kiáltotta Tóbiás, majd elindultak a szánkóért.

Csak úgy suhannak a havon. (kép: hsb.hu)

 

Legalább 20-szor, de az is lehet, hogy 30-szor csúsztak le a közelben lévő dombocskáról, mikor már annyira elfáradtak, hogy úgy döntöttek hazamennek. Mindketten azt kívánták, bárcsak az egész tél ilyen havas és mókás legyen mint amilyen ez a nap volt. Fáradtan, de boldogan léptek be a lakásba, és vették le kicsit vizes kesztyűjüket, és sapkájukat. Befalták az ebédet, majd a nagy fáradság legyőzte őket, és elbóbiskoltak mind a ketten, de csak azért, hogy délután ismét újult erővel vessék bele magukat egy újabb havas kalandba. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....
2024.05.22
Lettország szolidaritás jeléül átad Ukrajnának kéttucatnyi különböző márkájú autót, amelyek....
2024.05.22
Magyarországon a szakszervezetek bár jelen vannak, ritkán tudnak akkora hatást gyakorolni egy....
2024.05.22
Aszfaltoznak az M0-ás autóúton az M4-es csomópontnál. Az M1-es autópálya felé a 41-es és a 39-es km....
2024.05.22
- Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....