Tóbiás és Balambér kalandjai - Bringaszállítás közösségi közlekedéssel | Autoszektor

kerékpár

Tóbiás és Balambér kalandjai - Bringaszállítás közösségi közlekedéssel

2015.04.26.

Megvizsgáljuk, milyen módon utaztathatjuk a bringáinkat!

Tóbiás és Balambér két kutyakölyök minden hétre tartogat pár jó tanácsot a szülőknek és a gyerkőcöknek egyaránt! Ezen a héten górcső alá vesszük, hogy miként is utazhatunk a BKK járatain kerékpárjainkkal együtt, hogy olyan távolságokat is leküzdhessünk, amiket nem tudunk vagy nem szeretnénk kétkerekűvel letekerni.

Sok család választja hétvégi kirándulásként a fővárost és az azt körülvevő látványosságokat. A szép tavaszi idő beköszöntével lehetőségünk nyílik egyre több szabadtéri programra, biciklitúrákra.
Ahhoz, hogy Budapestet meglátogatva ne ütközzünk nehézségekbe, miután az autóinkat a külső kerületekben hagytuk, a BKK-nak köszönhetően kényelmesen eljuthatunk a belvárosba vagy onnan ki. A külső kerületekben található látványosságok is könnyedén elérhetők a helyi lakosok számára is.

A Budapesti Közlekedési Központ lehetőséget biztosít számunkra, hogy a HÉV-en és más szerelvényeken is biztonsággal szállíthassuk kerékpárunkat. A HÉV szerelvények középső kocsiján van lehetőségünk kerékpárt szállítani, ugyanis itt alakítottak ki egy erre a célra megfelelő rögzítőt. Egy utas egy kerékpárt szállíthat.


A jelzés mutatja, hol szálljunk fel bringával

 

Ha azonban a HÉV valamilyen okból nem közlekedik és munkáját pótlóbuszokkal végzik, akkor ezek a buszok is minden esetben alkalmasak kerékpárszállításra, de legyünk körültekintőek, ugyanis nem mindegy, hogy milyen fajta busz érkezik. A régi Ikarus 200-as buszokon a hátsó ajtót használjuk, az újabb típusú, Ikarus 400, MAN és Mercedes buszokon a középső ajtón szálljunk fel és le. Emellett érdemes lehet figyelni, hogy hova van kihelyezve a járművön a babakocsis matrica, ugyanis itt kell majd feltehetően a kerékpárunkat is a fedélzetre helyezni.

Ügyeljünk a megfelelő letámasztásra!

A 60-as villamoson, vagy ahogy sokak fejében létezik, a fogaskerekű vasúton is lehetőségünk nyílik a kétkerekűek szállítására. A Sváb hegyre magunkkal vitt bringáinkkal is gyönyörködhetünk a csodaszép kilátásban.

A fent említett közlekedési eszközökön kívül lehetőségünk nyílik a kerékpár szállítására még a 65-ös, 65A és a 165-ös autóbuszon, az 59-es és az 59A villamoson lehet kerékpárt szállítani, illetve ha kedvünk támad a Duna vízéről szemlélni az országházat, akkor a D11-es, D12-es, D13-as és D14-es hajójáratokon is vihetjük a bringáinkat, hogy utána az ő segítségükkel nézzünk várost.

Villamoson is van hova tenni!

Az kerékpárszállításra külön jegyet kell váltani! Minden esetben rendelkeznünk kell érvényes menetjeggyel vagy kerékpár bérlettel, hogy ne kelljen pótdíjat fizetnünk. A 16”-os kerékméretűnél kisebb biciklik, rollerek, vagy más összecsukható közlekedési eszközök esetén nem kell külön díjat fizetni.

Első ajtós felszállás esetén mi a teendőnk?

Az ilyen esetekben az első ajtónál állva mutassuk fel a vezetőnek saját és kerékpárunk érvényes bérletét vagy menetjegyét és ez után az erre kijelölt hátsó vagy középső ajtón szállhatunk fel.

Mutassuk fel bérletünket a sofőrnek és már nyílik is a hátsó ajtó!

Mindig gondosan ügyeljünk a bringák megfelelő rögzítésére, olvassuk el a fixáláshoz mellékelt kihelyezett tájékoztatókat és aszerint helyezzük a kerékpárt a tépőzáras rögzítőbe. Ha már minden készen áll, akkor ne legyünk restek kimerészkedni a szabadba, de ne feledjétek, legyetek mindig óvatosak!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.28
Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a....
2020.09.28
A Hyundai Motor bemutatta azt a Hyundai Soapbox versenyjárművet, amelyet kisgyermekes családok vagy....
2020.09.28
Egy 62 éves nőt Csepelen, egy 22 éves lányt pedig Kőbányán ütöttek el - írja a police.hu   ..
2020.09.28
Az ADAC idei téligumi-tesztjének egyértelmű győztese a Bridgestone vezető téli gumija, a Blizzak....
2020.09.28
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 68. évében elhunyt dr. Vajda István, egyetemi tanár, az MTA....
2020.09.28
Egy felmérés tanúsága szerint a németek elkötelezettek a fenntartható fejlődés mellett, tenni....
2020.09.28
A kabinban kialakult nyomásprobléma miatt visszatért Bécsbe az Austrian Airlenes Stuttgartba tartó....
2020.09.27
Japán beszállítótól jön a kompakt megoldás. A kerékben feszültség indukálódik a tekercselt úttesten....
2020.09.27
Az immár hibrid hajtáslánccal felfrissített, hozzánk Japánból érkező Suzuki Swift új időszámítást....
2020.09.27
Ali Ghanaat Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....