Tóbiás és Balambér kalandjai - A Föld napja | Autoszektor

környezetvédelem

Tóbiás és Balambér kalandjai - A Föld napja

2015.04.19.

Takarékoskodjunk kincseinkkel!

Tóbiás és Balambér a két kedves kutyakölyök minden hétre tartogat néhány jó tanácsot a gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Ismerd meg Tóbiás és Balambér kalandjait! Kattints ide egy ajándék dalért és meserészletért!

A Föld napja alkalmából gondolkozzunk el együtt azon, vajon érdemes-e mindig autóba pattannunk, vagy van más módja is a gyors, kényelmes, biztonságos utazásnak? A gyermekek számára biztosan izgalmas lenne, ha együtt kipróbálnátok az autóbusszal, villamossal, trolival, metróval való közlekedést, vagy akár a bringázást. Olvasd el a cikket, és ha kedvet kapsz, egyre figyelj: óvatosan! Azaz próbáld ki, figyelj oda, és tanítsd meg gyermekednek is! Na vágjunk bele!

Sok nagyvárosban van közösségi közlekedés, ismertebb nevén tömegközlekedés. Mégis nagyon-nagyon sokan vannak, akik autóval próbálnak meg eljutni A-ból B-be, és ha egyszerre próbálják, abból lesz a közlekedési dugó. Ezek a dugók nemcsak bosszantóak, de bizony károsak is. Ezt felismerve, április 22-én, a Föld napja alkalmából számos országban tartanak autómentes napot, amikor az egyébként autóval közlekedő emberek otthon hagyják köhögő-pöfögő (azaz légyszennyező, a környezetet terhelő) autóikat, és legalább eme jeles nap alkalmából kerékpárral, vagy tömegközlekedéssel indulnak útnak.

Hiszed vagy sem, autózni méregdrága dolog. Ha összeszámoljuk a közvetlen és közvetve jelentkező költségeket, gyorsan világossá válik, hogy pénztárcánkat nemcsak az üzemanyag és az autó javítási költsége terheli, de fizetni kell a parkolásért és a dugóban ácsorogva eltöltött idő is pénzbe kerül.

Ha a város vonzáskörzetében laksz, érdemes lehet az autót a város külső kerületeiben létesített ingyenes (ún. P+R) parkolókban hagynod, és tömegközlekedésre váltani. Mitől is kíméljük meg magunkat, ha villamosra, metróra vagy buszra szállunk? A hosszú unalmas dugókban való ácsorgástól, az idegeskedéstől, hogy megint nem találunk parkolóhelyet, csak sokkal messzebb, mint a végcélunk.

Idén ünnepli 25. évfordulóját a magyarországi Föld napja mozgalom, és ez a 45. évfordulója a Föld napja világmozgalomnak. Egy fecske nem csinál nyarat, de ha a felhívásnak eleget téve ezen a napon legalább esélyt adunk magunknak arra, hogy belekóstoljunk más közlekedési eszközökkel való utazásba (és esetleg felismerjük azok előnyeit), egyúttal esélyt adunk élőhelyünknek is arra, hogy élhető, kellemes és biztonságos legyen. Tudjátok, olyan kis szerethető környék, ahol szívesen sétálunk az utcán, halljuk egymás szavát, csicseregnek a madarak, nem kell rettegni, hogy mi lesz, ha kigurul a labda a játszótérről, és még sorolhatnánk.

A Föld napja alkalmából számos rendezvényen vehetsz részt, ahol kicsik és nagyok egyaránt találhatnak számukra izgalmas programot. Lesznek bringás rendezvények, nagytakarítások, koncertek, hulladékok kreatív felhasználására buzdító összejövetel, és még sok más. Ha teheted, válaszd ki és vegyél részt családoddal ezeken a programokon, és tanuljátok meg együtt, hogyan tehettek együtt környezetetek biztonságáért.

És még egy jótanács: ha úgy gondolod, hogy gyermekeidre, unokáidra egy élhető környezetet szeretnél hagyni, akkor ne csak ezen az egy napon figyelj rá, hanem a hétköznapokban is! Tóbiás és Balambér minden nap azt teszik. Ha kíváncsi vagy, mi mindenre tudják megtanítani a te gyermekedet is, kövesd őket a Facebook-on, vagy szerezd meg a Tóbiás és Balambér játékos feladványait tartalmazó füzetet és CD-t!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.30
A Toyota Gazoo Racing méltó optikai kiegészítőket fejlesztett a világ legtüzesebb kisautójához: a....
2020.09.30
Előrebocsátom, nem én vagyok a célcsoport, s amikor csak beülhetek egy Minibe, mindig vegyes....
2020.09.30
Leon de Borger Belgiumból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.30
Tempós pályák, felhordásos kanyarok nehezítették meg a Peugeot 208 Rally Cup Hungary kupasorozatban....
2020.09.30
A CUPRA megkezdi az új Formentor gyártását. Az első, csak a márkának tervezett modell forgalmazása....
2020.09.30
A Magyar Suzuki a modern magyar autóipar leghosszabb sikertörténete. A japán gyökerű vállalat ötven....
2020.09.30
Új logisztikai központot épít a gumiabroncs nagykereskedelmi Marso Kft. Dunaharasztiban, a magyar....
2020.09.30
A Goodyear Tire és a Rubber Company nemrégiben több, mint 4 millió megtett km adatait elemezte az....
2020.09.30
Az Opel több üzemében 2021 végéig marad a Kurzarbeit.  Ezenkívül a gyártó azt állítja, hogy....
2020.09.30
A bíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki szombaton Csengele külterületén....