Tóbiás és Balambér kalandjai – Így utazz műanyagmentesen | Autoszektor
Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Így utazz műanyagmentesen

2020.01.26.

Egyre többen igyekeznek csökkenteni a műanyaghasználatot, de a hétköznapokban megszokott praktikákat nehezebb kivitelezni, ha utazik az ember. Mutatunk néhány tippet, hogy könnyebb legyen. 

 
A műanyaghulladék hatalmas mennyiségben halmozódik fel főként a tengerekben és az óceánokban, ami nemcsak az élőlényekre, de az emberre nézve is veszélyes, és visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Becslések szerint évente mintegy 8 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, ami elképesztően nagy mennyiség. Olyan, mintha minden ország partvonalán 30 centiméterenként letennénk öt darab műanyagszeméttel teli nejlonszatyrot. 
 
Elárasztja a műanyaghulladék az óceánokat
 
Tóbiás és Balambér nagyon odafigyel arra, hogy óvja a környezetet, amikor közlekedik: amikor csak lehet, biciklire pattannak, vagy a közösségi közlekedést választják. Ha pedig nyaralni vagy hosszabb utazásra indulnak, akkor is igyekeznek a lehető legkevesebb műanyagot használni. Mutatunk pár tippet, hogyan tudsz te is műanyagmentesen utazni. 
 
Legyen nálad vászonszatyor!
 
A napi bevásárlásnál megszokott rutint utazáskor se felejtsd el! A nejlon helyett már a holmik bepakolásához is használhatsz tartós textilszatyrokat, és megérkezésed után is mindig jól jön egy két szatyor, ha vásárolni indulsz. A készletet kiegészítheted néhány kisebb, hálós tasakkal is, ezekbe – az egyszer használatos műanyag zacskók helyett – pakolhatod a gyümölcsöt, zöldséget a boltokban. 
 
A hétköznapokban használt vászonszatyrot utazáskor se felejtsd otthon
 
Kerüld a szupermarketeket!
 
Ha az ember a helyi látnivalókkal akar foglalkozni, és nem boltba járással, könnyen letudja a bevásárlást egy közeli szupermarketben. Ám ha csökkenteni szeretnénk a műanyaghulladékunkat, érdemes kilátogatni a piacra, és betérni a kisebb, független boltokba. Ezzel jóval kevesebb műanyagba csomagolt árut veszünk, támogatjuk a helyi vállalkozókat, és nem utolsósorban sokkal jobban megismerjük az adott ország kultúráját.
 
Vigyél magaddal kulacsot vagy termoszt!
 
A műanyag palackok nemcsak környezetvédelmi katasztrófát okoznak, hanem egészségügyi szempontból is problémás lehet a használatuk. Szerezz inkább be egy jó minőségű, rozsdamentes acél kulacsot, ami tartós, strapabíró és számtalanszor felhasználható.
 
Műanyag helyett üveg vagy rozsdamentes acél kulacs
 
A duplafalú változatok akár 24 órán át hidegen vagy 12 órán keresztül melegen tartják az innivalódat, de ugyanilyen jól beválik egy termosz is. Sok helyen nem iható a csapvíz, ilyenkor érdemes hordozható vízszűrő berendezést vagy vegyi anyagok nélkül, UV-fénnyel sterilizáló eszközöket beszerezni.
 
Használj szappant és szilárd sampont!
 
A műanyaghasználatot úgy is visszaszoríthatjuk, ha okosan választunk tisztálkodószereket. A tusfürdők és samponok csomagolása rengeteg fölösleges műanyaghulladékot termel. Használjunk inkább szappant és szilárd sampont. Ezeknek a csomagolása műanyagmentes, ráadásul a szer sokkal tovább kitart. További extra, hogy gond nélkül felvihetjük a repülőre is, hiszen nem folyadék. A hotelben kirakott mini samponokat és tusfürdőket ne használjuk, mert arányaiban ezek a legszennyezőbbek. 
 
Vigyél magaddal evőeszközt!
 
A műanyag csomagolás már a repülőn elárasztja az utazókat, minden étel, minden evőeszköz külön be van csomagolva, és az egyszerűbb utcai étkezdékben, kifőzdékben is általános a műanyag. Az egyszer használatos evőeszközök helyett vigyük magunkkal a saját készletünket. Persze a repülőtéren bajba kerülhetünk, ha fém kést és villát szeretnénk felvinni a fedélzetre. Ezért helyettük beszerezhetünk minőségi, bambuszból készült evőeszközöket, de vannak, akik a kanál és az evőpálcika kettősére esküsznek Ezekkel szinte minden ételt el lehet fogyasztani, és sem a reptéren, sem a nyaralás későbbi részében, például egy múzeum biztonsági ellenőrzésén nem kell magyarázkodniuk miattuk.
 
Készíts magadnak harapnivalót!
 
A szendvicseket és harapnivalókat készítsd el az utazás előtt, és folpack helyett többször felhasználható dobozba csomagold őket. A doboz megvédi az ételeket, garantáltan nem nyomódik össze a szendvicsed, később pedig újabb adag ételt tehetsz bele. Az új helyek felfedezése közben nehéz úgy bekapni egy-két falatot, hogy ne találkozzunk műanyag csomagolással. A nyaraláson az egész napos felfedezésekre is készíthetünk elemózsiát a helyi alapanyagokból, hiszen a szupermarket helyett amúgy is inkább a piacon vásároltunk. 
 
Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Egyszerre két, párhuzamos kutatási és fejlesztési projektet indít útjára a Toyota. Az egyikben a....
2024.05.29
Az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül a gyári első szerelés (original equipment, OE....
2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....
2024.05.29
A magyarázat már-már banális, mégis kevesen tudják a választ.   ..
2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....