Tóbiás és Balambér kalandjai a KRESZ Parkban | Autoszektor

kresz park

Tóbiás és Balambér kalandjai a KRESZ Parkban

2015.03.08.

Kipróbáltuk! Így működik!

Tóbiás és Balambér a két kutyakölyök, a gyerekek meséken keresztül való szórakoztatása, és tanítása mellett, minden héten hoz egy jó tanácsot, amit a tudatos közlekedésre is odafigyelő szülők hasznosíthatnak a mindennapokban.

Nem ismered Tóbiás és Balambér meséjét? Akkor Kattints ide és légy részese te is a kalandnak!

 

Mindannyian voltunk gyerekek, és lefogadom, mindannyian játszottunk felnőtteset. A lányok mindenféle szép ruhába bújnak, hogy ugyanolyan szépek legyenek, mint anyu, vagy főzőset játszanak. A fiúk is simán beleképzelik magukat egy autóversenyző, űrhajós vagy hajóskapitány szerepébe. Ám van valami, amit szerintem minden gyerek szívesen kipróbálna, hogy vajon milyen lehet autót vezetni a hétköznapokban. Erre is jó egy KRESZ park, hiszen itt a gyerekek olyan közlekedési szituációkba bonyolódnak, amikkel napi szinten találkoznak a szülők autóvezetés közben.

Hol találhatok KRESZ Parkot?

Az ország több pontján létesültek még ’89 előtt és már bőven a 2000-es évek után fixen telepített KRESZ parkok, ahova jó esetben az iskolák és óvodák szerveznek tanórát, hogy a gyerekekkel megismertessék a biztonságos közlekedés alapjait. Rosszabb esetben szülőkkel jut el a gyerek egy ilyen helyre, és így gyakorolja és tanulja apától a biztonságos közlekedés alapjait.


 

Akiknek nem adatott meg, hogy a lakhelyükhöz közel próbáljanak ki egy ilyen KRESZ parkot, azoknak sem kell csüggedniük, hiszen léteznek olyan mobil változatok is, amelyek az országot járva olyan helyre is eljutnak, ahova nem is gondolnánk.

Tóbiásnak és Balambérnak is van egy ilyen mobil KRESZ parkja, amit jó eséllyel kipróbálhattatok már az ország valamelyik pontján. A két kedvenc kutyakölykünk az egész országot járva tanítja a gyerekeknek a biztonságos közlekedés alapjait és a KRESZ alapvető szabályait. Oktatásuk fő kelléke a KRESZ park, melyben több szabály és tábla is érvényben van.

Hogy is használjak egy KRESZ Parkot?

Egy KRESZ parknak is megvannak a használati szabályai. Bringával, rollerrel, vagy bármilyen más ehhez hasonló eszközzel igénybe lehet venni, ha az adottságai ezt lehetővé teszik. Emellett nagyon fontos, hogy viseljünk bukósisakot, láthatósági mellényt.

Egy ilyen mini metropolisz megalkotásakor a készítők törekedtek a valóságos környezet megteremtésére, tehát találkozhatunk rendőrlámpával, STOP, elsőbbég adás kötelező táblával, egyirányú utcával és zebrával.

A táblák alapvető ismerete elengedhetetlen a KRESZ park megfelelő használatához, így Tóbiás és Balambér nem is engedi addig, hogy bemenj játszani, amíg át nem vették veletek, hogy mit is kell csinálni a kihelyezett tábláknál, illetve átbeszélik veletek azokat a szituációkat, amikkel találkozhattok. Így próbálnak segíteni, hogy megtanuld, és a későbbiekben felismerd majd azokat a táblákat, felfestéseket és helyzeteket, amikkel később a suliba menet, vagy akár csak egy könnyed biciklitúrán találkozhatsz.

Vigyázz!

A szabályok be nem tartása itt is vezethet balesethez! Ha figyelmetlen vagy, és átmész a piros lámpán, vagy a behajtani tilos tábla ellenére összeütközöl egy játszópajtásoddal akkor mindketten megsérülhettek. Ügyelj a szabályok betartására és kövesd a táblák utasításait, de ennek ellenére nem csak te lehetsz szabálytalan, így ha KRESZ parkozol, akkor akár csak itt és a való életben is csak óvatosan!

Tóbiás és Balambér délután szórakozásként KRESZ parkozni indul:

-Tóbiás, felkészültél a délutáni mókázásra?
-Igen Balambér, felkészültem, Ismerek már minden táblát és minden szabályt! És te hogy is vagy a lámpákkal? Mit kell tenni ha piros a lámpa??
-Jaj Tóbiás, hát ez könnyű, amikor piros a lámpa, akkor kell elindulni!
-Balambér, te mihaszna! A piros jelzi, hogy meg kell állni! Ilyenkor tilos behajtani a kereszteződésbe! Jegyezd meg! PIROS-TILOS, PIROS-TILOS!
-Igazad van Tóbiás, nem is tudom hová tettem az eszem, de már egy életre megjegyeztem, PIROS-TILOS!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.30
A Toyota Gazoo Racing méltó optikai kiegészítőket fejlesztett a világ legtüzesebb kisautójához: a....
2020.09.30
Előrebocsátom, nem én vagyok a célcsoport, s amikor csak beülhetek egy Minibe, mindig vegyes....
2020.09.30
Leon de Borger Belgiumból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.30
Tempós pályák, felhordásos kanyarok nehezítették meg a Peugeot 208 Rally Cup Hungary kupasorozatban....
2020.09.30
A CUPRA megkezdi az új Formentor gyártását. Az első, csak a márkának tervezett modell forgalmazása....
2020.09.30
A Magyar Suzuki a modern magyar autóipar leghosszabb sikertörténete. A japán gyökerű vállalat ötven....
2020.09.30
Új logisztikai központot épít a gumiabroncs nagykereskedelmi Marso Kft. Dunaharasztiban, a magyar....
2020.09.30
A Goodyear Tire és a Rubber Company nemrégiben több, mint 4 millió megtett km adatait elemezte az....
2020.09.30
Az Opel több üzemében 2021 végéig marad a Kurzarbeit.  Ezenkívül a gyártó azt állítja, hogy....
2020.09.30
A bíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki szombaton Csengele külterületén....