Tóbiás és Balambér kalandjai – Nyári közlekedés veszélyei | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Nyári közlekedés veszélyei

2018.06.24.

A felhőtlen nyári élmények és örömök mellett figyelnünk kell arra, hogy a nyár, a nyári közlekedés milyen veszélyeket rejthet magában. Jó tanácsokkal és hasznos információkkal fog ellátni mindenkit a nyár és a nyári közlekedés veszélyei ellen Tóbiás és Balambér.

A nyár is veszélyeket rejt. (kép: nlcafe.hu)

A korábbi évek tapasztalatai alapján a nyári hónapokban jelentősen megemelkedik a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. A nyárra jellemző nagy hőség jelentősen megviseli az úton közlekedők szervezetét. A júniustól augusztus végéig terjedő időszakban a magas hőmérséklet hatására: - a reflexek tompulnak, - a járművezető figyelmetlenebbé, türelmetlenebbé, agresszívabbá válik, - gyakoribbá válik az úgynevezett elalvásos balesetek előfordulása. A nyári időszakban a kedvező útviszonyok hatására jelentősen nő a járművek sebessége, s ezzel egyenesen arányosan emelkedik a baleseti kockázat, illetve a bekövetkezett baleseteknél a sérülések súlyosbodása.

Néhány jó tanács:

- Türelmesen, kellő önmérséklettel és a szabályokat betartva közlekedjen,

- Mindig tartson valamilyen frissítő folyadékot magánál, és gyakran fogyassza azt,

- Indulás előtt szellőztetéssel, klímaberendezés használatával hűtse le járműve utasterét,

- Hosszabb utak alkalmával tartson többször rövidebb pihenőket,

 - A vakációzó kerékpáros és gyalogos gyerekekre fordítson kiemelt figyelmet,

- Szívbetegként ne induljon hosszabb útra,

- Fokozott óvatossággal közlekedjen. 

A meleg nem mindig a legjobb. (kép: youtube.com)

A gyermekek nyári közlekedése:

A szünidő beköszöntével jelentősen megnő az úttesten szaladgáló, kerékpározó gyermekek száma, ami komoly veszélyforrást jelent a mindennapi közlekedésben. A legtöbb tragédia azért következik be, mert a gyermekek a szabályokat nem tartják be, figyelmüket leköti a játék, gyalogosként és kerékpárosként váratlan manővereket, mozdulatokat tesznek.

Ne feledd:

- Gyalogosként a járdán, ahol az nincs szorosan az úttest szélén, lehetőleg a forgalommal szemben közlekedj!

- Szürkületben, sötétben viselj világos ruhát, illetve valamilyen fényvisszaverő eszközt! - Ne lépj hirtelen az úttestre, még akkor sem, ha a labda után szaladnál!

- Kerüld az álló járművek mögüli úttestre lépést, válaszd a gyalogátkelőhelyet! - Kerékpárral kerékpárúton, vagy az úttest jobb szélén lévő kerékpársávon, ahol ilyen nincs a leállósávon vagy az útpadkán, végső esetben az úttest jobb szélén közlekedj!

- Kerékpárodat kellően világítsd ki, és éjszaka, korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül vedd fel a láthatósági mellényedet!

Figyeljünk a figyelmeztető táblákra. (kép: minalunk.hu)

A fürdőzés veszélyei:

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása, amely különösen népszerű az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok 2 körében. A felüdülési lehetőség ilyen formája természetes igény, azonban számos veszély forrása.

A vízi balesetek megelőzésére az alábbiakban fordítsanak figyelmet:

A szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken általában megengedett a fürdőzés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést táblával jelölve egyértelműen megtiltották. A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak ( duzzasztómű, zsilip, stb., ) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát. Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás, ezért pl. a Duna folyó átúszása szabályellenes. Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a folyókon, különösen a Dunán vagy a Tiszán gyakori örvények meglepetést okozhatnak, ami igen súlyos következményekkel jár, gyakran vízbefúláshoz is vezethet. Mindezek figyelembevételével ajánlatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok igénybevétele még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a szabadvíz közeli kikapcsolódás reményében. Mivel a szabadvizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjék a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz is vezethet. A nyári meleget sokan a vízpartok mentén próbálják átvészelni. Sajnos a felelőtlen fürdőzés évről-évre szedi áldozatait. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.06.02
Szerencsés helyzetben vagyunk mi magyarok, hiszen az Adria csak egy karnyújtásnyira van tőlünk, a....
2020.06.02
A koronavírus okozta korlátozások feloldása után a mobilitás ismét növekedett Bécsben. Sokan....
2020.06.01
A koronavírus-járvány miatt 1986 után először nem rendeznek futamot a gyorsaságimotoros-....
2020.06.01
Áttekintés a hibrid járművek felhasználhatóságáról. ..
2020.06.01
A Toyota Camry nagy testvére, az Avalon méreteire és fazonjára rácáfolóan dinamikus, kezes,....
2020.06.01
Mohamed Mahmoodi Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.06.01
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a....
2020.06.01
Bárki összerakhat magának egy Siánt, megjelent ugyanis a sportkocsi 1:8 méretarányú modellje a LEGO....
2020.06.01
A gyanú és egy fedélzeti kamera tanúsága szerint egy Audi R8-as kocsi vezetője 2020. május 27-én....
2020.06.01
Hamarosan piacra lép a Lexus első tisztán elektromos típusa. Vajon új korszakba lép ezzel a márka,....