Tóbiás és Balambér kalandjai – Hogyan lehet strandolni a járvány után? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Hogyan lehet strandolni a járvány után?

2020.07.05.

A koronavírus miatt csak mostanában indult az idei nyaralási szezon, de a járványveszély még nem múlt el, a strandon is van néhány alapvető szabály. Így fürdőzhetünk biztonságosan az idei nyáron. 

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag leállt a turizmus, és a veszélyhelyzet feloldása után jókora késéssel kezdődött a nyaralási szezon. A strandok és a fürdők jó része május vége felé kinyitott, bár sok helyen egyes részlegek továbbra sem működnek. Eközben az időjárás sem kedvezett a vakációzásnak, júniusban szinte végig esett eső, így a nyári szezon csak az utóbbi pár hétben kezdett beindulni. Lássuk, milyen óvintézkedéseket érdemes betartani a lecsengőben lévő járvány idején, és a koronavíruson kívül milyen veszélyekre figyeljük a strandon és a vízparton. 

Terjed-e a vízben a koronavírus?

A szakemberek eddigi ismeretei szerint nem kell a vízzel való fertőzéstől tartanunk, a koronavírus fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély. Ez igaz a természetes vizekre és a strandokra is, ráadásul a strandok medencéit általában klórral fertőtlenítik, ami nagyon hatékonyan pusztítja a vírust. 

Vízben nem kell a maszk, de a büfénél sorban állva nem árt

A problémát nem a víz, hanem a tömeg okozza, egy-egy medencében ugyanis sok fürdőző zsúfolódhat össze. A nagy, 25 vagy 50 méteres úszómedencékben a legkisebb a kockázat, ahol úszás közben viszonylag könnyű tartani a megfelelő távolságot. Nehezebb a dolgunk pancsolás közben, amikor könnyen egymás mellé kerülhetnek az emberek, ráadásul az önfeledt strandolás közben sokan hangosabban beszélnek vagy kiabálnak, ami segítheti a koronavírus terjedését. A zsúfoltság szempontjából előnyösebbek a természetes vizek, ahol könnyebb távolságot tartani a többiektől. De tömeg nemcsak a vízben, hanem az öltözőkben és a büféknél kialakulhat. 

Így lehet ezen a nyáron strandolni

A fertőzés elkerülése érdekében több szabály és ajánlás vonatkozik a hazai strandokra:

 • Betegen ne menjünk strandra! (Ez máskor is fontos.)
 • A fertőzés elkerülése érdekében a strandokon is be kell tartani az 1,5 méteres távolságot a vízben, a parton és az öltőzőkben egyaránt. Ez vonatkozik a belépésnél a pénztárra, a büfékre, a napozásra, de még arra is, ha sorban állunk a csúszdánál.
 • Egy főre legalább 4 négyzetméter vízfelületnek, a parton pedig 16 négyzetméternek kell jutnia. Emiatt a strandok korlátozhatják a belépők számát, nem üzemelhetnek telt házzal.

A parton és a vízben is tartani kell az 1,5 méteres távolságot

 • Rendszeresen fertőtleníteni kell a vendégek által gyakran használt helyiségeket, de a korlátokat és a kilincseket is, valamint azokat a felületeket, amelyekkel a strandolók gyakran érintkeznek.
 • Minden használat után fertőtleníteni kell a kölcsönözhető eszközöket, labdákat, ütőket, nyugágyakat, vízi sporteszközöket.
 • Lehetőleg vásároljunk meg online a jegyünket, így elkerülhetjük a sorban állást. Amikor csak tudunk, fizessünk érintés nélküli bankkártyával.
 • A strandok saját szabályokat is bevezethetnek, ezért figyeljük a kiírásokat, tájékoztatókat. 

Nem csak a fertőzés jelent veszélyt

A strandokon és a természetes vizekben azonban vannak a koronavírustól független veszélyforrások is, amelyekre minden nyáron ügyelni kell. 

 • A természetes vizekben csak a kijelölt helyeken fürödj!
 • Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a vízben a gyerekeket. A legkisebbek akár fél méteres vízben is megfulladhatnak, a nagyobbaknál pedig az úszógumi vagy a karúszó sem jelent tökéletes biztonságot.
 • Akik nem tudnak úszni, csak a sekély vízben fürdőzzenek, és gumimatraccal vagy más felfújható eszközzel se merészkedjenek be a mély vízbe. 
 • Csak olyan helyen ugorj be, ahol tudod, hogy elég mély a víz! Életveszélyes vagy maradandó sérüléseket szenvedhetsz, ha sekély vízbe ugrasz. 
 • Ne ugorj a vízbe felhevült testtel! Ez ájuláshoz vagy hirtelen szívmegálláshoz vezethet. Fokozatosan vizezd be a karodat, a lábadat, a válladat, az arcodat és a felsőtested, így szép lassan lehűtöd magad annyira, hogy ne legyen veszélyes a hideg víz.

A gyerekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül

 • Nem fürödj bányatóban! A legtöbb magyarországi bányatóban tilos a fürdőzés, ez alól csak néhány tó jelent kivételt. 
 • A Balatonnál, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon figyeljük a viharjelzést. Elsőfokú viharjelzésnél a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürdeni, és ilyenkor kerüljük a matracos, gumicsónakos fürdőzést, mert elsodródhatunk. Másodfokú viharjelzés esetén tilos fürdeni! Ha van, kövessük a hangosbemondó figyelmeztetését vihar esetén. 
 • Védekezz a napsugarak ellen! Az erős UV-sugárzás miatt nagyon gyorsan, akár 15 perc alatt leéghetünk a napon, főleg a gyerekek. Használj fényvédő krémet, strandsátrat, maradj árnyékban. Figyelj oda a folyadék utánpótlására is a nagy melegben, a cukros üdítők helyett lehetőleg vizet igyál.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.14
A Tesla vezetési asszisztens rendszerét gyakran kritizálták a múltban és bírálják jelenleg is, de....
2020.08.14
Marko Ivic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.14
Accrai (Ghána) összeszerelő üzemének hivatalos megnyitójával a Volkswagen tovább bővíti jelenlétét....
2020.08.14
Baleset miatt nagy a torlódás az M7-esen a Balaton felé - közölte az Útinform péntek délután a....
2020.08.14
A következő tíz év alatt a városi buszállomány fele cserélhető le kormányzati és európai uniós....
2020.08.14
Minden vasúti átjáróban történő baleset megelőzhető lenne odafigyeléssel és a szabályok....
2020.08.14
Bármennyire is bizonytalan a gazdasági helyzet mostanság, és akármennyire is ingadozó a benzin ára....
2020.08.14
Ötre nő az új BMW 5-ös sorozat plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozatainak....
2020.08.14
Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók....
2020.08.14
Már 2022-re elkészülhet a szériamodell abból a Toyota versenyautóból, amely az idei Le Mans-i 24....