Tóbiás és Balambér kalandjai – Tudod, mekkora az ökológiai lábnyomod? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Tudod, mekkora az ökológiai lábnyomod?

2021.03.21.

Évtizedek óta fenntarthatatlan az emberiség életvitele, túlfogyasztjuk a Föld erőforrásait. Pedig te is tehetsz azért, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomod.

Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a természeti környezetünkben. Az, hogy mit eszünk, mit vásárolunk, milyen házban lakunk, mivel fűtünk, mivel közlekedünk, mennyi hulladékot termelünk, befolyásolják, hogy mennyit élünk föl a Föld által nyújtott javakból. Jó esetben csak annyi természetes erőforrást szabadna felhasználnunk, amennyit a természet fenntarthatóan, károsodás nélkül képes újratermelni. Ám az emberiség életvitele ma már annyira megterheli a természetet, olyan ütemben használjunk az erőforrásokat, hogy a Föld már nem képes lépést tartani. 

Hány Föld kellene még?

Erre a jelenségre találták ki az ökológiai lábnyom fogalmát. Ez azt mutatja, hogy az életvitelünknek mekkora a területigénye, és mennyire terheli meg a természeti környezetet. 2016-ban fejenként 1,63 hektárnyi természetes erőforrás jutott volna, ám az egy emberre jutó ökológiai lábnyom átlagosan 2,75 hektár volt. Ez azt jelenti, hogy „túl nagy lábon élünk”, túlfogyasztjuk a Föld erőforrásait, ami hosszú távon nem fenntartható. 

Túl nagy lábon élünk, túlfogyasztjuk a Föld erőforrásait

Az emberiség mostani életviteléhez 1,7 Földre lenne szükség, ha minden ország azonos fogyasztási szinten élne. De az egyes országok között hatalmas a különbségek! Általában minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb az ökológiai lábnyoma. 

Hány Földre lenne szükség, ha az egész világ úgy élne, mint…:

 • Amerikai Egyesült Államok: 5
 • Ausztrália: 4,1
 • Németország: 3
 • Egyesült Királyság: 2,8
 • Japán: 2,8
 • Magyarország: 2,2
 • Kína: 2,2
 • Brazília: 1,8
 • India: 0,7

Az ökológiai lábnyom kiszámolható régiókra, országokra, egyes emberekre, de akár cégekre vagy eseményekre is. Ezzel a kérdőívvel te is kiszámolhatod, neked mekkora az ökológiai lábnyomod! 

Csökkentsd az ökológiai lábnyomodat!

Ahhoz, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk, és minél kevésbé éljünk környezetterhelő módon, változtatni kell az életmódunkon. Sok mindent tehetsz te is a fenntartható életmód érdekében, a lényeg, hogy ne másoktól várd, hogy változtassanak. Íme néhány lehetőség, amelyekkel csökkentheted az ökológiai lábnyomodat:

 • Autó helyett gyalogolj, kerékpározz, rollerezz vagy használd a közösségi közlekedést. Ezzel nem csak a környezetet kíméled meg egy csomó káros anyag kibocsátásától, de az egészségednek is jót tesz a mozgás. 
 • Egyél kevesebb húst! Ha hirtelen senki sem enne húst és tejterméket a Földön, akkor több mint 75 százalékkal csökkenne a mezőgazdasági célú földhasználat a világban, és jelentősen visszaesne az üvegházhatású gázok kibocsátása is. Arról nem is beszélve, hogy hatalmas vízfelhasználás is megszűnne. Ha megrögzött húsevő vagy, először iktass be minden héten csak egy húsmentes napot. Fogyassz például egészséges és fenntarthatóan termeszthető hüvelyeseket.
 • Ételt ne dobj a kukába! A fejlett országokban elképesztő mennyiségű étel kerül a szemétbe, ami teljesen fölöslegesen lett megtermelve. Fejenként átlagosan 527 kalóriát tartalmaz az az ételmennyiség, amit naponta kidobnak az emberek világszerte. Ez azt jelenti, hogy ahol négyen most jóllaknak, ott az étel tudatos felhasználásával egy ötödik ember is jóllakhatna. 

Ha teheted ültess fákat, növényeket

 • Vásárolj helyi élelmiszereket! Ha az alapvető élelmiszerek többségét 50 kilométeres körzeten belül készítették és termesztették, akkor a rövidebb szállítás miatt a károsanyag-kibocsátás is alacsonyabb lesz. Ráadásul a helyi termelőket támogatjuk. 
 • Válasszunk olyan terméket, amelynek minél kevesebb a csomagolása – vagy csomagolás nélküli –, keressük a lebomló vagy visszaváltható csomagolást. A vásárlás során ne használjunk nejlonzacskókat, inkább vigyünk magunkkal vászonszatyrot, textiltasakot.
 • Ültess fákat, növényeket, hogy megkössék a szén-dioxdot! 
 • Csökkentsd az energiafelhasználásodat! A lakás szigetelése, energetikai korszerűsítése jó ötlet, de ha alacsonyabb hőmérsékletet tartunk télen, nem pazaroljunk az energiát, az egy fillérbe sem kerül.

A Túlfogyasztás világnapja

Az ökológia lábnyomot egy másik figyelemfelkeltő módon is ki szokták számolni minden évben. A Túlfogyasztás világnapja az a nap, amikor az emberiség elhasználja a bolygó erőforrásait arra az évre, és onnantól az év hátralévő részében a Föld kimeríthető tartalékaira hagyatkozunk. Először 1970-ben léptük át a fenntartható szintet, akkor még december 29-ére esett a Túlfogyasztás világnapja. Az elmúlt 50 évben azonban egyre korábban elhasználtunk a Föld által nyújtott javakat, 2019-ben már július 29-én volt a Túlfogyasztás napja, vagyis 5 hónappal korábban, mint 1970-ben. 

Tavaly kivételes módon később volt a Túlfogyasztás világnapja

2020-ban kivételes módon három héttel későbbre, augusztus 22-re esett a Túlfogyasztás világnapja. A példa nélküli változás sajnos nem annak volt köszönhető, hogy az emberiség környezettudatosabban élne. A túlfogyasztás csökkenése egyértelműen a koronavírus-járványra, a korlátozásokra a gazdasági következményekre és a mérsékeltebb közlekedésre vezethetők vissza. Ám ez a csökkenés megmutatta, hogy igenis lehetséges rövid idő alatt nagy változásokat elérni. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....
2024.07.22
Két autóbusz ütközött össze hétfő délután Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei....
2024.07.22
A világ legnagyobb és legdinamikusabb piacán októberben újabb, korábban sosem látott modellek....
2024.07.22
Mosonszolnok határában történt a baleset – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.07.22
Pénteken ideiglenes menetrend szerint újraindul a Gemenci Állami Erdei Vasút. Pörböly és....
2024.07.22
Az iparág meghatározó szereplője, a RoboSense által fejlesztett, új generációs LiDAR szenzorokat....
2024.07.22
Kalle Rovanperä domináns rajt-cél győzelmet aratott a vb-naptárba első alkalommal bekerült Lett-....