Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Ismered a rendszámokat? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Ismered a rendszámokat?

2020.02.16.

A magyarországi rendszámok alapesetben három betűből és három számból állnak, de azért jócskán van kivétel. Hamarosan pedig új rendszert vezethetnek be, mert elfogynak a kiadatható kombinációk. 

A Magyarországon jelenleg használatban lévő forgalmi rendszámokon hat karakter látható, alapesetben három betű és három szám. A mostani sorozat kibocsátása 1990-ben kezdődött az AAB-001-es rendszámmal. A hat karakter mellett egy H betű, Magyarország nemzetközi autójelzése, valamint az Európai Uniós emblémája szerepel. Régebben, 2004. május 1-je előtt ehelyett egy piros-fehér zöld magyar zászlót használtak, mert akkor hazánk még nem volt az unió tagja.

Uniós embléma a magyar zászló helyett

Mivel a rendszám tartalmazza a H betűt, az unión belüli utazásoknál nem szükséges kiragasztani az országjelzést az autó hátuljára. Aki viszont elhagyja Európát, annak továbbra is kötelező a H betűs matrica. A normál méretű rendszámtábla 52×11 centiméteres, és egy sorban tartalmazza a karaktereket. Vannak kétsoros változatok is, amelyek például motorkerékpárokra, buszokra kerülnek, vagy olyan autókra, amelyeken a megszokott méretű tábla nem férne el. Sőt, matrica-rendszám is létezik. 

Zöld, sárga, szürke

A magyar rendszámok nagy részén fehér alapon fekete színnel szerepelnek a karakterek, de vannak más színűek is. Zöld rendszámot például az elektromos autók kaphatnak. Sárga rendszám kerül azokra a járművekre, amelyekkel közúti közlekedési szolgáltatást végeznek, ilyen a taxik vagy a fuvarozó teherautók. Kerékpárszállítóra szerelhető harmadik, szürke színű rendszámtáblát 2017 óta lehet igényelni. Ez akkor jön jól, ha a kocsi hátulján lévő kerékpárszállító kitakarná az autó rendszámát. 

Egyedi rendszám

Aki nem elégszik meg a három betű és három szám véletlenszerűen megkapott kombinációjával, az egyedi rendszámot is vásárolhat plusz pénzért. Így lehet például TOMI-01 vagy KATI-90 az autó azonosítója. Akármit azért nem lehet a rendszámra íratni, az első három karakternek betűnek kell lenni, és kötelező a végén legalább egy szám. A megtévesztő vagy félelmet keltő feliratokat is elutasítják.

Aki szeretne, egyedi rendszámot is igényelhet

Az egyedileg igényelt rendszámok mellett vannak olyan állami szervezetek, amelyek járművein különleges rendszámtáblák vannak. A honvédség egyes autóin például H-val, a rendőrség járművein R-rel kezdődő rendszámok találhatók. De az adóhivatalnak, a mentőszolgálatnak is vannak hasonló saját rendszámai. 

Különleges rendszámok

CD: A diplomáciai testületek autóin látható. A CD jelzés után kétszer három szám sorakozik a rendszámon. Ezt a formátumot 2017-ben vezették be, előtte DT betűkkel kezdődött, hat karakterből állt, és kék alapon fehér volt a színe. 

Az ideiglenes rendszámok jelenleg E, M, S, P, T és Z betűjellel futnak, ezeket hamarosan összevonják: 2021-től minden ideiglenes rendszám I betűvel fog kezdődni. 

OT: A veterán, azaz oldtimer járművekre kerülhet OT kezdetű rendszám. Az ilyen régi autóknak nem kell minden olyan követelményt teljesíteniük, amelyek a modern járművekre vonatkoznak. 

U: A motorok U-val kezdődő, három betű és három számból álló rendszámot kapnak. 

X: Az utánfutók rendszáma X-szel kezdődik, és szintén három betűből és három számból áll.

Hamarosan elfogynak a rendszámok

Egy kezdőbetű nagyjából 680 ezer kombinációt jelent, ennyi új és külföldről behozott használt autóra kerülnek a rendszámok. Korábban akár öt évig is kitartott egy-egy betűvel kezdődő rendszámsorozat, de az utóbbi időben úgy beindult az autópiac, hogy sokkal hamarabb kipörgött egy-egy széria. A tavalyi év végén már az S betűvel kezdődő rendszámokat kezdték kiosztani, miután rekordidő alatt, csupán 16 hónap alatt elfogytak az R betűs jelzések. Ez azért gond, mert ha az S betűsek is elfogynak, akkor már csak három kezdőbetű marad: a T, a V és a Z. 

Ha pedig marad a mostani lendület, várhatóan 2025-re kifut a mostani rendszer. Utána valamilyen új megoldást kell kitalálni. Azt egyelőre nem tudni, mi váltja le vagy egészíti ki a mostani rendszert. Elképzelhető, hogy német vagy osztrák mintára terület alapú, azaz megyei vagy akár városi rendszámokat vezetnek be.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.03.28
A kijárási korlátozás miatt nem lett volna értelme üzemeltetni a felvonót. ..
2020.03.28
A motoros a járművével egy pályafenntartó autónak ütközött a Bács-Kiskun megyei Helvécia térségében....
2020.03.27
Már most elvégzi a Budapest Airport a Liszt Ferenc-repülőtér futópályáig, gurulóútjain és forgalmi....
2020.03.27
A jövő műhelyszolgáltatásait villantja fel az új Continental Centrum. A Continental és Nissan....
2020.03.27
Belomi Jean-Loïc Franciaországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.03.27
A visszaszámlálás elindult a ŠKODA diákjainak hetedik tanulmányautója számára: az idei évben a....
2020.03.27
A melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos meghajtás vezető....
2020.03.27
Legalább április 14-ig meghosszabbította a termelés leállítását három csehországi üzemében a Skoda....
2020.03.27
Közösségi kampánnyal támogatja az úton lévő kamionsofőröket a Volvo Trucks magyarországi....
2020.03.27
Igen, még a világ egyik legkomolyabb autója is lehet erősebb, potensebb, keményebb. Íme a Bugatti....