Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Láttál már ilyen különleges jelzőlámpákat? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Láttál már ilyen különleges jelzőlámpákat?

2020.11.08.

A gyalogos jelzőlámpák között vannak egészen szokatlanok is, amelyek jelzései egy kis különlegességet visznek a közlekedésbe. Mutatjuk a legjobbakat.

A gyalogosokat irányító jelzőlámpákat mindenki ismeri. Felül egy piros, álló gyalogos mutatja, hogy tilos az úttestre lépni. A sétáló, zöld színű figura pedig szabad utat jelent, amikor a gyalogos átkelhet az úttesten. Amikor viszont villog a zöld, már nem szabad az útra lelépni! Egyre több olyan gyalogos jelzőlámpa van, amelyek hangjelzést is adnak, vagy visszaszámolnak, hogy hány másodpercet kell még várni a zöldre.

Nagyjából ennyit tud egy gyalogos lámpa, gondolhatnánk, pedig sokkal több fantázia rejlik bennük. Sok helyen különleges figurák jelennek meg a lámpákon, vagy extra funkciójuk is van, ezeket mutatjuk most be.

Állj, a szeretet nevében!

Izland negyedik legnagyobb városában, a 17 ezer fős Akureyriben szó szerint szívmelengető jelzőlámpák irányítják a gyalogosokat. Szerte a városban szív alakúak a piros jelzések:

Szívesen állnánk egy ilyen jelzőlámpa előtt (Fotó: Visitakureyri.is)

A szív alakú fények története 2008-ra nyúlik vissza, amikor a globális pénzügyi- és gazdasági válság miatt elég rosszkedvűek volt az emberek, és szükségük volt a pozitív hozzáállásra, hogy átérezzék, mi az, ami igazán fontos. Akkoriban sok ablakot, autót, közlekedési táblát díszítettek fel virágból készült szívekkel. Számos közlekedési jelzőlámpa piros jelzését is kicserélték szív alakúra, amelyek még most is megdobogtatják az ott élők és a turisták szívét.

Biztonsági fény a mobilozóknak

Egyre nagyobb probléma, hogy a gyalogosok menet közben is nyomkodják a telefonjukat, és nem veszik észre, ha egy úttesthez, átkelőhöz érnek. Annyira belefeledkeznek a mobilozásba, hogy félő, kilépnek az útra, és elgázolja őket valami. A horvát fővárosban, Zágrábban egy olyan lámpát üzemeltek be a belváros egyik forgalmas gyalogos átkelőjénél, amely erős piros fénnyel figyelmezteti a mobiljukat nyomogató gyalogosokat: 

A megszállott mobilozókat védi a lefelé is pirosan világító jelzőlámpa Zágrábban (Fotó: Elektromodul-promet.hr)

Az egyelőre tesztjelleggel működő lámpa lényege, hogy nemcsak a túloldalon állóknak mutatja a jelzéseket, hanem lefelé is erős piros fénnyel világít, amíg tilos a jelzés. Ezt biztosan észreveszi a leszegett fejjel sétáló gyalogos, hiszen a lámpa alá érve vörössé válik a telefonja kijelzője. Sötétben pedig még hatásosabb.

Vikingek irányítják a forgalmat

Dánia második legnépesebb városa a 340 ezres Århus, amelyet még a vikingek alapítottak a 8. században. A helyiek nagyon büszkék az elődeikre és történelmi hagyományaikra, és természetesen van viking múzeumuk is. És van vikinges jelzőlámpájuk is a város 17 pontján:

A különleges jelzőlámpákkal az a céljuk, hogy megmutassák a város viking örökségét, és ezt erősítsék, tudatosítsák az ott élőkben is. 

Táncoló jelzőlámpa

De nem csak külföldön vannak különleges jelzőlámpák. Idén augusztusban Balatonalmádiban mutatták be a táncoló jelzőlámpát, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pannon Egyetem közös projektjét. 

Amíg a zöldre vársz, táncolhatsz, a lámpán pedig egy pálcikaember utánozza a mozgásodat (Fotó: Police.hu)

Az egyetem fejlesztőinek azt volt a célja, hogy arra ösztönözzék a gyalogosokat, várják meg, amíg biztonságosan át tudnak kelni az úton. Várakozás közben táncolhatnak, a mozgásukat pedig az eszköz kivetíti a közúti jelzőlámpára, amelyen egy pálcikaember táncolt. Mivel a berendezés mobil, így a táncoló jelzőlámpa más helyszíneken is bemutatható. 

A legismertebb: az Ampelmännchen

Természetesen nem maradhat ki az összeállításunkból az ikonikus jelzőlámpa, a német Ampelmännchen, amely Berlinből sokaknak ismerős lehet. Az elnevezés annyit tesz: közlekedésilámpa-emberke. A látványos, kalapos figurákat a közlekedési pszichológus Karl Peglau tervezte, és először Kelet-Berlinben jelentek meg 1961-ben, amikor a várost még fal osztotta ketté.  

A keletnémet nosztalgia egyik szimbóluma lett az Ampelmännchen

Az 1990-es egyesítésig Kelet- és Nyugat-Németországban különbözőek voltak a figurák a közlekedési lámpákon. A csatlakozás után elkezdték felszámolni az Ampelmännchen lámpákat, de végül sikerült megakadályozni, hogy teljesen eltűnjenek a Kelet-Németország történelmét szimbolizáló lámpák. Ma már Berlin nyugati részén, és más városokban is vannak Ampelmännchenek, sőt lett női és biciklis változat is, és különféle dizájner szuveníreket lehet venni a figurával.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.01.21
Gerald Peigneux Franciaországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2021.01.21
Baleset miatt torlódás alakult ki az M1-es autópályán Budapest felé a Fejér megyei Nagyegyházánál....
2021.01.21
Mintegy 5,7 milliárd forint értékben megkezdődik két 45 méteres komp és két, 35 méter hosszú....
2021.01.21
A World Highways szerint 2020-ban javult a közlekedésbiztonság színvonala Japánban. ..
2021.01.21
Kínai partnerrel közösen gyárthat mellékvonali motorvonatokat a MÁV Szolnokon - közölte az....
2021.01.21
A Hyundai Motor új képeket közölt vadonatúj városi (B-szegmens) szabadidőjárművéről, a Bayonról -....
2021.01.21
Összeütközött egy kamion és egy kisteherautó az M0-ás autóút 25-ös kilométerszelvényénél, az M1-es....
2021.01.21
Súlyos sérüléssel végződött a körforgalomnál történt baleset a 710-es számú főúton - írja a police.....
2021.01.21
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a ThyssenKrupp magyarországi központja 2,2....
2021.01.21
Decemberben, amikor csúcsra járt a koronavírus-járvány Magyarországon, számos nagyon drága luxus-....