Tóbiás és Balambér túrázni megy | Autoszektor

kirándulás

Tóbiás és Balambér túrázni megy

2019.04.14.

A természetjárás az egyik legjobb kikapcsolódás, gyönyörű tájakat, érdekes növényeket és állatokat láthatsz, ráadásul nagyon egészséges. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni, hogy tényleg élmény legyen a kirándulás. Tarts velünk!

Tavasszal nemcsak a bringás- motoros szezon kezdődik el, hanem itt az idő a túrázáshoz is. A természetjárás a legegészségesebb kikapcsolódási formák egyike, ráadásul szinte bárki számára elérhető. Indulás előtt azonban szánjunk időt a felkészülésre, hogy ne az erdőben érjen minket meglepetés.

A túrázás már otthon elkezdődik

A túra útvonalát mindig tervezzük meg előre. Mérjük fel, milyen az erőnlétünk: ha gyerekekkel, vagy kevésbé jó kondiban lévő társakkal vágunk neki, ne egy egész napos teljesítménytúrát szervezzünk. Lehet benne kihívás, de maradjon energiánk és kedvünk ahhoz is, hogy élvezzük a természet szépségeit. Kezdetnek bőven elég lehet egy pár órás, könnyű erdei séta. Amikor kiválasztjuk az útvonalat, ne csak a távolságot nézzük, hanem az emelkedést is. Ha nem vagyunk jártasak a túrázásban, akkor eleinte szervezett keretek között induljunk útnak, vagy kérjünk meg egy tapasztalt ismerőst, túravezetőt, hogy tartson velünk.

Indulás előtt mindig szóljunk egy rokonnak vagy ismerősnek, hogy pontosan merre fogunk kirándulni, és várhatóan mikor fejezzük be a túrát. Ha bármi baj történne, így sokkal gyorsabban kaphatunk segítséget.

Bár manapság az okostelefonok, GPS-es órák nagyban leegyszerűsíthetik a tájékozódást az erdőben, mindig érdemes magunkkal vinni papírtérképet is. A kütyük lemerülhetnek, lefagyhatnak, és nincs mindenhol térerő sem.

Így öltözz fel a kirándulásra

Ami az öltözködést illeti, a legfontosabb, hogy legyen egy kényelmes, strapabíró túrabakancsunk vagy -cipőnk, amelynek nem csúszik a talpa, és az sem árt, ha vízhatlan. Öltözzünk rétegesen, mert az erdőben több fokkal hidegebb van, mint a városban. És így arra is fel tudunk készülni, ha hűvösebbre vagy melegebbre fordul az időjárás.

Esőkabátot szinte mindig érdemes magunkkal vinni, nem foglal nagy helyet, de egy váratlan zápor esetén életmentő lehet. Jobb híján egy nagyobb, felül kivágott szemeteszsák is megfelel arra, hogy ne ázzunk bőrig. Erős napsütés ellen jól jön egy sapka, kalap és a fényvédő krém.

Víz nélkül soha ne induljunk útnak, a folyadékpótlás egy néhány órás kiránduláson is fontos. Rövidebb túrákon is jól jöhet némi harapnivaló – csoki, müzliszelet, gyümölcs – hosszabb barangolásokra pedig vigyünk magunkkal szendvicseket. Az útvonal megtervezésekor érdemes arra is figyelni, hogy hol tudjuk majd a kiürülő kulcsainkat vízzel megtölteni.

Ma már hatalmas iparág épül arra, hogy a legkülönfélébb high-tech ruhadarabokkal és felszerelésekkel kiszolgálják a túrázókat. Kezdetben fölösleges a legdivatosabb és legdrágább holmikat megvenni, majd ahogy ráérzel a természetjárás ízére, és egyre gyakrabban mész túrázni, úgy fejlesztheted a ruhatáradat és az eszközeidet.

Legyünk tisztában a túrajelzésekkel

Ha szeretnénk a természetben barangolni, legyünk tisztában a legfontosabb túrajelzésekkel. Fehér alapon színes csíkokkal jelölik a vándorutakat. Ezeknek négy színe lehet: a kék mutatja az országos jelentőségű útvonalakat, mint például az Országos Kéktúra vagy az Alföldi Kéktúra. A piros szín a megyei vagy regionális jelentőségű utaké, a sárga és zöld pedig a helyi jelentőségű vándorutakat jelölik.

A látványosságoknak és helyeknek is külön jelük van: a kör például forráshoz, vízvételi helyhez, a négyzet pedig településhez vezet.

Ez az ábra összefoglalja a Magyarországon legfontosabb turistajelzéseket:

Ha kirándulni indulunk, ne felejtsük el, hogy vendégek vagyunk az erdőben. Tiszteljük a természetet! Ne szemeteljünk, tegyünk egy szemeteszsákot a hátizsákunkba, és vigyük magukkal a túra alatt összegyűlt hulladékot. Ne hangoskodjunk, a hordozható hangszórót pedig hagyjuk otthon. Ne szedjünk virágot, ne törjük le a fák ágait. Inkább élvezzük a természetet és a kikapcsolódást.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.05
Félpályás útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök - írja a police.hu. ..
2021.12.05
Növelni tudta enyhén a járműeladást az idén az Óbudai Javító Kft. a koronavírus-válság sújtotta....
2021.12.05
A Budapesti Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési kisfilmmel hívja fel a figyelmet arra, hogy....
2021.12.05
Elkezdődött a december, aki eddig nem készítette fel az autóját a téli időszakra, ne várjon tovább....
2021.12.05
A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés,....
2021.12.05
A Budapest felé vezető oldalon történt az eset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.05
Úgy tűnik, hogy érdemes megjegyezni a Gaussin nevet, hiszen a szándékaik komolyan a nullemissziós....
2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..
2021.12.04
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es....