Olaszország

Történelmi születésnap: 110 éves az Alfa Romeo

2020.07.02.

Fontos mérföldkőhöz érkezett az Alfa Romeo. A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő patinás olasz márka egyike a világ kivételesen hosszú múltra visszatekintő autógyártóinak. Helyzetét különlegessé teszi, hogy történetének meghatározó fejlesztéseit, modelljeit nem csak a lexikonok lapjai, hanem a márka múzeuma is megőrizte.

Az évforduló alkalmából az olaszországi Alfa Romeo Múzeum valamennyi jelenlegi egészségvédelmi és biztonsági előírásnak eleget téve újra megnyitotta kapuit. Bátorítjuk rajongóinkat, tekintsék meg kiállításainkat, a múzeum új szekcióit, exkluzív videoinkat.

Alfa Romeo Múzeum: középpontban az ünnep

Az Alfa Romeo Múzeum igazi márkaközpont Milánó külvárosában, Arese-ben. Kiállítási területein több mint kétszáz történelmi jármű várja a látogatókat. A páratlan helyszín tökéletes légkört biztosít az Alfa Romeo 110. születésnapjának ünneplésére.

Rajongóinak szóló különleges ajándékként az Alfa Romeo most megnyitja múzeuma korábbi magángyűjteményeket őrző területeit is. A látogatók kivételesen további 150 autóban, trófeákban, műalkotásokban, valamint közúti járművek, repülőgépek és hajók motorjaiban gyönyörködhetnek. A tizennyolc tematikus zónára osztott páratlan kollekcióban megtalálhatók az Alfa Romeo legkorábbi gépkocsijai, így például a 20/30 ES, és várják az érdeklődőket a különféle Formula sorozatokra készült modellek, a Formula1-es és a Formula Indy versenyautók.

A gyűjtemény tematikus látnivalói:

 koncepció autók – például a Caimano és a Protéo

 prototípusok – köztük a Scrabble és a Sprint 6C

 történelmi sportmodellek – mint az RL, a Vittorio Jano 6C

 újabb verseny- és közúti járművek

Végül, de nem utolsósorban, nem felejtkezhetünk el a gyűjtemény különleges látványosságai közé sorolható motorokról sem. Ilyenek az 1930-as évekből származó 4C 1500, és a Forma 1 Turbo 415T.

Nemzeti történet: Alfa Romeo uniformisban

A múzeum az ünnepi alkalomból új kiállítással jelentkezik. Az „Alfa Romeo Uniform” szekciót az olasz rendőrség, azaz a CARABINIERI autóinak szentelték. A születésnapra a márka legjelentősebb modelljei öltöttek uniformist, seregszemléjük demonstrálja a nemzeti bűnüldöző szervezetek és az Alfa Romeo történelmi kapcsolatát.

A kiállítási terület látványvilágát a geometrikus grafikák, a szimbolikus színek használata teszi dinamikussá. Az új szekcióban felsorakozó hat, nagy körültekintéssel kiválasztott Alfa Romeo egy immár hatvan esztendeje kiválóan működő kapcsolatról tesz tanúságot. A kör alakú platformokon elhelyezett, hangulatosan megvilágított, CARABINIERI színekben pompázó autók érzékeltetik, hogy évtizedek alatt a márka modelljei számtalan akcióban, és számtalan dolgos hétköznapon szolgálták az olasz egyenruhásokat. A szekció berendezői nem bíztak a véletlenre semmit. A falak élénk színű grafikát kaptak, amelyben a piros az Alfa Romeo szimbóluma, a kék utalás a rendőrség megkülönböztető fényjelzésére. Mindez együttesen veszi körül a különféle karaktereket és eseményeket bemutató történelmi képeket. Együtt hatásosan jellemzik az Alfa Romeo és a CARABINIERI kapcsolatát.

Az „Alfa Romeo Uniform” területét Benedetto Camerana tervezte. Az építész korábban is kivette a részét a múzeum átalakításából, 2013 végén született tervei alapján zajlott a létesítmény teljes felújítása. A most megálmodott kulisszák közé került be a CARABINIERI felszerelésű 1900 M „Matta” sorozat egy példánya, amelynek képességeit jelzi, hogy az Alfa Romeo ezzel a modellel nyerte 1951- ben a Mille Miglia-t. Megtaláljuk a legendás Giuliát, az ikonikus „Gazella” modellt, a 75-öst, az Alfettát, az Alfa 90-est, a ritka Giulia Giardinetta-t. Az érdeklődők megismerkedhetnek valamennyi CARABINIERI autó történetével, jellemző felszereléseikkel, az olasz történelemben és bűnüldözésben betöltött szerepükkel.

A jövő betűi: GTA

Arese-ben debütál a nyilvánosság előtt az új, limitált kiadású Giulia GTA. Az Alfa Romeo 110. születésnapjára tervezett modell koncepcióját és technikai alapjait az 1965-ös Giulia GTA ihlette. Az a „Gran Turismo Alleggerita”, tehát GTA, amelyet az Autodelta, az Alfa Romeo versenyrészlege állított kerekekre a Giulia Sprint GT alapjain.

Az új Giulia GTA megőrizte sportos vérvonalát, fejlesztésénél a tervezők a Giulia Quadrifoglio modelljéből indultak ki. Orrában az Alfa Romeo 2,9 literes V6-os bi-turbó motorjának erősebb, 540 lóerős változata dolgozik. Az ultrakönnyű anyagok széleskörű használatával a mérnökök jelentős súlycsökkentést értek el, az új GTA kategóriája legkedvezőbb, 2,82 kg/LE tömeg/teljesítmény arányával büszkélkedhet. Képességei javítását ezenfelül számos speciális technikai, köztük aerodinamikai fejlesztés szolgálja.

„Tour of 110 years”: kirándulás a történelemben

Az Alfa Romeo Múzeum a márka születésnapja alkalmából egy hatrészes videosorozat segítségével virtuális túrára hívja látogatóit. A „Tour of 110 years” címet viselő bemutató a következő fejezeteket tartalmazza:

1. Bevezetés; a múzeum áttekintő bemutatása

2. "Idővonal" koncepció; Alfa Romeo az iparban

3. A "Szépség"; a stílus, a forma és az életmód ötvözete

4. A „Sebesség”; együtt a technológia, a versenyképesség, a vezetési élmény

5. A „Tárlat”; exkluzív látnivalók

6. Az „Archívum”; fényképek, videók, műszaki rajzok, vázlatok és gyártási nyilvántartások

Alfa Romeo az élen: Farinától Fangio-ig, Räikkönen-től Giovinazzi-ig

Az Alfa Romeo okkal büszke sportsikereire. A márka autói nyerték 1950-ben az akkor induló Formula 1 első világbajnoki évadát. A bajnoki címet Giuseppe „Nino” Farina szerezte meg az Alfa Romeo Gran Premio Tipo 158 "Alfetta" volánjánál, majd sikerét 1951-ben Juan Manuel Fangio ismételte meg az Alfetta 159 fedélzetén.

A versengés folytatódik, így most különleges üdvözletet küldenek az Alfa Romeo Racing ORLEN F1 versenyzői - Kimi Räikkönen világbajnok és az fiatal olasz tehetség, Antonio Giovinazzi.

Három társsal bővít az Alfa Romeo

Fotók: Alfa Romeo Múzeum

Az Eberhard & Co. megerősíti kapcsolatait az Alfa Romeóval. A svájci luxusóra-társaság egy új, korlátozott kiadású kronográffal tiszteleg az olasz autógyártó előtt 110. születésnapján. Az egyedülálló időmérőt úgy tervezték, hogy ötvözze az Eberhard & Co. termékek stílusát, műszaki tartalmat az Alfa Romeo modelljeire jellemző sportos és elbűvölő vonzerővel.

Különleges modellel ünnepli az Alfa Romeót a Compagnia Ducale is. Az olasz kerékpárgyártó a 110. évfordulóra e-MTB-ot készített. Az elektromos hegyikerékpár sportos hangulatát tükrözik a műszaki specifikációk. A speciális kétkerekű erőteljes, 500 wattos akkumulátorra támaszkodó, mégis csendes hajtást kapott az Alfa Romeo Centro Stile-vel közösen létrehozott egyedi, feltűnő fényezés mellé.

Az AUDES Group az Alfa Romeo ruházati cikkeinek hivatalos gyártója partnerséggel köszönti a 110. születésnapját ünneplő autógyártót. A társaság tervezi, gyártja és világszerte forgalmazza Alfa Romeo márkájú kollekcióját a hivatalos licencek birtokában.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.07.31
Már a tervezettnél jóval korábban, jövőre meg kellene kezdeni a légszennyező, az Euro 5-ösnél....
2021.07.31
A Román Országos Repülési Múzeumba kerül Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor egykori....
2021.07.31
A világ egyik legismertebb és legjobb színésze a világ egyik legismertebb és legjobb terepjáróját....
2021.07.31
Lewis Hamilton, a Mercedes hétszeres világbajnok, és jelenleg is címvédő brit versenyzője bizonyult....
2021.07.31
Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is. ..
2021.07.31
Újjáépítette a népszerű Caddy családi változatát a Volkswagen. Minden eddiginél praktikusabb lett,....
2021.07.31
Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten még pénteken. ..
2021.07.31
Ez a balesetek és a dugók reggele, egymást érik a gondok a gyorsforgalmikon az Útinform és a....
2021.07.31
A villanyosítással sincs vége a rali világának, csupán kissé hangtalanná válik, és ebben az....
2021.07.31
Súlyos baleset történt szombat kora reggel a 10-es főúton, Pilisvörösvár és Piliscsaba között. ..