KIA Proceed

Történetté formálja a vezetést – Kia Proceed GT Line teszt

2019.09.17.

Eddig is tudtuk, hogy nagyot fejlődött önmagához képest a Kia Ceed, amikor bemutatták az új generációját, azonban nagyon úgy tűnik, hogy a Proceed egy újabb ugrásnak számít kínálaton belül is. Mutatom, miért!

Mitől jó egy autó? Attól, hogy képes azokat az útszakaszokat és kanyarokat is eseménnyé varázsolni, amiket egyébként a hétköznapokban nem is igazán észlelünk, vagy csak unott arccal áthajtunk rajtuk. Ki gondolta volna, hogy az autózás őszinte és közvetlen élményét pont egy Kia kombitól kapom majd meg a legtisztábban a jelenlegi kompakt szegmensben? Én biztos nem! Gyanútlanul vettem át Kia Proceed tesztautómat, de már az első kanyarodás rádöbbentett, hogy itt valami nem stimmel. De szeretem az ilyet!

Az olyat, amikor már egy szimpla kormánymozdulatból érezni, hogy van egy autóban anyag, és igenis agyaltak annak mozgásán. Nem tudom, hogy a Golfon nevelkedett német mérnököknek tudható-e be, de a pedál, a kormány, a váltó és a futómű között olyan összhangot értek el, ami eddig szinte elképzelhetetlen lett volna egy Kiától. Éppen elég közvetlen a kormányzás, gyorsan reagál a váltó minden lábmozdulatunkra, a legvarázslatosabb mégis a futómű, amitől életre kelnek a kanyarok.

Kikezdhetetlenül stabilan fogja az utat, az útfelület minden apró rezdülését érezzük a testrészeinkben, valami elképesztő csoda folytán mégis kellemes tudott maradni. A teszthét alatt egyszer sem ütött fel, még a legkomolyabb futómű-siratóimon sem, mi több, kifejezetten pihentető a hétköznapokban. Összhang. Erre gondolok! Ez adja a Proceed esszenciáját!

Eleve mennyire borzasztó menő már, hogy ez az autó létezik! Amíg mindenki más igyekszik megfogni az utolsó garast is az autóiparban, és durrog a költségcsökkentés, addig a Kia csak úgy piacra dob egy shooting brake kompaktot. Mert ez kell! Egészen addig én sem értettem, hogy mennyire kell, amíg egy este meg nem láttam a Balaton-parton felvillanni az egész faron végighúzódó gyönyörű hátsó fényhídját. Lehidaltam a látványtól. És nem csak én. A párom csak ennyit mondott: „Tudtad, hogy a férfiak egyszerűen nem tudják levenni róla a szemüket?” A Proceed olyan szintű fickós magabiztosságot áraszt magából a Proceed, ami hozzátesz az autóbirtoklás élményéhez.

Amíg létezik a Proceed, én nem is értem, hogy miért venne valaki a hagyományos kombi formából. Azon a 31 literen már nem múlik semmi. Ennyivel kisebb ugyanis a shooting brake csomagtere, mint a sima kombié. 594 liter viszont még így bitang nagy, a több rekeszes duplapadlónak és a sínrendszernek köszönhetően pedig a végtelenségig helyzetre szabható. Az is tény, hogy a hátsóablakon nehézkes a kilátás, nagyon kicsi a rés, és szinte csak a földet látjuk, de nem is nagyon lesz rá szükségünk, mert a Proceed nagyon gyors.

Noha a paletta csúcsát a 204 lovas GT jelenti, a tesztautónkban lévő 1,4 literes, 140 lovas turbómotor is bitang erősnek bizonyult ebben a hosszú testben. Alapvetően azt az érzést kelti, hogy nagyon visszafogták a hajtást, de Sport módban úgy kiereszti az erejét, hogy még a gyerekünk is nagyokat pislog majd a hátsó ülésen. Ugyanez igaz a 7-fokozatú duplakuplungos váltóra is, ami alapvetően észrevétlenül, induláskor kicsit kedvtelenül dolgozik, Sport módban viszont nagyon gyors és a legtöbb kétkuplungos nyavalyát sem produkálja, így könnyen boldogul a gyors fékezések és gázadások közti váltáskor is.

Először elgondolkoztam, hogy csak azért keresem a sportos jegyeket egy ilyen autóban, mert fiatal vagyok? Aztán gyorsan leesett, hogy mégis mi másról szólna egy kupésított farú autó, ha nem arról, hogy néhány fokkal sportosabb legyen, mint a versenytársait. A Proceed igenis értelmezhető és bírálható sportautós mércével, ugyanis adatai alapján körülbelül azt hozza, amit egy régi hot hatch. Karaktere is hasonló, egy hétköznapinak tűnő autó, ami egyébként minden méteren élményt ad a sofőrjének.

A sportos irányt mi sem bizonyítja jobban, minthogy minimum GT Line felszereltségben rendelhető, tehát morcosabb lökhárítókkal, minimum 17-colos felnikkel, csapott aljú kormánnyal, fémpedálokkal és masszív oldaltartású ülésekkel. Listaáron 6,9 millió forint az 1,4 literes turbómotorral szerelt Kia Proceed GT Line. Az automataváltó további félmilliós felárat jelent, de a Kia kéziváltója legalább ennyire választás lehet hozzá. Ez már igény és felhasználás kérdése.

No, de mit kapunk ezért a pénzért? A kompakt szegmens egyik legjobban vezethető autóját, gondolatébresztő vonalakkal, jól eső anyagokkal, óriási csomagtérrel és erős motorral, némi kompromisszummal a hátsó traktusban a hagyományos kombihoz mérve. Egy olyan autót, amibe ténylegesen benéznek a lámpánál, hogy ki vezeti. Pedig nem is ér össze a hátsó fényhíd. Akkor már tényleg túlságosan hasonlítana a Porsche Panamerára. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.15
Egy 81 éves ukrán férfi feküdt az A 25-ös osztrák autópálya két oldalát elválasztó füves sávján....
2020.08.15
„Ne ingereljétek a franciákat és óvakodjatok a görögöktől! Ők a leghajlamosabbak arra, hogy a volán....
2020.08.15
Óriási felháborodást okoztak Bécsben a kíváncsiskodók. Egy férfi életéért küzdöttek a mentők,....
2020.08.14
A bajor prémiumgyártó közútra viszi München külvárosában a prémium középkategória első ötajtós....
2020.08.14
Licensz már van, csak tankra várnak. ..
2020.08.14
A Tesla vezetési asszisztens rendszerét gyakran kritizálták a múltban és bírálják jelenleg is, de....
2020.08.14
Marko Ivic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.14
Accrai (Ghána) összeszerelő üzemének hivatalos megnyitójával a Volkswagen tovább bővíti jelenlétét....
2020.08.14
Baleset miatt nagy a torlódás az M7-esen a Balaton felé - közölte az Útinform péntek délután a....
2020.08.14
A következő tíz év alatt a városi buszállomány fele cserélhető le kormányzati és európai uniós....