autópiac

Túladnának az oroszok a kínai kocsikon

2024.02.22.

Az orosz használtautó-piac egyik legmarkánsabb tendenciája 2023-ban, hogy azok, akik korábban lecsaptak a kínai új autókra, most tömegesen akarják eladni őket.

Az orosz használtautó-piac 2023-ban jelentős fellendülésen ment keresztül, 21,2%-os növekedéssel, ami lenyűgöző, 6,64 millió eladott darabot jelent. Ez a figyelemre méltó növekedés a használt autók szegmensének újjáéledését jelzi, és a vásárlók számára számos lehetőséget kínál a másodlagos piacon.

Ami egyik oldalról pozitívum, az a másik oldalról az orosz piac betegségeinek markáns tünete. A használt piac megélénkülésének egyik fő oka ugyanis, hogy a nagy nyugati márkák bojkottja miatt alig van minőségi új autó a piacon.

Ennek tükrében kell helyére tenni a kínai autók másodpiaci értékesítésének jelentős növekedését, amely elérte a mellbevágó 45%-ot. A tendencia kétségtelenül összefügg az autóvásárlók preferenciáinak változásával, és a Kínából származó autóimport mennyiségének növekedésével. Piaci szereplők jelezték: a vásárlók tömegesen adják el a korábbi években beszerzett kínai autóikat, ami kiugró trendet teremtett az iparágban.

Elemzők hangsúlyozzák, hogy a kínai autók másodpiaci eladásainak megugrása nemcsak a változó preferenciáknak, hanem a Kínából érkező autóimport növekedésének is köszönhető. A fogyasztók ízlésének gyors változásai az import növekedésével együtt új helyzetet teremtenek ebben a piaci szegmensben.

A hazai Lada ugyanakkor továbbra is őrzi vezető pozícióját a másodlagos piacon: a márkából összesen 1,57 millió használt autót értékesítettek Oroszországban. A nagy számok törvénye alapján a tendencia kézenfekvő. A legkedveltebb használtautó-márkák a Lada után a Renault, a Chevrolet, a Ford és a Skoda.

Az olyan kínai autómárkák esetében, mint például a LiXiang, a Hongqi és az Omoda, a másodpiaci értékesítés eléri a 40 százalékos, döbbenetes arányt. Ez azt jelzi, hogy a vásárlók tömegei viszonylag rövid időn belül túl akarnak adni a kínai autókon.

Ez vonatkozik a JAC és a Kaiyi márkákra is, amelyek értékesítése 30 százalékkal nőtt egy év alatt a használt piacon. A számok azt jelzik, hogy a gazdagabb oroszok túl akarnak adni a kínai márkákon, a szerényebb jövedelmű rétegeknek viszont – alternatíva híján – csak erre futja.

A teljes használtautó-piacot figyelembe véve 2023 a kínai autók oroszországi értékesítésének markáns felfutásával, 45%-os növekedéssel zárult. Szakértők azt jósolják, hogy ez a tendencia 2024-ben is folytatódik.

A kínai autóknak az elmúlt években Oroszországban is rossz volt a reputációja. Még manapság is nehezen tudják levetni magukról a kínai tömegtermékekkel párosított negatív jelzőket. Ám az elmúlt években a minőségük észrevehetően javult, és ez különösen érződik a kínai autóipar példáján. Az autók megbízhatóbbak, kényelmesebbek és technológiailag fejlettebbek lettek. Legalábbis a propaganda szintjén. A kínai termékekkel szembeni szemléletváltásra Putyinéknak is nagy szükségük van, hiszen az Ukrajna ellen indított agresszió következményeként nyugati cégek tömegesen hagyták el az orosz piacot. Helyükbe lépnének most a kínaiak.

A kommunista Kínából származó modellek áradata özönlik folyamatosan az orosz piacra. Autós szakértők januárban összeállítottak egy tízes listát a 2024-ben az orosz piacra kerülő modellekből.

Íme:

  1. Changan CS75FL - A crossover elsőkerék-hajtású platformon készül, keresztirányú motorral és egyszínű karosszériával.
  2. Exeed VX - Oroszországba négyhengeres TGDI motorral szállítják. 8,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra.
  3. DFM Dongfeng 580 - A sporthaszonjármű (SUV) többgyermekes városi családokat céloz meg.
  4. Chery Tiggo 7 Pro - Oroszországban az elsőkerék-hajtású crossover három változatban kerül bemutatásra: Luxury, Elite és Prestige. Mindegyikük benzines turbómotorral szerelt.
  5. FAW Bestune T77 - A kompakt elsőkerék-hajtású crossover a modern technológiát a sportos dizájnnal ötvözi.
  6. GAC GS5 - A frissített crossover karosszériája az Alfa Romeo 166 platformra épül.
  7. Geely Tugella - Az összkerékhajtású crossover kupé a Volvo és a Geely vállalat által közösen kifejlesztett CMA moduláris platformra épül.
  8. Great Wall Poer - A pickup-ot Oroszországba a Great Wall által kifejlesztett kétliteres 4D20M turbódízellel szállítják.
  9. Haval Jolion - Az új crossover az innovatív L.E.M.O.N. intelligens platformra épül.
  10. JAC J7 - a liftback elsőkerék-hajtású platformra van szerelve. Maximális sebessége 170 km/h.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta....
2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..