XXI. Magyar Borok Útja Rallye

Tüzes borok és vulkáni ízek várják a XXI. Magyar Borok Útja Rallye-t Badacsonytomajban

2016.08.07.

A vulkánok elemi ereje és a Borbély család három évtizedes tapasztalata garantálja, hogy Badacsonytomaj várhatóan beleég majd a XXI. Magyar Borok Útja Rallye versenyzőinek emlékezetébe. A Borbély birtokon a Badacsonyi borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, hangulatos dűlőkkel, a modern és tradícionális borkészítési technológiákkal, valamint a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borokkal is megismerkedhetnek majd a résztvevők.

Minden 1981-ben kezdődött, mikor a névadó Borbély Gyula és Gabriella első közös ültetvényüket telepítették Badacsonytomajon, egy nászajándékba kapott régi családi területen. A borászat alapítását a badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg. A család kezelésében lévő szőlőterületek az évek folyamán folyamatosan bővültek, miközben a több generációs családi hagyományú szőlőtermesztés és borkészítés apáról fiúra szállva képes volt megújulni és magas színvonalon kiszolgálni a borkedvelők igényeit hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Kikacsintunk majd a Borbély Család szőlőültetvényeire is a XXI. Magyar Borok Útja Rallye versenyzőivel (kép forrása: Borbély Családi Pincészet)

A 21 hektáros családi birtokhoz tartozó szőlőültetvények a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Az ültetvények részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, akár 60-65 évesek is lehetnek. A Borbély család a pincészetben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodik a hagyományokhoz. Ennek köszönhető többek között, hogy boraik ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. A Borbély borokat az teszi igazán különlegessé, hogy az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata mellett megtalálható benne a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg.

A Badacsonyi borvidék utánozhatatlan szépségét a Borbély család szőlőtőkéi közt élvezhetjük majd augusztus utolsó hétvégéjén (kép forrása: Borbély Családi Pincészet)

A jól működő családi birtok fontos része a jól felépített munkamegosztás. A családtagok részt vesznek a birtok minden munkafolyamatában a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendég fogadásig. A 2010-es évjárattól már az irányításban is a következő generáció bontakozik ki: az alapító fia, Tamás, fiatalos lendületével és újítási vágyával újra fogalmazódtak a Borbély borok stílusai, arculata. A lánygyermek Diána főiskolai tanulmányait követően szintén hazatért a birtokra és az értékesítés, marketing oldalon erősíti a családot.

Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, a Borbély család hangulatos borházat és vendégházat alakított ki. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 10-12 fő számára kényelmes vendégházukban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek. Előzetes bejelentkezéssel szívesen fogadnak csoportokat is a ritkaságokat is bemutató borkóstolóikra, ahol a vendégek bepillanthatnak a családi hagyományokba, és elmélyülhetnek a badacsonyi borok csodálatos, egyedi és felejthetetlen világában.

És akik ezt a hangulatot biztosítják majd nekünk: a Borbély család (kép forrása: Borbély Családi Pincészet)

Borbélyék rendszeres szereplői a hazai és nemzetközi borversenyeknek, ahol rendre kimagaslóan szereplő száraz boraik mellett a kései szüretből származó borkülönlegességek is kiválóan teljesítenek. Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olasz rizling Aszú, mellyel Borbély Gyula a 2007-es év Balatoni Borok Mestere címet nyerte el. Eredményeik közül szívesen emlékeznek még a 2011-es Hungaricum Borversenyen aranyérmes 2009-es Kéknyelű selection borukra, illetve a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmes 2009-es évjáratú Jégborukra, ez utóbbi egyúttal elnyerte a legeredményesebb Olasz rizling fajta bor különdíját is. A család nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is beválasztották az „Év Bortermelője” verseny 5 jelöltje közé választották.

Badacsonytomaji borsor Borbélyéktól (kép forrása: Borbély Családi Pincészet)

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, benne a Badacsonyi Borvidéket, ahol a 100 autóból álló mezőny meglátogatja többek között a Borbély Családi Pincészetet is. Érdemes addig is velünk tartani, hiszen az Autószektor kiemelt XXI. Magyar Borok Útja Rallye rovatában, valamint a verseny Facebook oldalán rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődés kulisszatitkairól.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.16
A tisztán elektromos hajtású Niro EV 460 kilométeres hatótávolságot kínál és a plug-in hybrid is....
2022.05.16
Megrongálták Nyíregyházán, a KRESZ-tanpályán kihelyezett közúti jelzőtáblákat – írta a police.hu. ..
2022.05.16
Két kategóriában is magyar győzelem született a motorcsónakosok Hydro GP világbajnoki sorozatának....
2022.05.16
Idén második alkalommal került megrendezésre a Young Car Mechanic nemzetközi autószerelő verseny....
2022.05.16
Közzétette a rendőrség a hétvége baleseti adatait, amelyek szerint nagyon sok súlyos kimenetelű....
2022.05.16
Az X7 rövid időn belül a luxuskategória legsikeresebb BMW modelljévé érett. A modell megújult....
2022.05.16
Az elmúlt években a különleges i-Cockpit vezetőhely a Peugeot modellek valódi védjegyévé vált. A....
2022.05.16
Az autókhoz használt motorolajok ára megduplázódott  májusban Oroszországban – írja a carsweek.ru....
2022.05.16
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – itt az Útinform reggeli jelentése. ..
2022.05.15
Nem szűnnek a vasúti átkelőhelyen történt balesetek idén sem. Sajnos interjúnk elkészítése óta is....