XXI. Magyar Borok Útja Rallye

Tüzes borok és vulkáni ízek várják a XXI. Magyar Borok Útja Rallye-t Badacsonytomajban

2016.08.07.

A vulkánok elemi ereje és a Borbély család három évtizedes tapasztalata garantálja, hogy Badacsonytomaj várhatóan beleég majd a XXI. Magyar Borok Útja Rallye versenyzőinek emlékezetébe. A Borbély birtokon a Badacsonyi borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, hangulatos dűlőkkel, a modern és tradícionális borkészítési technológiákkal, valamint a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borokkal is megismerkedhetnek majd a résztvevők.

Minden 1981-ben kezdődött, mikor a névadó Borbély Gyula és Gabriella első közös ültetvényüket telepítették Badacsonytomajon, egy nászajándékba kapott régi családi területen. A borászat alapítását a badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg. A család kezelésében lévő szőlőterületek az évek folyamán folyamatosan bővültek, miközben a több generációs családi hagyományú szőlőtermesztés és borkészítés apáról fiúra szállva képes volt megújulni és magas színvonalon kiszolgálni a borkedvelők igényeit hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Kikacsintunk majd a Borbély Család szőlőültetvényeire is a XXI. Magyar Borok Útja Rallye versenyzőivel (kép forrása: Borbély Családi Pincészet)

A 21 hektáros családi birtokhoz tartozó szőlőültetvények a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Az ültetvények részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, akár 60-65 évesek is lehetnek. A Borbély család a pincészetben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodik a hagyományokhoz. Ennek köszönhető többek között, hogy boraik ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. A Borbély borokat az teszi igazán különlegessé, hogy az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata mellett megtalálható benne a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg.

A Badacsonyi borvidék utánozhatatlan szépségét a Borbély család szőlőtőkéi közt élvezhetjük majd augusztus utolsó hétvégéjén (kép forrása: Borbély Családi Pincészet)

A jól működő családi birtok fontos része a jól felépített munkamegosztás. A családtagok részt vesznek a birtok minden munkafolyamatában a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendég fogadásig. A 2010-es évjárattól már az irányításban is a következő generáció bontakozik ki: az alapító fia, Tamás, fiatalos lendületével és újítási vágyával újra fogalmazódtak a Borbély borok stílusai, arculata. A lánygyermek Diána főiskolai tanulmányait követően szintén hazatért a birtokra és az értékesítés, marketing oldalon erősíti a családot.

Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, a Borbély család hangulatos borházat és vendégházat alakított ki. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 10-12 fő számára kényelmes vendégházukban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek. Előzetes bejelentkezéssel szívesen fogadnak csoportokat is a ritkaságokat is bemutató borkóstolóikra, ahol a vendégek bepillanthatnak a családi hagyományokba, és elmélyülhetnek a badacsonyi borok csodálatos, egyedi és felejthetetlen világában.

És akik ezt a hangulatot biztosítják majd nekünk: a Borbély család (kép forrása: Borbély Családi Pincészet)

Borbélyék rendszeres szereplői a hazai és nemzetközi borversenyeknek, ahol rendre kimagaslóan szereplő száraz boraik mellett a kései szüretből származó borkülönlegességek is kiválóan teljesítenek. Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olasz rizling Aszú, mellyel Borbély Gyula a 2007-es év Balatoni Borok Mestere címet nyerte el. Eredményeik közül szívesen emlékeznek még a 2011-es Hungaricum Borversenyen aranyérmes 2009-es Kéknyelű selection borukra, illetve a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmes 2009-es évjáratú Jégborukra, ez utóbbi egyúttal elnyerte a legeredményesebb Olasz rizling fajta bor különdíját is. A család nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is beválasztották az „Év Bortermelője” verseny 5 jelöltje közé választották.

Badacsonytomaji borsor Borbélyéktól (kép forrása: Borbély Családi Pincészet)

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, benne a Badacsonyi Borvidéket, ahol a 100 autóból álló mezőny meglátogatja többek között a Borbély Családi Pincészetet is. Érdemes addig is velünk tartani, hiszen az Autószektor kiemelt XXI. Magyar Borok Útja Rallye rovatában, valamint a verseny Facebook oldalán rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődés kulisszatitkairól.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.28
A közvéleményt és az európai, benne a magyar sajtót továbbra is élénken foglalkoztatja, hol építi....
2023.01.28
Elég télen a négyévszakos gumiabroncs? Van értelme ilyenkor lemosatni az autót? Milyen típusú....
2023.01.27
A Katasztrófavédelem jelenti péntek este:     ..
2023.01.27
Az új kezdeményezés hétről hétre több érdeklődőt vonz. ..
2023.01.27
Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos....
2023.01.27
És hogyan befolyásolja a fűtés az üzemanyag-fogyasztást?   ..
2023.01.27
Eddig tisztázatlan okból és körülmények között 2023. január 27-én nem sokkal éjfél után a 6-os....
2023.01.27
A Sony és a Honda által kifejlesztett új elektromos autó Afeela márkanév alatt kerül forgalomba, és....
2023.01.27
A BMW M GmbH modellpalettájára 2023-ban is érkeznek új különkiadások. Az új BMW M3 CS a prémium....
2023.01.27
A versenyhivatal jóváhagyását követően az AutoWallishoz került a Nelson csoport flottakezelési....