elektromos jármű

Új e-platform a Karma Automotive-tól

2020.05.16.

Közös alap, rengeteg variáns. Jelentősen olcsóbb. A Karma techcég sok gyártónak képes megoldást kínálni. Olyanoknak is, akik csak később csatlakoznak az e-őrülethez, és anyagi hátterük szerényebb. Sőt, a kaliforniai székhelyű cég az idei évtől már öt európai országban is értékesít.

Amikor a Ford Mustang Mach-E visszamosolygott rám az autószalon standján, életem legbüszkébb perceit éltem át. A prototípusokon én is dolgoztam egy hangyányit. Egy elektromos, pláne egy ilyen különlegességet kifejleszteni, gyártani, értékesíteni és szervizelni nagy kihívás. De a Ford elég bátran lépett és szerintem nagyot alkotott, azonban nem minden gyártó engedhet meg magának elektromos modellenként egymilliárd dollárt, mint projekt-pénz... A Karma Automotive ezért olyan platformot fejlesztett, amely jóval olcsóbban elérhető az autógyártók számára, akik pillanatnyilag erősen ki vannak szolgáltatva például az akkugyártóknak az elektromobilitás világában. Jön majd sorozatgyártású szilárdtest akkumulátor a Teslától meg a Panasonictól még idén, de addig is extrém magas a költségrizikója az e-autóknak.

A Karma platformja egyaránt nyújt megoldást hétköznapi autózásra, szolidabb fuvarozásra, de még sportautózásra is. A közös alap ötféle meghajtási konfigurációt rejt, és végeredményben 22 féle járgány készülhet azonos szívvel. Az E-Flex Platform a hardver, a szoftver, a mesterséges intelligencia és az önvezetés terén is jó kombinációt alkot. Ezáltal szélesebb körben terjedhetnek el a high-tech megoldások, több márka is olcsóbban indíthat projekteket.

A kaliforniai székhelyű Karma Automotive újjászületése óta high-tech színvonalat képvisel. Műszaki hátterével és a tudásával képes termékfejlesztést felgyorsító megoldásokkal előrukkolni vagy éppen még egyedibbé és luxusabbá varázsolni külsős megrendelők termékeit. A sorozatgyártásban kapható Revero GT modelljük elnyerte a neves Green Car Journal Év Luxus Zöldautója címet a 2020-as évre.

A Karma 2020-ban immáron öt kontinensen van jelen ismételten, miután már Európában is megnyitottak néhány kereskedést. Nevezetesen, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Spanyolországban is hivatalosan feltűntek: ugyan a nagy premier elmaradt Genfi Autószalonon 2020 márciusában, ettől függetlenül jelentős mérföldkőnek számított a pillanat a Karma Revero modell történetében.

A spanyolországi valenciai eladópartner a Spania GTA lesz, amely több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az autós világban, több komoly versenyszériában is szerepelt, illetve limitált szuperautók gyártásáért is felelős. A high-tech Karmának éppen ideális egy ilyen nagy hagyományokkal, tapasztalattal és stabil háttérrel rendelkező viszonteladó partner, hogy egyedi és meghatározott példányszámban értékesíthető különlegességeit elhozza az európai és a spanyol piacra is. Az elektromos és hibrid hajtásláncokat a fent említett, autógyártók számára elérhető nyílt platform követi, de a lenyűgöző SC1 Vision és SC2 Vision tanulmányautók több mint ezer lóerős meghajtása is gyártásba kerülhet később.

A valenciai városkép jól illik a modern céghez, mivel a klasszikus kultúrájú városnegyedek mellett sok modern kerület is megtalálható, amely európai szinten nagyon összetetté, izgalmassá és turistaparadicsommá teszi a spanyol várost - megfejelve a tenger szomszédságával.

Fotók: Karma és Deli Árpád

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.04
Németországban mindent megtesznek a gyártók, hogy fellendítsék az új autók iránti keresletet.....
2020.08.03
Egy összehasonlító teszt keretében két sikeres vetélytársával mérettetett meg a Peugeot....
2020.08.03
Talán okosabb lett volna megállni a rendőri ellenőrzésen. ..
2020.08.03
Borislav Hegedusic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.08.03
A sávját sem tudta tartani, jobbra-balra kacsázva közlekedett az a kamionos, akit az autópálya....
2020.08.03
Egyszerre két világszinten is vezető bajnokságban áll ki az egyenjogúság mellett fekete autóival a....
2020.08.03
A Volkswagen Csoport és márkái üzletmenetét súlyosan érintette a Covid-19 világjárvány 2020 első....
2020.08.03
Már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak a ŠKODA modelljei utasaik és csomagjaik számára, a....
2020.08.03
Sokszor írtunk már az online értékesítéssel foglalkozó használtautó kereskedő startupokról. Ilyen....
2020.08.03
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. július 31. és augusztus 2. között....