V-osztály

A V-osztály, amiből egyetlen egy van

2023.11.20.

Egyelőre…

A Mercedes-Benz Hungária Kft. különleges alkalmat szervezett az újságírók részére, hogy bepillantást nyerjenek a nullszériás, 2024-es bemutatására váró, vadiúj V-osztály egyetlenegy példányába. Nem vicc, az összes sajtófotón az a konkrét példány szerepel, amelyet Budapest belvárosában, a Fashion streen-en állítottak ki egy napra egy üvegkalitkába.

Jövőre érkezik és lesz rajta álló csillag

Még fel sem ocsúdtunk az új E-osztály bemutatója után, máris újabb meghívó érkezett az importőrtől. Egy napra Budapestre érkezett ugyanis a jövő évben piacra kerülő új V-osztály, amelynek műszaki részleteiből is egyelőre csak nagyon keveset árult el a Mercedes.

Nem csak a V-osztály, vele együtt Vito minden kivitele is megújul

Maga a V-osztály a korabeli Vito nyomdokaiba lépő Viano utódjaként, 2014-ben jelent meg a piacon. Az első teljesnek tekinthető értékesítési évben 111 db új V-osztályt értékesítettek Magyarországon. A rekordévet 2022 jelentette 338 belsőégésű és 32 db tisztán elektromos (EQV) eladással, így összességében a két említett év között 233%-os növekedés könyvelhető el. A modell tehát sikeres, az idehaza eddig értékesített 2.075 db V-osztály sikertörténete a számok jelenlegi állása alapján 2023-ban is folytatódik, az új modell ebbe a keresleti környezetbe érkezik.

Tudatosan felfelé céloznak

Nem kifejezetten ebben a sorrendben említették a célcsoportokat, de azt hiszem, hogy nagycsaládosokat először említeni kicsit talán túlzott optimizmust jelentene. Viszont az üzleti reprezentáció, mint cél már itthon sem elhanyagolható szempont, sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a miniszterelnök is egy mikrobuszt használ a mindennapokban, akkor nem kizárt az állami vezetői szféra megcélzása sem.

A hivatalos sajtófotókon is a később Budapesten kiállított konkrét autó szerepel

Emellett a VIP limuzin szolgáltatókat említették, akik leginkább a repülőtér és a luxusszállodák között fuvarozzák tehetős vendégeiket, talán éppen ezért is választották a sajtótájékoztató helyszínéül a Kempinski Hotel Corvinus Budapest szállodát.

Az aktív életet élők sem maradnak V-osztály nélkül, hiszen a csaknem 20 éve kínált Marco Polo kivitel a következő generációban is rendelkezésére áll majd az igényes utazásfüggőnek.

Háromféle alapkivitel

Jó lesz megtanulnunk az új leosztást, hiszen, csakúgy, mint az E-osztálynál, a V-nél is 3 alapkivitelben rendelhető az autó. Az Avantgarde a belépőszint, amelynek fő külső jegye a V-osztálynál a csillagmintás hűtőrács integrált nagy emblémával. Középen az AMG Line helyezkedik el, itt módosított első lökhárítóval, szélesebb és sportosabb felnikínálattal, illetve, oldalsó szoknyákkal és hátsó diffúzor optikával találkozhatunk.

AMG Line

Végül, de inkább elsősorban pedig a V-osztályba is megérkezett az Exclusive kivitel, amelyet elegáns, öt krómhatású csíkot tartalmazó hűtőrácsáról és a klasszikus álló emblémáról lehet majd a legkönnyebben felismerni. Igen, visszatért a csillag! Egyébként a hűtőrácsok kontúrját opcióként ki is világítja az autó, bármelyik felszereltségi szinten.

Nem a legutolsó technológiák vannak porondon

Világításban a V-osztályban elérhető legjobb fényforrás a Mercedes-Benz Multibeam LED technológiás fényszórója, amely oldalanként 84 db, egyenként vezérelhető LED-et tartalmaz, így a tompított fényszóró üzemen kívül ez egy lámpa adja a ködfényszórót és a távolsági fényszórót is méghozzá adaptív módon. Alapkivitelben „csak” a LED High Performance rendszer jár, a legújabb Digital Light rendszer (1,3 millió mikrotükör oldalanként) a V-osztályban nem elérhető.

A kijelzők tekintetében is szerényebb marad a modell. A 2017-ben bemutatott E-osztály óta ismert szélesvásznú, 2 db 12,3 colos képernyőt tartalmazó Wildscreen Cockpit szériafelszereltség lesz, és bár középen ez már kapacitív (érintésérzékeny), a „C”-„E”-„S” osztályba szerelt nagy érintőképernyős megoldás itt nem lesz megtalálható.

A rendszer nem is a legújabb MBUX rendszert, hanem a kiforrott 2.0-át futtatja, de már ezzel is élhetünk a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel, a rendszer tanulja a szokásainkat és ennek megfelelően tesz nekünk javaslatokat például útvonalakra.

Az igazi VIP élmény hátul van

VIP ülések a sajtófotón...

A Luxus ülések opcióval a 2. sorban két darab, a repülőgépek első osztályú foteljeit is lepipáló ülést kaphatunk. Beleültem: nem lehet elmondani az élményt. Ezek az ülések amellett, hogy természetesen fűthetők és szellőztethetők, teljes fekvő pozíciót is kínálnak, lábtartóval, asztalkával. A selymesen finom tapintású bőr fotelek nyilván elektromosan állíthatók, a kiszolgálásról pedig a vezeték nélküli telefontöltő és az USB aljzatok gondoskodnak. Ha mindez nem lenne elég, kapcsoljunk magunknak egy tetszőleges masszázsprogramot!

...és a valóságban, a kollégának köszönöm, hogy modellt ült!

A részletekre még várni kell

Sem az árakról, sem a mélyebb műszaki részletekről nem esett szó a sajtóreggelin. Nem tudjuk milyen erőforrásokkal és hajtásláncokkal érkezik az új V-osztály. Afelől azonban nincsenek kétségeink, hogy valóban minden igényt kielégítő kínálattal jön az újdonság, ami elég magasra teszi a mércét a konkurencia számára.

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....