Honda

Vadonatúj Honda Jazz

2020.01.23.

A Jazz legújabb nemzedékéknek fejlesztési folyamata során tetőtől talpig újratervezték az ikonikus modellt. A Honda mérnökei a modern városi életvitel igényeit vették figyelembe, így minden eddiginél hatékonyabb kompakt autó született, amit az új megközelítésnek hála kimagasló használati érték jellemez.

Letisztult, kortárs stílusban fogant karosszériája a maga időtlen szépségében tárja elénk a Jazz semmivel össze nem téveszthető formavilágát, amit nemcsak a kifinomult, egységes sziluett tesz látványossá, hanem a – korábbi generációknál is megfigyelhető – rövid orr-rész, hosszú tető és előre helyezett utastér is. Az új megjelenés még szerethetőbbé teszi a típust, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kényelmet és a praktikumot illetően is új mércét állíthasson a szegmensben.

Hogy a kompakt városi autó igazán forradalmi legyen, a tervezők igyekeztek magukévá tenni a japán Yoo no bi gondolkodásmódot. Ennek lényege, hogy felismerjük az olyan hétköznapi tárgyakban rejlő szépséget, melyek esztétikus, illetve ergonomikus mivoltukból fakadóan tökéletesen megfelelnek rendeltetésüknek, s az évek során tökélyre csiszolta őket az alkotó.

– Úgy gondoltunk erre a modellre, mint egy különálló entitásra, aminek megvan a maga ereje, hogy boldogabbá és gondtalanabbá tegye a felhasználó mindennapjait – avat be a részletekbe Takeki Tanaka, a modell fejlesztéséért felelős szakembergárda vezetője.

Jellegzetes orr-rész, páratlanul kifinomult felületkezelés – csak hogy párat említsünk azon megoldások közül, melyekkel sikerült esztétikailag kiegyensúlyozottá tenni a modellt, egyszersmind megteremteni azt a szemet gyönyörködtető formavilágot, ami egységbe kovácsolja a különféle részleteket, beleértve a C-oszlopot és a kombinált hátsó lámpákat is.

A tervezők kényesen ügyeltek az arányokra, hiszen ez kulcsfontosságú volt a kívül-belül egyaránt stílusos, harmonikus modell megteremtésében. A megnövelt magasságnak és a kissé előre döntött csomagtérajtónak köszönhetően kívülről kisebbnek, belülről tágasabbnak hat az autó, s azt a benyomást kelti a szemlélőben, hogy nem lehet kibillenteni egyensúlyából.

– Olyan autót szerettem volna alkotni, ami „kellemes társaság” a tulajdonosnak, ugyanakkor használhatóság terén is a maximumot nyújtja – osztotta meg gondolatait Baek Jongkuk, a vadonatúj Jazz tervezője. – Igyekeztem minden felesleges formai elemtől megszabadulni, és úgy leegyszerűsíteni a vonalvezetést, hogy a formaterv barátságos és trendi legyen, valamint kényelmes és praktikus az utastér.

Emellett olyan apró, de roppant fontos dizájnelemeket alkalmaztunk, mint a csomagtérajtó-szpoiler vagy a prémium hatású hűtőrács, így nemcsak szép és kiegyensúlyozott, hanem lendületes is lett az új Jazz. A felnik küllőit és ráfjait a lehető legvékonyabbra vettük, így még nagyobbnak látszanak a „papucsok” és jobban illenek a típushoz. Még az acélkerekek is prémium alufelninek tűnnek, minden adott tehát az elegáns, harmonikus profilhoz.

A szabadidő-autós stílust követő Jazz Crosstar az aktív életvitel szerelmeseinek készül. Erőteljes kisugárzását egyebek mellett hangsúlyos hűtőrácsának, fekete díszítőelemeinek, küszöbszpoilerének és tetősínjének köszönheti, és sokat nyomnak a latban a Crosstar-specifikus alufelnik is, melyekkel még stabilabbnak és robusztusabbnak látszik a modell.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.28
Ha a Volkswagenről, vagy a Mercedesről vagy a BMW-ről beszélünk, német autókra és elsősorban német....
2021.09.28
A Toyota Gazoo Racing egyedülálló projektje keretében rég nem gyártott, ám a gyűjtők által annál....
2021.09.28
Október 10-én autós közlekedésbiztonsági napot rendez a Groupama Tanpályán a HUMDA Magyar Autó-....
2021.09.28
Az elektromos autók gyúlékonyabbak, mint a hagyományos járművek?  Nem, mondja a Allianz.  Csak az....
2021.09.28
Évtizedek óta napirenden van Németországban, bevezessék-e autópályákon az EU-ban általános 130....
2021.09.28
Tavaly nyáron thaiföldi, belpiacos modellként jelent meg, és nem tűnt többnek kuriózumnál.....
2021.09.28
Két személygépkocsi ütközött, három ember megsérült - írja a police.hu ..
2021.09.28
Az AutoWallis Csoport árbevétele a 2020-as érték több mint négyszeresére, 400 milliárd forint fölé....
2021.09.28
Újabb faceliftet kapott a Mini Cooper család, mi pedig egy jól felszerelt, de alapmotoros....
2021.09.28
A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a hétfői bejelentés alapján, a tőzsdei bevezetés....