trend

Van megoldás!

2020.06.13.

Föld nevű bolygónk segítségért kiált, jó lenne, ha te is meghallanád. Nem kell klímaharcosnak és Greta-rajongónak lenni, hogy az értelmes ember lássa, nem jó irányba halad a világ, feléljük a természeti adottságainkat és visszafordíthatatlan károkat okozunk az élővilágban. Persze minden rosszért nem a közlekedés felel, távol álljon tőlem, hogy az autókat és az autósokat szidjam. Ha már környezetszennyező közlekedés, akkor ott van a repülés és a hajózás...

 
Van másik!

De te is tehetsz valami jót, valamit, ami segít az egyensúly visszabillentésében. Már az is elég, ha nem veszel részt a szennyezésben, kicsit átalakítod az életedet, kevesebb műanyagot használsz, kevesebb felesleges cuccot vásárolsz, kevesebbet közlekedsz és ha mégis közlekedsz, mert közlekedni kell, akkor valami alternatív megoldást választasz. A gyaloglás és a bringázás egészséges, tudom, a busz és a metró is elvisz a célhoz, de van, aki mégis az egyéni közlekedés mellett dönt. Ott is van alternatíva. Biztos feltűnt már, hogy mennyi Budapesten és környékén a zöld rendszámos autó. Sőt, már teherautók is vannak.

Ezek a környezetkímélő, zöld jövő flottájának első hírnökei. Helyben kevesebb károsanyagot bocsájtanak ki, amivel kevésbé szennyezik környezetünket és lehetőséget adnak utódainknak, hogy ők is legalább olyan természetközeli világban élhessenek, mint ahogy mi eddig éltünk.

Opel Grandland X Hybrid4

Szexi a zöld

Milyen autók kaphatnak zöld rendszámot? Ez egy hazai sajátosság, az állam 2011-ben hozott kormányrendelete alapján a zéró emissziós, a tisztán elektromos hajtású, illetve a belsőégésű motorral is rendelkező, de tisztán elektromos üzemben 25 vagy 50 kilométer megtételére képes autók jogosultak. Ha nem tiszta, az első kategória a konnektoros villanyautókat jelöli, a második a konnektoros hibrideket, a harmadik pedig a hatótávnövelővel felszerelt elektromos autókat. Nézzük, mit kell ezekről tudni részletesen.

Mi micsoda?

Plug-in hibrid Olyan, elsődlegesen robbanómotoros jármű (lehet benzines vagy dízel), amiben a hajtást villanymotor (lehet több is) is segíti. A jármű akkumulátorában tárolja a fékezéskor termelt energiát, amit gyorsításkor vagy folyamatos haladáskor is fel tud használni, de képes tisztán elektromos üzemben is közlekedni, a zöld rendszámhoz legalább 25 kilométeres hatótáv kell. Hálózati csatlakozóról (lehet otthoni, vagy utcai) feltölthető az akkumulátora, így például rövid távokon, városban teljesen helyi kibocsátás nélkül közlekedhet.

Hatótávnövelő hibrid Ezek tisztán villanymotorral hajtott járművek, amelyekbe a gyártó egy kis méretű, áramtermelési célra épített benzinmotort is szerel. A benzinmotor feladata, hogy szükség esetén töltse az akkumulátort, hogy nagyobb távok is megtehetők legyenek külső akkumulátortöltés nélkül is. Ezek az autók teljes értékű elektromos autóként is használhatók, a plug-in hibrideknél rendszerint nagyobb a hatótávjuk.

Villanyautó A tisztán elektromos autó az energiát akkumulátorában tárolja, csak külső forrásból tölthető. A villanyautó előnye a zéró helyi szennyezés, a hangtalan és rezgésmentes üzem, a nagy nyomaték, az otthoni tölthetőség, a minimális karbantartási igény és az olcsó üzemeltetés.

Megéri?

Évekig elég nagy kedvezmény is járt az új villanyautók mellé, az állam akár 1,5 millió forinttal is beszállt a vételárba. Idén februárban lejárt a program, a hosszabbítás napirenden van, de a koronavírus járvány ezt is átírta. Úgy tudjuk, amint újraindul az állami támogatás rendszere, főként a kisebb, olcsóbb elektromos autók vásárlását fogja ösztönözni a kormány, ami érthető, hisz miért is kellene 400 lóerőnél is erősebb, 2,5 tonnánál nehezebb monstrumokat támogatni... Igaz, eddig is volt egy határ, csak akkor járt a támogatás, ha 20 millió forintnál olcsóbb volt a vételár.

2019 Opel Corsa-e

Szinte minden komolyabb gyártó kínál hálózatból tölthető hibrideket és villanyautókat, legyenek azok kis-, nagy-, családi-, üzleti-, vagy szabadidő-autók. Elektromos hatótávjuk 50 és 500 kilométer közötti, áruk pedig 7 és 35 millió forint között mozog. Hogy kinek van rá ennyi pénze? Reméljük, egyre többeknek és reméljük, hogy az állam sem feledkezik meg arról, hogy az unokáink jövőjéről most és mi döntünk.

B. Cs.

(Cikkünket az Opel Magyarország támogatta)

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.28
Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a Csongrád-....
2024.02.28
- Csaknem 30 ezer látogató kereste fel az Utazás+ Kiállítást, valamint a vele egy időben rendezett....
2024.02.28
A Forma-1-es Bahreini Nagydíj csütörtöki szabadedzéseivel hivatalosan is elrajtol a világbajnoki....
2024.02.28
Egy rendkívüli ritka, gazdátlan Lamborghini Aventadorra bukkantak a dús lomkoronáiról és sokszínű....
2024.02.28
Kamipon égett az M0-son, a sztráda M4-es autóút felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták....
2024.02.27
Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia....
2024.02.27
Nem kellett messze mennie a Mercedes-Benznek, hogy a kompakt kategóriában is hadrendbe állíthassa....
2024.02.27
A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000....
2024.02.27
Az autóipar fejlődésével egyre több, egykoron extrának számító technológia válik a mindennapjaink....
2024.02.27
Magánház udvarába zuhant a Budaörsi repülőtér közelében egy vitorlázó repülőgép kedd délután -....