Vatikán

A Vatikán ráhajt a zéró emisszióra

2020.11.21.

Néhány éven belül a Vatikánnak teljesen elektromos autóparkja lesz – írja a legnépszerűbb olasz autós magazin, a Quattroruote internetes kiadása.

A hivatali flotta teljes elektrifikációját Roberto Mingucci, a Szentszék Kormányzóságának Üzemeltetési Igazgatója jelentette be a Vatikán hivatalos lapjának, az Osservatore Romano-nak adott interjúban.

Közölte: a Szentszék a közelmúltban újabb lépést tett a nulla emisszióval járó mobilitás felé elektromos töltőállomások létrehozásával a pápai állam területén. „Ez azonban csak egyetlen részlete annak az átfogó programnak, melynek célja, hogy néhány éven belül a Vatikán autóparkja kizárólag elektromos autókból álljon. Ennek érdekében fokozatosan lecseréljük minden belső égésű motorral működő járművünket” – mondta Mingucci.

A Vatikán területén belüli elektromos töltőhelyeket egyelőre magánszemélyek nem használhatják, kizárólag a szentszék hivatalos autóparkjához tartozó gépkocsik számára tartják fenn őket.

A kormányzóság üzemeltetési igazgatója szerint az elektromos autók ideálisak a Szentszék szükségletei számára. Autóik ugyanis évente átlagosan csupán 6 ezer kilométert tesznek meg. Rövid távolságokra pedig az elektromos gépkocsi tökéletes választás. Egyetlen feltöltés akár hetekre is elegendő egy-egy autójuk számára. „Ezért jobb, ha benzin vagy gázolja helyett villamos energiát használunk” – mondta a Vatikán üzemeltetési igazgatója.

Roberto Mingucci bejelentette, hogy hamarosan felveszik a kapcsolatot azokkal a márkákkal, melyek a Szentszék igényeinek megfelelő elektromos autókat forgalmaznak.

A tervek szerint rövidesen újabb töltőoszlopokat telepítenek olyan nevezetes római egyházi helyszínek közelében, mint a Santa Maria Maggiore-bazilika, a lateráni székesegyház és a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika. Azonban ezeken a helyszíneken is csak a Vatikán hivatali autóit lehet majd feltölteni, magánszemélyekét nem.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.12.03
A miniszterelnök további nagyszabású állami beruházásokat ígért - írja az MTI. ..
2020.12.03
Az AvtoVAZ 2021-ben három új Ladát mutathat be. A Togliatti autóóriás az új modellekkel bővíteni....
2020.12.03
Összeütközött három személyautó és egy kisbusz csütörtök reggel - írja a BM Katasztrófavédelmi....
2020.12.03
A kijárási tilalom életbe lépése előtt néhány perccel történt súlyos ütközés tegnap este. A műszaki....
2020.12.02
Törvénymódosítás rendezheti át a világ legnagyobb autópiacát és járműiparát. ..
2020.12.02
Agus Widodo Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.12.02
- Novemberben 13 265 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 7 százalékkal....
2020.12.02
Szeptember végén középiskolás diákoknak tartottak balesetmegelőzési érzékenyítő programot....
2020.12.02
- A Föld felé közelít a Ryugu aszteroidáról mintát hozó Hajabusza-2 japán űrszonda, az általa....
2020.12.02
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében....