autóvezetői vizsga

Vége a szívatásnak – mesterséges intelligencia vizsgáztatja a tanuló vezetőket

2021.09.29.

Oroszországban kifejlesztették a világ első olyan autóját, amely magától levizsgáztatja a tanuló vezetőket. A beépített mesterséges intelligencia elfogulatlanul értékeli a vizsgázó manővereit, és ezek alapján automatikusan értékeli ki a teljesítményét. Ezzel elejét lehet venni a szívatásnak, a vizsgabiztosok elfogultságára vonatkozó rengeteg panasznak – írja a motor.ru orosz autós szakportál.

Kazanyi mérnökök bemutatták a világ első olyan autóját, amely automatikusan, kizárólag a vizsgázó objektív teljesítményét figyelembe véve dönti el, hogy valaki átment vagy megbukott az autóvezetői  vizsgán.  A Hyundai Solaris alapjára épített "Ekzamenator", vagyis „Vizsgáztató” olyan adottságokkal rendelkezik, ami kizárja a szubjektív értékelést. Az oktató és a vizsgabiztos természetesen a vizsga alatt ott lesz az autóban, de nem tud belenyúlni folyamatba, az teljesen automatikusan zajlik. Így kizárt, hogy a valós teljesítménytől függetlenül megbuktassanak vagy átengedjenek egy-egy vizsgázót.

A széria Hyundai Solarisból kialakított innovatív autó több kamerával, mozgásérzékelővel, radarral és műholdas kommunikációs rendszerrel van felszerelve. A mesterséges intelligencia technológiát beépítették az autó szoftvermoduljába, ami lehetővé teszi, hogy a kocsi „agya” automatikusan nyomon kövesse a vizsgázó viselkedését az úton, felismerje az útburkolati jeleket, a közlekedési jelzéseket és a többi közlekedőt. Ezek a paraméterek nem állnak rendelkezésre a hagyományos radaroknál. A mesterséges intelligencia így lehetővé teszi a vezetési képességek pártatlan értékelését.

A neuron-hálózatok segítségével a vizsgaautó valós időben képes észlelni a közlekedési szabályok megsértését, valamint nyomon követheti a kormány mögött ülő cselekedeteit vezetés közben. A fejlesztők szerint az újdonság lényege, hogy kizárja a vizsgabiztos szubjektivitását, esetleges elfogultságát pro vagy kontra a vizsgázóval kapcsolatban.  A gép ebben az értelemben pártatlan.

Az orosz közlekedési rendőrség statisztikái szerint az autóvezetői vizsgára jelentkezők mindössze 13 százalékának sikerült elsőre letenni a vizsgát. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia segítségével lebonyolított vizsgákon jóval nagyobb lesz a megfeleltek aránya.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.26
Amerikában a jólétben dőzsöltek és az autó felső határait feszegették, tombolt az űrkorszak által....
2022.05.26
Színes programokkal várja a családokat a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a hűvösvölgyi végállomáson....
2022.05.26
A baleset forgalmi akadályt okoz az M0-s felé vezető oldalon - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.05.26
Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra szombaton a Közlekedési Múzeum időszaki....
2022.05.26
Nyilvánosságra kerültek az első fantáziaképek a kínai Great Wall által tervezett hatkerekű....
2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....
2022.05.25
Tovább bővítette látványos funkcióit a Google Maps. Mostantól madártávlatból is megcsodálhatunk....
2022.05.25
A külföldi továbbképzés vagy felmondás között választhatnak a szerbiai Fiat-gyár dolgozói, miután a....