autóvezetői vizsga

Vége a szívatásnak – mesterséges intelligencia vizsgáztatja a tanuló vezetőket

2021.09.29.

Oroszországban kifejlesztették a világ első olyan autóját, amely magától levizsgáztatja a tanuló vezetőket. A beépített mesterséges intelligencia elfogulatlanul értékeli a vizsgázó manővereit, és ezek alapján automatikusan értékeli ki a teljesítményét. Ezzel elejét lehet venni a szívatásnak, a vizsgabiztosok elfogultságára vonatkozó rengeteg panasznak – írja a motor.ru orosz autós szakportál.

Kazanyi mérnökök bemutatták a világ első olyan autóját, amely automatikusan, kizárólag a vizsgázó objektív teljesítményét figyelembe véve dönti el, hogy valaki átment vagy megbukott az autóvezetői  vizsgán.  A Hyundai Solaris alapjára épített "Ekzamenator", vagyis „Vizsgáztató” olyan adottságokkal rendelkezik, ami kizárja a szubjektív értékelést. Az oktató és a vizsgabiztos természetesen a vizsga alatt ott lesz az autóban, de nem tud belenyúlni folyamatba, az teljesen automatikusan zajlik. Így kizárt, hogy a valós teljesítménytől függetlenül megbuktassanak vagy átengedjenek egy-egy vizsgázót.

A széria Hyundai Solarisból kialakított innovatív autó több kamerával, mozgásérzékelővel, radarral és műholdas kommunikációs rendszerrel van felszerelve. A mesterséges intelligencia technológiát beépítették az autó szoftvermoduljába, ami lehetővé teszi, hogy a kocsi „agya” automatikusan nyomon kövesse a vizsgázó viselkedését az úton, felismerje az útburkolati jeleket, a közlekedési jelzéseket és a többi közlekedőt. Ezek a paraméterek nem állnak rendelkezésre a hagyományos radaroknál. A mesterséges intelligencia így lehetővé teszi a vezetési képességek pártatlan értékelését.

A neuron-hálózatok segítségével a vizsgaautó valós időben képes észlelni a közlekedési szabályok megsértését, valamint nyomon követheti a kormány mögött ülő cselekedeteit vezetés közben. A fejlesztők szerint az újdonság lényege, hogy kizárja a vizsgabiztos szubjektivitását, esetleges elfogultságát pro vagy kontra a vizsgázóval kapcsolatban.  A gép ebben az értelemben pártatlan.

Az orosz közlekedési rendőrség statisztikái szerint az autóvezetői vizsgára jelentkezők mindössze 13 százalékának sikerült elsőre letenni a vizsgát. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia segítségével lebonyolított vizsgákon jóval nagyobb lesz a megfeleltek aránya.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.21
Súlyos baleset történt szombaton délután a szlovákiai Vysoká nad Kysucou községben (Čadcai járás):....
2024.06.20
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.06.20
A Múzeumok éjszakáján, szombaton nyílik meg a Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a 150....
2024.06.20
1999-ben történelmet írt a BMW V12 LMR, ami két Le Mans korszak között tudta megnyerni a 24 órás....
2024.06.20
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma májusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.06.20
A Le Mans-i 24 órás versenyen debütált a Michelin bemutatja levegő nélküli holdjárókerekének....
2024.06.20
Május végén rendezték meg a szlovákiai Svidnikben az idei Big Rocket Cup-ot, melyre a Szegedi....
2024.06.20
A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a....
2024.06.20
Dubaj rendőrsége ezen a héten avatta fel a Tesla elektromosautó-gyár extravagáns terepjárójának....
2024.06.20
Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett villanyautók száma Magyarországon. ..