motoros

Veszélyes a tavasz - motoros balesetek Győr térségében

2017.03.24.

A Győri Rendőrkapitánysterületén az elmúlt 24 órában három motorosokat érintő személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt.

Volkswagen típusú gépjárművével közlekedett egy férfi Győrben, a Kisdobos utca felől a Zsellér utca irányába március 23-án 13 óra 15 perc körüli időben. A Győri útról úgy kezdett el balra kanyarodni egy parkolóba, hogy nem vette észre a személyautója előzését már korábban megkezdő motorost. A kétkerekű sofőrje bedöntötte járművét, de az ütközést már nem tudta elkerülni. A motoros a balesetben súlyos sérüléseket szenvedett.


Ugyanezen a napon 19 óra 10 perc körüli időben motorjával közlekedett egy férfi és utasa a 82-es számú főúton. Veszprémvarsány térségében, a 42-es kilométerszelvénynél jobbról egy őz futott a főútra. A sofőr balra kormányzott, de a balesetet nem tudta elkerülni és az árokba hajtott. A motoros és utasa is könnyű sérüléseket szenvedett.


Szintén az esti órákban, 21 óra 30 perc körüli időben a 83-as főúton, Tét felől Győr irányába haladt egy motoros. Közlekedése során nem az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg sebességét és egy jobbra ívelő útkanyarulatban uralmát elveszítette a jármű felett. Először a bal oldali útpadkára hajtott, majd az árokparton felborulva állt meg. A balesetben a sofőr súlyos sérüléseket szenvedett.


A jó idő beköszöntével egyre többen motoroznak az utakon. A kétkerekűvel közlekedők baleseti kockázata átlag feletti, mivel őket nem védik olyan biztonsági megoldások, mint a gépjárművezetőket, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a balesetek megelőzése érdekében néhány tanácsot fogalmaz meg:

- A motorkerékpárosok testi épségének megóvásában nagy szerepe van a megfelelő védőruházat és bukósisak kiválasztásának. Az egyre melegebb időjárásban többen nem veszik fel a megfelelő védőruházatot, azonban az motorozáskor az időjárásra való tekintet nélkül szükséges. Egy-egy hosszú úton akár többször álljanak meg, könnyítsenek a ruházaton, frissítsék fel magunk, de amikor újra motorra ülnek, vegyék fel a védőfelszereléseket!

- A gépkocsivezetők mellett a motorosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak baleset részesévé, illetve áldozatává. A láthatóság, észlelhetőség biztosítása, a kiszámíthatóság, a KRESZ előírások betartása mind-mind fontos láncszeme a biztonságuknak.

- Külön ki kell emelni a sebességhatárok betartásának fontosságát! Sok baleset elkerülhető lenne, ha a járművezető megengedett legnagyobb sebességgel haladna a veszélyhelyzet kialakulásának pillanatában. Amennyiben mégis bekövetkezik a baleset, a lassúbb ütközési sebesség általában akkor is enyhébb sérüléssel jár.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.21
Ha minden a kormányzat menetrendje szerint alakul, akkor a megújított KRESZ (Közúti Rendelkezések....
2024.06.21
Pontosan ötven évvel ezelőtt az egyik pillanatról a másikra kihalt szellemvárossá változott a....
2024.06.21
Óbudán 50 helyett 101-gyel mértek be egy autóst. Rajta kívül 41 gyorshajtót regisztráltak 7 és fél....
2024.06.21
A szlovák kormány aláírta a befektetési szerződést a Gotion és InoBat cégekkel, amelyek....
2024.06.21
A kínai gyár európai portfóliójának két hiánypótló haszonjármű modelljét is bemutatja a nemzetközi....
2024.06.21
Egész évben, de különösen nyáron nagyon sok magyar ül autóba, hogy a szomszédos Ausztriában....
2024.06.21
A parlament jóváhagyta az egynapos autópálya-matricára vonatkozó törvényt - írja a parameter.sk. ..
2024.06.21
Kedden írta alá Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Michael....
2024.06.21
Két év börtönbüntetésre ítélt a bécsi kerületi bíróság egy 46 éves férfit, mert 2013-ban egy banda....
2024.06.21
Súlyos baleset történt szombaton délután a szlovákiai Vysoká nad Kysucou községben (Čadcai járás):....