Magyar Közút Nonprofit Zrt

Vigyázz, kész, tél!

2019.11.26.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. rendhagyó felütéssel indította el az ide téli szezonját. A november 10-én elinduló évszakváltó üzemi időszak képletes szalagátvágását a Hungaroringre szervezte, ami ezúttal a tájékoztatás mellett egy különleges betétprogram is színesítette.

Immáron menetrendszerűen november 10-én indul el a Magyar Közút téli üzeme. A vállalat Hungaroringre szervezte az ehhez kapcsolódó sajtóeseményét, ahol némileg szürreális módon ezúttal a cég kivezényelt hótolós miniflottája vette birtokba a jobb időhöz szokott versenypálya aszfaltcsíkját.

A havas hétköznapok sárga angyalait tömörítő Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan, mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős. Összesen 19 megyei igazgatóság, 94 mérnökségén állnak készenlétben a nap huszonnégy órájában a szakemberek és a technika. Ebben a szezonban munkatársakból 4000, járműből 1000 (nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók) várja bevetését a havas napokon.

Pécsi Norbert a vállalat szóvivője elmondta - az idei évben a gépparkban számos fejlesztést és beruházást hajtottak végre: többek között 10 darab multifunkcionális Unimogot, 15 darab, a külterületi országos kerékpárutak téli kezelésére is alkalmas John Deere kistraktort és 6 nyerges vontatót is beszereztek. A géppark mellett a társaság mind a 94 mérnökségén feltöltötte a sótárolókat, így országosan összesen mintegy 180 ezer tonna útszóró só, több mint 1400 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,1 millió liter kálcium-klorid oldat és 11 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére kezdőkészleten, melyek pótlása is biztosított. 

Amolyan együtt egymásért alapon a cég felhívja az autósok figyelmét arra, hogy mindenki lehető legnagyobb gondosággal készítse fel a téli időszakra az autóját. A vállalat tapasztalatai szerint sem minden autós vált téli abroncsokra, ami az egyik legnagyobb rizikófaktor, hiszen a tapadásvesztés miatt nem csak könnyebben megcsúszik a jármű, hanem a fékút hossza is jelentősen megnő. A műszaki felkészítés mellett arról is tájékoztatták a meghívott plénumot, hogy a közlekedőknek ősszel és télen is érdemes még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre. Az országos közutakra vonatkozóan az autósok a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserközpontjai mellett a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek a 06-1-366-2400-ás telefonszámon.

Az első havas napok mindenkinek ismerős káoszában, hajlamosak vagyunk gyorsan pálcát törni a cég felett, ha nem jelenik meg 10 percen belül a látótávolságunkban egyetlenegy hótoló sem. Ez nem jelenti azt, hogy a láthatatlan ember köntösébe bújtatták őket, hanem azért van így, mert egyfajta logisztika mentén takarítják az utakat, ami időbe telik, így egyszerre nem lehetnek ott mindenütt – tudom meg egy rövid beszélgetés után.

Pedig hajtanak, nem is akárhogy és nemcsak akkor, amikor az ég rázza a párnáját. Tudták például Önök, hogy van már a hótolók gépkezelőinek is versenye? Feltehetőleg kevesen, pedig szűkebb régiónkban a V4-es országokban szinte már hagyománya van.

 Noha idehaza még csak négy éve mérettetik meg az állomány ügyessége Lengyelországban már 13 éve űzik az „ipart”.  Az idén a V4 RODEÓT október 28-án tartották Krakkóban, ahol szó szerint a magyar gépkezelők mattot adtak a többi ország pilótáinak, ugyanis csak a dobogó harmadik fokára engedtek fel mást, az első két helyet bezsebelték és még egy szép hatodik helyet is magukénak tudhattak. Gratulálunk nekik!

A dreamteam az esemény betétprogramjaként kis bemutatót is tartott. Igaz, itt most nem a kunsztoké volt a főszerep sokkal inkább életszerűbb manővereket láthattunk tőlük, amivel igazolást nyert az, hogy krízishelyzetben is kordában tudják tartani ezt a speciális hólapátos monstrumot.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.26
Egy személyautó és egy segédmotor kerékpáros ütközött össze az 54121-es út egyik bekötőútján,....
2020.09.26
Három darab 3.000 köbcentis dízel Audi a terítéken ..
2020.09.26
Mintegy 411 millió forint értékben 33-35 ezer pár lábbelire írt ki nyílt közbeszerzést a MÁV Zrt.,....
2020.09.26
Antoniono Garci Mexikóból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.26
Hamarosan törvényt fogadhatnak el, amely megtiltja, hogy magánszemélyek autóbuszt üzemeltessenek –....
2020.09.26
Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani - írja a BM Katasztrófavédelmi....
2020.09.26
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője volt a leggyorsabb a....
2020.09.26
Még be sem jelentette kocsija eltűnését a tulajdonos, amikor az őt felkereső egyenruhások közölték....
2020.09.26
Az új ID.4 már nem csak fotókon, tekinthető meg: a Volkswagen videón mutatja be a legújabb, 100%-....
2020.09.26
Nem kevesebb, mint 145 pert indítottak hitelezői a súlyosan eladósodott Emerson Fittipaldi, a Forma....