Japán

Ha valaha Düsseldorfban jár, érdemes megállni, és belemerülni „Kis Tokió” atmoszférájába, a város egyik legkülönlegesebb negyedében. Több mint 8400 japán származású lakosával és több mint 400 aktív japán vállalatával, a helyiek beszélgetéseit hallgatva, a friss ételek illatával körülvéve, az ember könnyen úgy érezheti, hogy egy tokiói izakaya étteremben találta magát, anélkül, hogy elhagyta volna Európát.
A „Klein-Tokio am Rhein” bemutatásában a Düsseldorfban élő japán Atsushi Yoshi, a Mazda utólagos terméktámogatási szakértője és Mazda CX-80-asa segít.
„Düsseldorfban otthon érezzük magunkat, mert itt visszaköszön a japán kultúra,” meséli. „Ez egy igazán különleges hely számunkra, ugyanaz a kultúra, ugyanaz a szellem él itt is, mint Japánban.” Ezt a szellemiséget Yoshii három szóban foglalja össze: „kedvesség, együttműködés és tisztelet”. És talán sehol nem érzékelhető ez jobban, mint az itteni vendéglátásban, ahol az omotenashi, az önzetlen japán vendégszeretet filozófiája minden vendéglátóhelyet átjár. „Kezdetben csak a japán éttermekben volt jelen, de ma már szinte minden étterem átveszi az omotenashi szellemiségét,” mondja.
Az első úti cél a Michelin-csillagos Nagaya étterem. A Yoshizumi Nagaya séf által vezetett étterem az európai konyhaművészetet ötvözi a hagyományos japán gasztronómiával. „Modern, de a technika hagyományosan japán,” magyarázza Nagaya, aki 2000 óta él Düsseldorfban. „A japán konyha a redukálásról szól, az ízek kivonásáról. Németországban viszont inkább hozzáadunk az ételekhez, például rozmaringot, borsot, petrezselymet. Ellentmondás feszül a két ízvilág között, amit én megpróbáltam ötvözni, és valami újat alkotni.”
Ha hihetünk a számos elismerésnek és a folyamatosan teltházas ebédidőnek, akkor Nagaya tehetséges csapata itt valóban aranybányára lelt. Őket azonban nem ez hajtja. Számukra a vendégek mosolygó arca jelenti a legtöbet. „Nem a díjakért főzök” – hangsúlyozza Nagaya, visszautalva Yoshii korábbi gondolataira. – „Én a vendégekért főzök.”
Nem messze innen, Anna Friedel kínál hasonlóan magával ragadó élményt az ANMO teázóban, ahol Sencha-dô teaszertartásokat vezet. Néhány méterre az Immermannstrassétól, Friedel vendéglátó helye a teaszertartás mesterségét és a kortárs művészetet ötvözi, ami több érzékszervre ható élményt kínál. „Ez egy kiváló módja annak, hogy kapcsolatot teremtsünk és összehozzuk az embereket.” – magyarázza Friedel, miközben egy gőzölgő, gondosan elkészített japán matchát kortyolgatunk. „A tea megnyugtatja az elmét, ellazítja a testet és fokozza az érzékenységet. Kiélesíti az összes érzéket.”
A napfényes helyszín valóban inspiráló. „Az ilyen terek szerepe rendkívül fontos – itt minden rezonál, kapcsolódik… és a tea a közös pont.” Friedel stúdiója segít neki abban, hogy kapcsolatot teremtsen a helyi japán közösséggel, és ihletet merítsen. „A nyelvek, melyeket itt hallunk, az emberek, akikkel itt találkozunk, a közös élmények, amelyeket átélhetünk, mind hozzájárulnak egy nagyszerű kulturális eszmecseréhez.”

Düsseldorf kulturális erejét Takao Baba koreográfus is jól ismeri, aki a város egyik ikonikus kortárstánc-központjában, a Tanzhausban oktat. Ez az egykori villamosremíz mára a modern tánc szentélye lett. „Apám volt itt az egyik első japán” – meséli Baba, aki maga is komoly szerepet játszik a város életében. „Mi hoztuk létre itt az urban dance szcénát, húsz évvel ezelőtt. És Düsseldorf ma már Berlint is megelőzi ezen a téren.”
Mint a legtöbb művész, aki egy pezsgő szubkultúrában tevékenykedik, Baba is számos forrásból merít inspirációt – a harcművészetektől (karate, jiu jitsu, muay thai) egészen magáig a Rajna folyóig. „Ez az én inspirációm” – mondja. „Én itt érzem otthon magam.”
Ez Düsseldorf japán negyedének valódi varázsa: Kis Tokio egy pici területen ugyan, mégis rendkívül sokféle élményt nyújt – legyen szó gasztronómiáról, művészetekről vagy épp a közösség erejéről.
További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!