Dániel Tünde

Villáminterjú Dániel Tünde formatervezővel

2019.05.23.

Az autóiparra jelentős hatással bíró magyar alkotók és szakemberek között Dániel Tündét is bemutatták a Magyarok a világ járműgyártásában kiállítás március végi megnyitóján, A formatervezőnek a jövő és a jelen Audijainak a legszebb felnijeit köszönhetjük.

- Ön tervezte az e-tron, az e-tron GT és a Q4 e-tron felnijeit. Mi volt a fő rendező elv, ami alapján ezek a formák megszülettek?

- Mivel az e-tron és az e-tron GT elektromos meghajtással működik, itt a fő szempontot az aerodinamika játszotta. Ennek a modellnek az esetében a menettáv növelése is nagyon fontos szempont volt. Igyekeztem az autó arányaihoz mérten egy robusztusabb, nagy felületekkel kialakított felnit tervezni, amin megjelennek az e-tron védjegyé vált lamellák. A húszküllős felni esetében, szinte minden egyes küllő egy egy lamellát jelképez. A GT egy nagyon sportos és nagyon szexi négyajtós kupé, ami teljesen más szegmenst képvisel. Itt a kerekeknek, amellett, hogy aerodinamikailag optimalizáltak, szexinek és sportosnak is kellett lenniük. Ezt tartottam szem előtt a filigrán ötküllős kialakítással és a konkáv háromszögletű lamellák extrém felületkezelésével.

- Melyik eddigi munkájára a legbüszkébb?

- A személyes kedvencem az e-tron GT mert ez a legextrémebb és pont olyan, amilyennek első alkalommal megálmodtam.

- Láthatjuk valamelyik munkáját Magyarországon készült autón is (TT, TT RS, A3 Cabriolet, A3 Limousine, RS 3 Limousine, Q3, Q3 Sportback)?

- Sajnos, ezeken a modelleken nem dolgoztam. A legutóbbi gyártásba került modelljeim az R8-on és a Q8-on láthatók.

- Hogyan zajlik egy dizájner munkája az Audinál, milyen egyeztetési folyamatok vannak?

- Ha egy széria modellről beszélünk, mint mondjuk a TT, akkor az első rajzok után a jobb vizualizáció érdekében számítógépes rajzot is készítek, ezt követően pedig a 3D modellezés következik. Ez utóbbi abban segít, hogy jobban megértsem a kialakított, komplex formákat és tónusokat. Amikor a stúdióban kiválasztjuk a véglegesnek szánt dizájnt, elkezdjük a szériagyártás alapjául szolgáló 3D modell kidolgozását. A következő lépés a beszállítóinkkal folytatott egyeztetés, de itt már a technikai részleteken és a gyárthatóságon van a hangsúly.

- Min dolgozik most, mit tartogat még Dániel Tünde számára a jövő? Marad a felniknél, vagy esetleg autót is tervez majd?

- Már a következő szériagyártásba kerülő modelleken dolgozom, de emellett felelős vagyok a csapatunk fejlesztéssel és 3D nyomtatással kapcsolatos projektjeiért, ezért sok kutatómunkát végzek a jövőben lehetséges technológiákról és anyagokról. A jövőmmel kapcsolatban mindig a következő lépés foglalkoztat. Az, hogy miben tudnék fejlődni és előre lépni. A későbbiekben is szeretnék autókkal dolgozni mert ez a szenvedélyem és remélem a jövő sok új kihívást és lehetőséget tartogat a számomra. 

B. Cs.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.26
Sikeresek voltak az elektromosautó-vásárlás támogatására meghirdetett pályázatok, ennek is....
2020.02.26
Új mánia hódit a nemzetközi autós piacokon: a vegán autók divatja. A nagy autógyártók már....
2020.02.26
Csökkenő eladások, de a piaci várakozásokat meghaladó étékesítési árbevétel mellett jelentősen....
2020.02.26
Lesújtó eredményt hozott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának....
2020.02.26
Hivatalossá vált, hogy ismét nekivág a legendás Indianapolis 500-as versenynek a forma-1-es spanyol....
2020.02.26
Sok a karambol szerda reggel: az M3-as autópálya Emődnél Vásárosnamény irányába nem járható, a 4-....
2020.02.26
Március 3-án, a 90. Genfi Nemzetközi Autószalonon tartják a tisztán elektromos meghajtású BMW Gran....
2020.02.25
Valentin Dubinin Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.25
Sosem volt még ilyen erős Mini, a Clubman és a Countryman modellek JCW változatai bestális erővel....
2020.02.25
125. születésnapját ünnepli a ŠKODA, ebből az alkalomból a cseh gyártó KODIAQ, KAROQ és FABIA....