Toyota Motor Company

A villanyautózás egyik legnagyobb problémáját készül megoldani a Toyota

2022.11.22.

Hamarosan levehetjük a napirendről az elektromobilitással kapcsolatos ellenvetések egyikét: egy beszállítójával együttműködve a Toyota azon dolgozik, hogy fenntarthatóvá, körkörössé tegye az akkumulátorok gyártását.

Az akkumulátoros elektromos járművek használatuk során egyáltalán nem bocsátanak ki káros anyagokat, az akkumulátorok gyártása ellenben komoly terhet ró a környezetre, a nyersanyagok kitermelésétől kezdve azok feldolgozásáig. Ennek a fázisnak az ökológiai lábnyomát kívánja radikális mértékben csökkenteni a Toyota egy olyan újszerű eljárással, amely teljes körű megoldást nyújthat az élettartamuk végére ért akkumulátorok felelősségteljes feldolgozására, a gazdaságba történő visszaforgatásukra.

A projektben a téma elismert szakértője, a Redwood Materials nevű cég tudására és tapasztalatára támaszkodnak. A Redwood évente mintegy 6 GWh összkapacitású, használatból kivont akkumulátort bont elemeire és tisztít meg, hogy aztán azokból az akkumulátorgyártáshoz elengedhetetlen alkatrészeket – mindenekelőtt anódot és katódot – készítsen. Ezzel a kompetenciával felvértezve a Redwood ideális partner a Toyota ambiciózus akkumulátor-ökoszisztémájának a megvalósításához.

Az egyszerű szétszerelésen és újrahasznosításon túl a partnerek egyéb innovatív felhasználási területek azonosítására és megvalósítására törekszenek. Ennek érdekében a beérkezett akkumulátorokat minden elképzelhető szempontból bevizsgálják, és az így nyert adatokat összegezve kielemzik, összevetve azokat a Toyota járművektől lekért információkkal. A Toyota már évekkel ezelőtt megkezdte gépkocsijainak hálózati csatlakoztatását, hogy egy olyan adatáramlást biztosítson, amely megkönnyíti a konstrukciók tartósságának, működésének az elemzését – ezen kívül olyan, váratlan célokra is alkalmas, mint a csapadék mennyiségének valós idejű kijelzése –; ennek az információhalmaznak az akkumulátorok részletes kiértékelésével összevetve olyan tudásra tehet szert az autógyártó, amely lehetővé teszi az akkumulátorrendszerek fejlesztésének és gyártásának az optimalizálását, a rendszerek élettartamának a meghosszabbítását, vagy akár a nyersanyagigény csökkentését.

Miközben a Redwood folyamatosan bővíti feldolgozókapacitását (már 2025-re 100 GWh-nyi éves újrahasznosítással számolnak, ami egymillió villanyautó gyártásához elegendő elektródát jelent), a Toyotától nyert információkkal együtt olyan innovatív folyamatokat dolgoznak ki, amelyek lehetővé teszik, hogy az újrahasznosítást teljes mértékben integrálják az akkumulátorgyártás folyamatába – kezdetben Észak-Amerikában, majd később világszerte.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..
2024.03.03
Pofátlanul másol le európai és amerikai autókat, majd nyom össze apróra egy kínai gyártó. ..
2024.03.03
Baleset miatt nagy a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Aszódnál - közölte....
2024.03.03
Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi ..
2024.03.03
A fővárosi Szarvas téren két baleset miatt is forgalomkorlátozásra kell számítani – írta a....
2024.03.03
Kabinnyomás-probléma miatt leszállt Budapesten a Turkish Airlines Isztambulból Koppenhágába tartó....
2024.03.03
Felborult egy mentőautó, miután összeütközött egy személyautóval Budapesten, a XVIII. kerületben....
2024.03.03
Újra jár a Tiszacsege és Ároktő közötti komp. ..