Renault-csoport

Vízi és hójáró járműveket mutat be a Renault az elektromos átállás jegyében

2024.03.04.

A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres hatótávú Renault 5 E-Tech-et tárja a nagyközönség elé, és ebből az alkalomból – az elektromos átállás jegyében  - innovatív és a világon egyedülálló vízi járműveket is bemutat.

A Renault 5 E-Tech premierére készülve az autógyártó öt francia startuppal kötött partnerséget különleges és a világon egyedülálló elektromos járművek fejlesztésére.  A Renault az „5 Movements" projekt részeként mutatja be az innovatív elektromobilitási eszközöket. Ezek a járművek mind Renault 5 márkanéven futnak, és francia startupok fejlesztették ki őket. Mindegyik eszközt négy természeti elem - a föld, a víz, a levegő és a hó – valamelyikével hozható kapcsolatba. 

 

Kezdjük a vízi járművekkel, köztük is világ első összecsukható vitorlásával, amelyet a Reverso nevű vállalat fejlesztett. A kompakt, merevtestű vitorlás 3,4 méter hosszú, és négy különálló elemre szét, hogy könnyen lehessen tárolni és szállítani. Végsebessége 45 km/h, súlya pedig mindössze 16,8 kg.

A francia autógyártó és Flavien Neyertz közös terméke egy elektromos jetski – ugyancsak egyedüli a világon ebben a kategóriában -, amely a specifikáció szerint két órán át képes akár 77 km/órás sebességgel hasítani a vizet. A Searacer nevű, 65 kilogrammos jármű már elnyerte a rangos A' Design Award díjat.

 A Renault és a Plume nevű startup együttműködésének gyümölcse az akkumulátoros szörfdeszka, amely akár másfél órán át képes üzemelni, miközben súlya mindössze 30 kg. A víz alatt elhelyezett motornak köszönhetően a deszka a vízfelszín felett siklik, a bátrabbak óránként akár 35 kilométeres sebességgel száguldhatnak vele a víztükör felett.

A Renault elektromos, lánctalpas hójárót is kínál a Genfbe látogató közönségnek. Ez az innovatív hegyi motorkerékpár végsebessége óránként 40 kilométer. Az akkumulátor akár három órán át képes folyamatosan hajtani a hóban 90 kg-os járművet az utasával együtt. Hallatlan előnye, hogy a belsőégésű társaival szemben sem lánc, sem ékszij nem vesz részt a hajtásban.

A Renault kollekcióba tartozik emellett a Evol startup által kifejlesztett első elektromos BMX, amelyet 500W-os motorral szerelték fel. Az elektromos kerékpár végsebessége 45km/óra, hatótávolsága 40 kilométer, súlya pedig mindössze 13 kg.

 A Genfi Autószalon látogatói február 26. és március 3. között. Az esemény hajdan rengeteg autóipari rajongót és iparági vezetőt vonzott, de mára elvesztette jelentőségét. Az idén már csak nyolc márka vesz részt rajta, és az európaiak közül csak kettő lesz ott: a Renault-on kívül a hozzá minden szállal kötődő Dacia. A német, a japán vagy dél-koreai autógyártók közül egy sem megy el, „testületileg” távol marad például a népes Volkswagen csoport és Stellantis konszern, ami kéttucatnyi nagy autógyár tartózkodását jelenti. Viszont jelen lesz a világuralomra törő kínai BYD, és ott lesz az Isuzu, a Lucid, az MG Motor, a Microlino és a Pininfarina is, illetve jónéhány autós szövetség, fejlesztő-, veterán vagy tuningműhely, amelyek neve kevéssé ismert a magyar szakavatott olvasók számára is.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta....
2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..