SEAT

Vízi sportok: így kell berakodni az autójába

2020.08.12.

A nyáron előtérbe kerülnek a vízi sportok.  Ezek közül sok, így például a búvárkodás vagy az állószörfölés (SUP), speciális felszerelést igényel, melyeket az utasok személyi biztonságának veszélyeztetése nélkül kell szállítani az autóban

"A több, mint három méter hosszú lapátszörf deszka nagy mérete, és a csomagtartóban az összes búvárfelszereléshez rendelkezésre álló hely szűkössége két hátrányt is jelent, amikor az ember a tengerpartra akar menni" - mondja Mariona Gea, aki rendszeresen álló szörfözik a Földközi-tengeren. Az alábbiakban hét tanácsot kínálunk arra, hogy az összes eszközét biztonságosan szállíthassa, és hogy egy, az úton felmerülő probléma ne rontsa el a szórakozását a tengerparton.

  1. Jól átgondolt, megszervezett csomagtartó. Itt kell biztonságosan rögzíteni a búvárfelszerelést és a tartozékokat, valamint az állószörf eszközt.  Fontos a rakomány egyenletesen elosztása, hogy az ne befolyásolja a gépkocsi súlyát. A 620 liter tároló kapacitás miatt - ami a hátsó üléssor lehajtásakor 1 600 literre növelhető - az új SEAT Leon Kombi ideális autó mindenféle felszerelés szállítására. Ezen túl „a középső hátsó ülés kihajtható rekesze lehetővé teszi, hogy a lapátszörföt a csomagtérbe helyezze anélkül, hogy az egész üléssort le kellene hajtania” - hangsúlyozza Mariona.

  1. A rakomány megfelelő rögzítése alapvető fontosságú. A balesetek elkerülése érdekében az evezőket és az oxigénpalackokat biztonságosan kell rögzíteni a csomagtartó belsejében. Az állószörf orrának előre kell néznie, és egy hevederrel azt a rögzítő füleknél a csomagtér mindkét oldalához rögzíteni kell.  Az oxigénpalackot le kell fektetni, merőlegesen az ülések vonalára úgy, hogy a palackok nem gurulgassanak a jármű mozgásával, és a palackot hevederekkel is rögzíteni kell.
  2. Tegye a szörfdeszkát a tető csomagtartóra. Noha csábító lehet a szörföt az autóban szállítani, de ez nem biztonságos, és sokszor nem is oldható meg, mivel baleset esetén a szörf előre csapódhat a gépkocsiban. Mindezen túl, ha ezt bizonyos országokban, például Spanyolországban észlelik, akkor a bírság 80-200 eurót tehet ki. A szállítás legjobb módja a szörfdeszka megfelelő rögzítése a tetőcsomagtartón. „A deszkát a tőkesúllyal felfelé, a gépkocsi elülső része felé kell elhelyezni, hogy megakadályozzuk az autón a hátra és előre csúszkálást” - magyarázza Mariona. A deszka biztonságos rögzítéséhez, illetve a sérülések elkerülése érdekében ajánlatos olyan szörfdeszka kiegészítőt használni, mint amilyennel a SEAT rendelkezik, amely egyaránt rögzíthető a tetőcsomagtartóval rendelkező, vagy az a nélküli gépkocsikra is.
  3. Ha szükséges, szereljen fel egy figyelmeztető jelzést. Az általános szabály az, hogy a tetőcsomagtartón lévő teher nem haladhatja meg a jármű hosszát. Autójának típusától függően azonban az állószörf deszka egy kissé kilóghat. Ebben az esetben csak az autó hátulján lóghat túl, és ki kell tenni a V-20 jelet. (piros-fehér csíkos tábla) a teher leghátsó pontján.  Az olyan autókon, mint a Leon Kombi vagy a SEAT Tarraco, amelyek több, mint négy és fél méter hosszúak, egy szörf deszka tökéletesen elfér a gépkocsi tetején, így nincs szükség jelzésre. "Ez előny a felfújható szörföket használóknak, mivel ezek anélkül szállíthatók, hogy minden alkalommal fel kellene őket fújni” - mondja Mariona. 
  4. Ellenőrizze a gumiabroncsokat. Az autónál az összes hozzáadott súlyt figyelembe kell vennie. A jármű utasaival, a csomagtartó tartalmával, a 15 kilós, 10 literes oxigénpalackkal és a 10 kilós lapátszörf deszkával az abroncsnyomás megváltozhat.  Éppen ezért az első indulás előtt ellenőrizze a nyomást egy mérővel, és azt igazítsa a gépkocsi tényleges súlyához. A nyomás hiánya, vagy a túlnyomás defektet, vagy a rugók elhasználódását okozhatja.
  5. Állítsa be a sebességet. Amint elindult, próbáljon meg állandó sebességet tartani, amely legyen alacsonyabb a megpakolt tetőcsomagtartóval. Kerülje a hirtelen gyorsulást vagy fékezést. Mariona arra figyelmeztet, hogy „amikor szörfdeszkát szállít a gépkocsi tetején, akkor az légellenállás miatt az orr gyakran kissé fel-le mozog”. Amennyiben a szörfdeszka sokat mozog, vagy az egyik oldalról a másikra billeg, akkor meg kell állnia egy biztonságos helyen, hogy a deszkát jobban kell rögzítse.
  6. Tartson elegendő követési távolságot.  A hozzáadott súly befolyásolja a gépkocsi fékezési idejét, ezért fontos megnövelni a követési távolságot. Az adaptív sebességszabályozó (ACC) rendszerek, amelyek már széles körben jelen vannak a mai autókban, segítenek a vezetőnek abban, hogy a gépkocsi vezetését saját igényei és a forgalmi viszonyok szerint szabályozza.  A Leon Kombi és a SEAT Ateca 2020 új verziójában ezt a funkciót továbbfejlesztették az utazási segédprogrammal, amely lehetővé teszi a nyugodtabb vezetést az útjelző táblák előrejelzésével és a járművek közötti távolság fenntartásával.

 

Fotók: SEAT

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.26
Egy személyautó és egy segédmotor kerékpáros ütközött össze az 54121-es út egyik bekötőútján,....
2020.09.26
Három darab 3.000 köbcentis dízel Audi a terítéken ..
2020.09.26
Mintegy 411 millió forint értékben 33-35 ezer pár lábbelire írt ki nyílt közbeszerzést a MÁV Zrt.,....
2020.09.26
Antoniono Garci Mexikóból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.26
Hamarosan törvényt fogadhatnak el, amely megtiltja, hogy magánszemélyek autóbuszt üzemeltessenek –....
2020.09.26
Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani - írja a BM Katasztrófavédelmi....
2020.09.26
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője volt a leggyorsabb a....
2020.09.26
Még be sem jelentette kocsija eltűnését a tulajdonos, amikor az őt felkereső egyenruhások közölték....
2020.09.26
Az új ID.4 már nem csak fotókon, tekinthető meg: a Volkswagen videón mutatja be a legújabb, 100%-....
2020.09.26
Nem kevesebb, mint 145 pert indítottak hitelezői a súlyosan eladósodott Emerson Fittipaldi, a Forma....