Tóbiás és Balambér kalandjai

Vízibicikli, SUP, kajak – Biztonságban a Balatonon

2021.07.04.

Biztonságunk érdekében fel kell készülni, ha vízi eszközöket használunk a Balatonon. Tóbiás és Balambér mai kalandjában megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat. 

Véget ért az iskola, elkezdődött a vakáció, és egyre több család indul nyaralni. Idén is sokan mennek a Balatonhoz vagy valamelyik nagyobb hazai tóhoz, ahol a fürdőzés mellett különféle vízi sporteszközökkel is lehet élvezni a vizet. 

Ha vízibiciklivel, SUP-pal (állószörf) kajakkal, kenuval vagy csónakkal szeled a habokat, nagyobb biztonságban érezheted magadat, ám ez az érzés csalóka, mert ezekkel az eszközökkel jobban eltávolodnak a parttól az emberek, sokszor olyanok is, akik nem vagy csak gyengén tudnak úszni. 

Vegyél fel mentőmellényt

A vízimentők ezért mindenkinek azt tanácsolják, hogy olyan vízi eszközökön is mindig viseljünk mentőmellényt, amelyeken nem kötelező, mert rengeteg életet mentett meg már a mellény. Az idei szezon még el sem kezdődött igazán, máris több olyan tragikus baleset volt a Balatonon, ami mentőmellénnyel valószínűleg nem történt volna meg. Egy fiatal, külföldi SUP-os mentőmellény nélkül haladt, aztán egyszer csak eltűnt a mélyebb vízben. Pár hete pedig egy kajakos evezett mentőmellény nélkül az esti órákban, felborult, és nem tudott kiúszni. Ha viseltek volna mentőmellényt, valószínűleg mindketten életben lennének még. 

SUP-on, vitorláson és kajakban is viseljünk mentőmellényt

A mentőmellény egyáltalán nem ciki, nem azt jelenti, hogy valaki nem tud úszni, hiszen azok is felveszik, akik magabiztos úszók, mint például a vízimentők vagy a profi vitorlázók. Sok esetben a viselője nem is számít arra, hogy vízbe fog esni, arra meg pláne nem, hogy az esés közben eszméletét veszti, mert beüti a vitorlásba vagy a kajakba a fejét. Ha pedig vízibiciklit kölcsönzünk, válasszunk olyat, amelyen van mentőgyűrű.

Figyeld a viharjelzés

Mielőtt bemegyünk a vízbe, mindig tájékozódjunk az aktuális és várható időjárásról. Figyeljünk a viharjelzésre, amely április 1. és október 31. között nemcsak a Balatonon, hanem a Velencai-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon is működik. 

  • Az elsőfokú viharjelzésre a percenként 45 villanással működő sárga villogó fény hívja fel a figyelmet. Ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. 
  • A másodfokú viharjelzést percenként 90 villanással működő sárga fénnyel jelzik. Ilyenkor a szél sebessége meghaladja a 60 km/órát. Ilyen időben tilos fürdeni! Csónak, vízi sporteszköz nem közlekedhet a tavon.

Mindig figyeljük a viharjelzést

A viharjelzés mellett mindig figyeljünk a szélirányra is: az északi parton erős északi szélben nem érdemes sporteszközzel, strandeszközzel vízre szállni, ahogy a déli parton se induljunk neki, ha erős a déli szél. Sokkal könnyebb elsodródni, mint gondolnád. A vízimentők szinte minden nap mentenek olyanokat, akik az erős szélben elsodródtak, és nem tudnak kijutni a partra. 

Legyen nálad telefon

Ha kajakkal, csónakkal, vízibicklivel vagy SUP-pal mész be a vízbe, akkor felnőttként is mindig szólj valakinek, hogy hová mész, és nagyjából mikor fogsz visszaérni. Lehetőség szerint vidd magaddal a mobilodat is. Ma már néhány ezer forintért lehet kapni vízálló tokot, és ha baj van, például elsodor a szél, és nem tudsz kijutni a partra, életmentő lehet a telefon. Érdemes olyan tokot vásárolni, amiből nem kell kivenni a mobilt ahhoz, hogy működjön az érintőképernyő vagy beszélni lehessen a telefonon. Ezt a tokot erősítsd fel a felkarodra vagy keresztbe a válladra, attól függően, hogy milyen pánt van hozzá. Aki esetleg még tokban is félti a méregdrága telefonját, keresse elő az eggyel régebbi, de még megbízhatóan működő mobilját, és használja azt vízálló tokban. Akár egy külön „vízitelefont” is lehet rendszeresíteni a családban egy pár ezer forintos SIM-kártyával. 

Életmentő telefonszámok és alkalmazások

Ha a Balatonnál vagyunk, ezeket a telefonszámokat vízre szállás előtt mentsük el a telefonunkba, mert életet menthetnek, és azt se felejtsük el, hogy indulás előtt fel legyen töltve a telefon. Amennyiben nem te szorulsz segítségre, hanem bajba jutott embert látsz a vízben, akkor is hívd az alábbi segélyhívó telefonszámokat.

  • +36 30 383 8383: a balatoni vízimentők segélyhívó száma.
  • 1817: a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság segélyhívó száma. A bajba jutottak egész évben, 0-24 órában ingyen hívhatják a 1817-es balatoni vízi segélyhívó telefonszámot. Ha valaki ezt a számot tárcsázza, hívása közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletén csörög ki. 
  • BalatonHelp alkalmazás: szintén segélyhívásra alkalmas a BalatonHelp mobiltelefonos applikáció. Elég megnyomni az alkalmazásban a Segélyhívás gombot, és a vízimentők mentésirányítási központja a GPS-koordináták alapján azonnal látja, hogy hol tartózkodsz. Segélyhívás után azonnal felhívnak telefonon is. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....
2024.05.27
A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország....
2024.05.27
A  Magyar Kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte Magyarország tíz legnagyobb....
2024.05.27
Az ÖBB – Osztrák Szövetségi Vasútak -  létszámhiánnyal küzd. A vasútspecifikus foglalkozások a....
2024.05.27
Péntekről szombatra virradó éjszaka egy Hyundai személykocsi csapódott fának Nagymácséd (Galántai....
2024.05.26
Szigetújfalu közelében találták meg vasárnap a Verőcénél múlt szombaton történt hajóbaleset hatodik....
2024.05.26
A megújított Superb kombi változata akkor lép piacra, amikor a riválisok mezőnye ritkul, a....