Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Ezekről ne feledkezz meg, ha autós nyaralásra indulsz

2021.06.27.

Hogyan készítsük fel az autót? Hogyan foglaljuk le útközben a gyerekeket? Tippek az autós nyaralásra a Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában.

A koronavírus-járvány miatt várhatóan idén is a legtöbben belföldön fognak nyaralni, ha pedig mégis külföldre tervezik a vakációt, akkor valószínűleg autóval indulnak útnak. Egy hosszú nyári utazásra azonban fel kell készülni, hogy tényleg pihenés, és ne bosszankodás legyen a vége. 

Készítsd fel az autót!

Autós nyaralás előtt mindenképpen ellenőrizni kell a kocsit, hogy műszakilag kifogástalan állapotban legyen indulás előtt. A teendők egy részét bárki elvégezheti, de a komolyabb dolgokat érdemes szervizben megnézetni. Ha van olyan kisebb-nagyobb műszaki hiba vagy probléma, aminek a rendbe tételét eddig halogattuk, a hosszú út előtt ezeket mindenképpen ki kell javítani.

Nagyon fontos az abroncsok állapota és a guminyomás: ne feledjük, hogy ha négy-öt utassal és csomagokkal felpakolva indulunk útnak, akkor a guminyomást is ehhez kell igazítani. Nézzük meg azt is, hogy a pótkerék rendben van-e.

Ha utasokkal és csomagokkal van tele az autó, ehhez kell a guminyomást is igazítani

Fontos megnézni, hogy a folyadékszintek rendben vannak-e. Ez vonatkozik az olajra, a hűtővízre, a fékolajra, és az ablakmosó folyadékra is. Ha mindezekből nem is kell tartani plusz mennyiséget az autóban, szélvédőmosóból nem árt, ha van egy kis tartalék, és hasznos lehet, ha van kis üzemanyaggal feltöltött kannád is.

Ellenőrizzük, hogy megvan-e minden kötelező és hasznos tartozék: elsősegélydoboz, láthatósági mellény (annyi, ahány utas van), elakadásjelző háromszög, defekt esetén gumicseréhez szüksége eszközök. Jól jöhet még egy vontatókötél és egy bikakábel, ha lemerül az akkumulátor. 

Nyári utazás előtt mindenképpen nézessük át a klímát, főleg, ha nem működik tökéletesen, mert nagyon kellemetlen, ha a forró autóban kell utaznunk. A hőségben ráadásul a reflexeink is tompulnak, nehezebben tudunk koncentrálni, ami balesetveszélyes. 

Ma már nem divat a térkép, pedig sosem merül le, és jelet sem kell keresnie

Vigyünk magunkkal elegendő vizet, és tartalékoljunk arra is, ha egy váratlan esemény – dugó vagy baleset – miatt vesztegelni kényszerülünk vagy tovább tart az utazás.  

Foglald le a gyerekeket utazás közben

„Mikor érünk már oda?” – hangzik fel az ismerős kérdés szinte bármelyik gyerektől két perccel azután, hogy elindultunk nyaralni. Egy többórás autós út a felnőtteknek is kihívás, hát még a gyerekeknek, így meg kell oldani, hogy elfoglalják magukat. Könnyű győzelem, ha egy mobiltelefont vagy egy tabletet nyomunk a kezükbe, és máris nyugodtan ülnek a kocsiban. Egy hosszú út során ez is belefér, de a vég nélküli mesenézés vagy videojátékozás helyett inkább készüljünk fel olyan hagyományos játékokkal és elfoglaltságokkal, amelyekben az egész család részt vehet. Így képernyő nélkül is szórakoztató perceink lehetnek, miközben fogynak a kilométerek.

Lássunk néhány olyan játékot, amelyeket bármikor elővehetünk, ha beüt az unalom és a nyafogás. Minél többel készülünk, annál nagyobb az esély arra, hogy valamivel tényleg le tudjuk foglalni a gyereket. 

  • Készítsük be a család kedvenc zeneszámait és hangoskönyveit.
  • Énekeljetek közösen!
  • Remekül működnek a kocsiban az eszköz nélküli játékok, mint például a klasszikus barkochba. 
  • Nagyon szórakoztató a meselánc is, amikor valaki kitalál egy kezdő mondatot, és a többiek ezt fűzik tovább egy-egy mondattal a saját fantáziájuk szerint. 
  • Az igaz-hamist főleg a kisebb gyerekek szokták nagyon élvezni. A lényege, hogy az egyik szülő mond egy állítást, és a gyerekeknek ki kell találniuk, hogy mi nem stimmel vele. Később aztán a gyerekek is kitalálhatnak mondatokat. 

Készüljünk fel minél több játékkal, hogy a gyerekek se unják az utazást

  • Játszhatunk memóriajátékokat is, például a „beraktam a hátizsákba” típusút: mindenki mond egy dolgot, amit betesz a hátizsákba, a következő játékosnak pedig a korábbi dolgokat is fel kell sorolnia.
  • A utazáshoz és közlekedéshez kapcsolódó játékokat is kitalálhatunk, például tippelhetünk arra, hogy milyen lesz a következő autó színe. 
  • Ha kicsit előrelátóak vagyunk, otthon kinyomtathatunk egy rajzokat tartalmazó listát, amely a közlekedéshez kapcsolódó dolgokat ábrázol: különféle táblákat, traktort, sorompót, utánfutót, rendőrautót és így tovább. A gyerekeknek keresniük kell utazás közben ilyen dolgokat, és ha megvan, kihúzhatják a listáról. 
  • Természetesen minden olyan egyszerű kártyajáték, mágneses társasjáték játszható a kocsiban, aminek nincs ezernyi apró darabja, amelyek szanaszét potyognak. 

Álljunk meg gyakran pihenni

Ha már egyszer nyaralni indul az ember, ne rohanjon, ne idegeskedjen, nem kell taposni a gázt, hogy negyed órával korábban odaérjünk. Sofőrje válogatja, hogy kinek mennyi idő után van szüksége pihenőre, de két-három óránként mindenképpen álljunk meg. Ilyenkor nemcsak az elmacskásodott tagjainkat nyújtóztathatjuk ki, de szellemileg is frissítően hat egy kis szünet. És a sofőr mellett az utasok is nagyon fognak örülni neki. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....
2021.09.19
A tűzoltók áramtalanítják a járműveket - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.09.19
Megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál - közölte a....