Mini Cooper SE

Zöld üzem a Zöld Pokolban: versenypályán a MINI Cooper SE

2019.10.21.

Ennél hatékonyabbat egyszerűen nem lehet autózni: a műszerfalon elhelyezett billenőkapcsolóval két működési üzemmódban állítható fékerő-visszatáplálásnak köszönhetően a MINI Cooper SE úgy vágtatott végig a „Zöld Pokolként” ismert Nürburgring legendás, Nordschleife aszfaltcsíkján, hogy vezetője egyszer sem lépett rá a fékre.

A németországi Eifel-hegységben húzódó Nürburgring legendás, 20,8 kilométer hosszú Nordschleife aszfaltcsíkját a Forma-1 háromszoros világbajnoka, Jackie Stewart illette először a „Zöld Pokol” névvel. A száguldó cirkusz legutolsó futamát 43 évvel ezelőtt rendezték itt, a Nordschleife azonban mind a mai napig a hosszú távú járműtesztek újra és újra visszatérő helyszíne. A MINI is rendre megméreti itt sorozatgyártás előtt álló újdonságait, hogy a fejlesztőmérnökök a legendás ívek között hangolják tökéletesre a hajtáslánc technológiáit.

Kiváló bizonyítási terep ez a károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedő MINI Cooper SE számára is, amely a versenypályán egy merőben új kihívással találta szembe magát: a brit prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású négykerekűje nem egy új körrekord, hanem egy egészen különleges csúcs reményében gurult fel a rajtrácsra. A MINI Cooper SE zöld üzemmódban (GREEN), a fékpedál érintése nélkül autózott végig a „Zöld Poklon”, ahol a maximális hatékonyság érdekében a vezető kivételesen érzékeny jobb lábfejére volt szükség.

A MINI Cooper SE a BMW Group első olyan tisztán elektromos meghajtású modellje, amelyben a fékezés során felszabaduló energia visszatáplálásának mértékét a vezető is befolyásolhatja. Amint a vezető leveszi a lábát a gázpedálról, a kiválasztott üzemmód értelmében az elektromos motor több vagy kevesebb energiát táplál vissza az autó nagyfeszültségű akkumulátorába. A fékezéskor felszabaduló energia visszatáplálásának állítható mértékével párhuzamosan a MINI Cooper SE automatikus fékerejének intenzitása is változik. A technológia eme merőben újfajta, jövőbe mutató innovációja egy felettébb izgalmas kihívást hívott életre: vajon milyen gyorsan tudja felfűzni egymás után a Nordschleife legendás íveit az első tisztán elektromos meghajtású MINI vezetője anélkül, hogy akár egyszer is rálépne a fékpedálra?

Alapesetben a MINI Cooper SE különlegesebb megerőltetés nélkül, zöld üzemmódban (GREEN) is képes abszolválni a Nürburgring vonalvezetését, még annak ellenére is, hogy a MINI Vezetési Üzemmódok (MDM – MINI Driving Modes) eme kényelmes vezetésre összpontosító kormánymű-karakterisztikájával és hajtáslánc-beállításával a gázpedál kevésbé intenzíven reagál. A műszerfal alsó felén elhelyezett billenőkapcsoló-sor jobb oldali kapcsolójával a GREEN+ vezetési üzemmód is aktiválható, amely a minél nagyobb energiatakarékosság érdekében az automata légkondicionálót és az ülésfűtést is kikapcsolja.

A fékezéskor felszabaduló energia visszatáplálásának mértékét a Start / Stop kapcsoló bal oldalán található billenőkapcsolóval szabhatják személyre a brit prémiumgyártó ügyfelei. Az így aktiválható egypedálos vezetési élmény mentén a MINI Cooper SE maximálisan a vezető preferenciáihoz alkalmazkodik, még a Nürburgring végtelenül gyors kanyarjaiban is a tisztán elektromos meghajtás hatékonyságának növelésével párhuzamosan fokozva a modell dinamikus menetteljesítményét.

A MINI Cooper SE fékenergia-visszatáplálásának és ezzel párhuzamos lassulásának intenzitása a brit prémiumgyártó ügyfelének vezetési stílusához hangolható, amelynek előnye a zárt versenypályán is megmutatkozott: a hosszan elnyújtott kanyarok előtti enyhe energia-visszanyeréseket az éles kanyarok előtti maximális erejű visszatáplálás ellensúlyozta, mindvégig a fékpedál érintése nélkül. A 16. kilométernél húzódó Brünnchen éles jobbosát például a profi versenyzők az aszfaltcsík bal oldaláról javasolják megközelíteni, a versenyautó korai ívre helyezésével.

A MINI Cooper SE esetében itt maximális erejű fékenergia-visszatáplálásra volt szükség ahhoz, hogy a modell a fékpedál használata nélkül ne ússzon fel a bal oldalról érkező rázókőre, a kombináció második jobbos kanyarja előtt azonban enyhe visszatáplálás is elegendő volt. Ezt követően jöhetett a padlógáz, majd energiával telve az Eiskurve és a Pflanzgarten.

A Nürburgringen átélt vezetési élményt a MINI Cooper SE a hétköznapokban is garantálja, a márkára jellemző vezetési stílusban, károsanyag-kibocsátás nélkül. A gyors és széles kanyarok közötti tempózásokat típus-specifikus kijelzők segítik, amelyeken keresztül a brit prémiumgyártó ügyfelei egyéni preferenciáik szerint állíthatják be a fékezéskor felszabaduló energia visszatáplálásának mértékét. Az alapértelmezett beállítás a kifejezetten intenzív, 0,19 g lassulás, amely enyhébb, 0,11 g mértékűre mérsékelhető. A fékerő-visszatáplálás intenzitásának változtatását a MINI Cooper SE digitális műszerfali kijelzője, a visszatáplálás speciális kijelzőjének LED-je és a billenőkapcsoló előtt felvillanó sárga LED is jelzi.A „Zöld Pokolban” próbára tett zöld üzemmód (GREEN) kiválóan bizonyította, hogy a két működési üzemmódban állítható fékerő-visszatáplálás nem csupán a hajtáslánc működési hatékonyságát, de a vezetés élményét is nagymértékben fokozza. Ez a Galgenkopf utáni szakaszon vált teljesen egyértelművé, ahol a technológiának már nem kellett több energiát visszatáplálnia a nagyfeszültségű akkumulátorba, sőt, a korábban visszanyert fékezési energiák rásegítése még intenzívebb vezetési élményt ígért – egyenesen a Döttinger Höhe célegyenese felé.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.19
Remekül szerepelt az „auto motor und sport” szaklap megmérettetésén az Audi Q3 Sportback. ..
2020.02.19
Country zene, szívómotor és a nagy Amerika 9. rész. A cikksorozat utolsó részében összefoglaljuk....
2020.02.19
Tényleg ennyire elérhető távolságban lenne az önvezetés? A Bosch szerint igen, és ennek hangot is....
2020.02.19
Vladimir Khakhanov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.02.19
A magyar kormány támogatásával 249 elektromos autót vásárolt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ....
2020.02.19
Hat évtized után 2019 volt az első év, amikor nem vesztette életét közlekedési balesetben egyetlen....
2020.02.19
Nagyjából 55-60 százalékos készültségű a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kivitelezése, év....
2020.02.19
Nagy-britanniai gyárainak kényszerű leállításától tart a legnagyobb brit autógyártó csoport, a....
2020.02.19
Az Austin-Morris pároson kívül még tucatnyi brit márka fordult meg a hazai piacon ..
2020.02.19
A Toyota kisautója még az idén ősszel új generációval debütál, amihez egy vadonatúj öntöltő hibrid....