Honda

Zöldhidrogén-termelő rendszert telepít a Honda a németországi bázisán

2023.02.08.

A németországi Honda R&D Europe illetékesei megerősítették, hogy zöldhidrogén-termelő létesítményt hoztak létre a vállalat Offenbachban található bázisán. Ez az ultramodern eszköz a fotovoltaikus rendszerekből származó napenergia-felesleget hasznosítja, hogy – elektrolízis útján – zöld hidrogént állíthasson elő.

Az új befektetés a Smart Company koncepció végrehajtásának legutóbbi fázisa, s olyan tesztkörnyezet létrejöttéről árulkodik, ami a megújuló forrásból származó energiát - maximálisan – kihasználó technológiák fejlesztését és tesztjét segíti.

A Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH és a Honda Research Institute Europe GmbH 2017-ben állt elő a Smart Company tanulmány ötletével. Az egyedülálló létesítmény céljai a következők:

  • Szimulációs modellek és módszerek kidolgozása nagyméretű energiarendszerek optimalizálásához.
  • A Honda műszaki megoldásainak fejlesztése és tesztelése európai piaci körülmények között.
  • Újonnan kidolgozott üzleti modellek értékelése és új, intelligens energiagazdálkodással kapcsolatos kutatások végrehajtása.
  • Integrálható energiagazdálkodási rendszerek és okos e-mobilitási eszközök tervezése, illetve kidolgozása.

A létesítmény a legmodernebb eszközöket sorakoztatja fel. Ilyen például a 749 kW csúcsteljesítményű napelemrendszer, a másodlagos, akkumulátoros energiatároló egység, a fejlett, egyirányú Honda Power Charger S+ (4G) töltő, a kétirányú Honda Power Manager intelligens töltő, valamint a rendszerről üzemeltetett elektromos, illetve hidrogénüzemű járművek flottája. Mindezek a németországi Honda R&D Europe GmbH munkatársai által fejlesztett energiagazdálkodási rendszerhez kapcsolódnak. A Smart Company révén könnyedén kipróbálhatóak lesznek a fejlesztés alatt álló műszaki megoldások és rendszerek.

Idén a Honda R&D Europe GmbH és a Honda Research Institute Europe GmbH továbbfejleszti energiagazdálkodási rendszerét, illetve annak részeként a – napenergia-többletet kihasználó –, fotovoltaikus zöldhidrogén-előállítást1 és -felhasználást is. Ez az ultramodern eszköz segít megőrizni a napelemrendszerekből nyert, fel nem használt energia-felesleget, és – elektrolízis útján – zöld hidrogént állít elő.

A napenergia-felesleg segítségével előállított, tehát megújuló forrásból származó hidrogén decentralizált termelése hatékony megoldás arra, hogy tiszta energiát használhasson a közlekedési ágazat, hiszen szén-dioxid-kibocsátás nélkül mozoghatnak a járművek és még olcsóbbá válhat a hidrogén előállítása. Bárhogy is, ezt némiképp korlátozza a hidrogén ingadozó elérhetősége és az újratöltési folyamat viszonylag magas energiaköltsége. A németországi Honda R&D Europe GmbH korábban már kidolgozott egy újratankolási rendszert hidrogénüzemű járműveknek.

Itt a hangsúly az úgynevezett „újratöltési időkeret”-eken van, melyek lehetővé teszik a hidrogénüzemű járművek szükségletalapú, energiahatékony feltöltését, méghozzá azt figyelembe véve, hogy elérhető-e éppen megújuló forrásból származó hidrogén, vagy sem. Alkalmazásuk a CO2-kibocsátás és a költségek jelentős csökkenését vonja maga, ilyenformán arra ösztönzi a flottaüzemeltetőket, hogy megújuló forrásból származó hidrogént használjanak. A Honda R&D Europe GmbH újratöltéssel kapcsolatos tanulmányának kidolgozását a németországi Hessen tartomány Elektromobilitási Programja finanszírozza a HA Hessen Agentur GmbH támogatásával.

Hogy az eredmények ellenőrizhetőek legyenek és jóváhagyást kapjon a hidrogén-utántöltési tanulmány, a Honda R&D Europe GmbH megkezdte a szükséges eszközök telepítését. A rendszer egy elektrolizálót, egy kis- és egy nagynyomású tárolótartályt, egy kompresszorberendezést, valamint egy kísérleti hidrogén-utántöltő állomást foglal magában.

A Honda R&D Europe GmbH az ARTELIA, a Wenger Engineering GmbH, a H-TEC Systems és a Noord-tec vállalattal együttműködve telepíti a hidrogén rugalmas előállításhoz és -felhasználáshoz elengedhetetlen berendezéseket. A Smart Companyt várhatóan 2023 első felében frissítik.

Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a hidrogént ígéretes energiahordozóként tartják számon. Tárolható és szállítható, nem mellesleg gyors újratöltést tesz lehetővé. Ma már világszerte ismert tény, hogy a zöld hidrogén kulcsfontosságú szerepet játszik majd a globális felmelegedés ütemének mérséklésében.

Az iparban már évtizedek óta használják a hidrogént, a zöld hidrogén piaca azonban csak most kezd kialakulni. A Honda R&D Europe GmbH hatékony és takarékos zöld hidrogén-utántöltési tanulmánya jelentős előrelépés, hiszen zöld hidrogén előállításával és felhasználásával oldja meg a napenergia-feleslegből származó elektromosság tárolásának problémáját.

A Honda globális elektromos átállásának középpontjában továbbra is Európa áll. A Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH tevékenysége a megújuló forrásból származó energia hatékony felhasználására irányul, méghozzá műszaki és gazdasági értelemben egyaránt. Egyedülálló energiagazdálkodási rendszerük révén olyan új üzleti platformot alkothattak, amely hozzájárul Honda globális stratégiájának megvalósításához, egyszersmind a karbonsemlegesség eléréséhez.

A Honda szakemberei már régen felismerték a hidrogénben rejlő lehetőségeket, így immáron 30 éve végeznek kutatási és fejlesztési tevékenységet a hidrogéntechnológia és az üzemanyagcellás elektromos járművek területén. A vállalat elkötelezett a bolygónkat érintő környezeti problémák megoldása mellett, és arra törekszik, hogy 2050-re termékei és tevékenységei egyaránt karbonsemlegessé váljanak. Ennek érdekében három fontos területen tett kezdeményezéseket: karbonsemlegesség, tiszta energia és erőforrás-visszaforgatás. Mindemellett a márka igyekszik kibővíteni a hidrogén felhasználási körét és ösztönzi a hidrogén iránti keresletet.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.23
Modellfrissítést kapott a cseh gyártó legnépszerűbb modellje, a külső mellett a belső sem maradt....
2024.02.23
Az MG Motor Hungary alig ünnepelte meg első születésnapját Magyarországon, máris újabb mérföldkőhöz....
2024.02.23
A heves havazás fennakadásokat és forgalmi dugókat okoz Tirol útjain – írja az osztrák....
2024.02.23
Már hivatalos képeken látható a BYD prémium almárkájának karcsú szedánja, ami döbbenetesen erős....
2024.02.23
- A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával....
2024.02.23
Az áremelés súlyosan érinti a „nagy” autókat.   ..
2024.02.23
- Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi....
2024.02.23
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.....
2024.02.23
A magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató rendszerét....
2024.02.23
Közeleg a 2024-es, UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show, ahol Magyarországon először lesznek....