IVECO DAILY Blue Power

A 2018-as év kishaszon-járműve

2018.04.16.

Bemutatkozott az Iveco Daily Blue Power. A kishaszonjárművek világában az Iveco Daily igazi ikonnak számít. Az első modell 1978-ban jelent meg, a hazai közönség előtt most, sajtótájékoztató keretében hivatalosan bemutatott modellek immár a 6. generációt képviselik. A típus igazi erőssége, hogy kifejezetten tehergépjárműnek tervezték, alváza létraalvázas szerkezetű, motorjait is ehhez a felhasználási módhoz fejlesztették. Jelenleg a Daily-ből az ügyfelek igényei szerint 8000 variáció állítható össze, függően a teherbírástól, az alváz kialakításától a fülke variációkig minden lehetséges megoldást beleértve.

 

Az új járművet az Iveco hazai forgalmazója, a Danube Truck Kft. újonnan kinevezett ügyvezető igazgatója Zákány Zoltán mutatta be a sajtó képviselőinek. Emlékeztetett arra, hogy a típus mindig élen járt a legújabb és természetesen a környezetvédelmi elvárásokat is teljesítő megoldások bevezetésében. Feltöltött, direkt befecskendezéses motorokat már 1985 óta használnak, az EGR kipufogógáz kezelési technológia pedig 1989-ben jelent meg. Sűrített földgázzal hajtott Daily-t pedig már 1991 óta rendelhetnek az ügyfelek.

Zákány Zoltán

A környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezése az újonnan megjelent modellcsaládot is jellemzik. A Blue Power fantázianév arra utal, hogy ezek a járművek már most teljesítik a legszigorúbb, 2020-ban megjelenő környezetvédelmi előírásokat is. Az RDE, a Real Drive Emission előírás lényege, hogy a kibocsátási normákat a járműnek valós forgalmi körülmények között kell teljesítenie. Ez egyértelműen a dízelbotrány negatív tapasztalatainak a következménye, vagy inkább eredménye, hiszen ezen bukott ki, hogy a teszt-mérések lényegesen jobb eredményeket mutattak a valós használat közbeni kibocsátási értékeknél.

A Daily volt az első olyan valóban kisáruszállító tehergépjármű, amelyben automatizált sebességváltó is rendelkezésre állt. A két éve bemutatott Hi Matic, 8 fokozatú váltó pedig a kor csúcstechnológiáját képviseli. A következő újdonság az új járműben, hogy immár CNG – sűrített földgáz – üzemű motorokhoz is rendelhető ez a rendkívül korszerű, kényelmesebb vezetést és takarékosabb üzemet biztosító sebességváltó.

Szintén a Daily volt az első a piacon, amelyikben elérhetővé vált a tisztán elektromos hajtás. Az új modell valós terhelési és forgalmi körülmények között ma már képes 200 kilométer megtételére is, függetlenül attól, hogy áruszállító vagy minibusz kivitelről van-e szó.

A Daily járművek rendkívül széles terhelési tartományban érhetőek el, hiszen össztömeget tekintve 3,5-7,2 tonnáig készülnek ezek a járművek. A hagyományos dízel motorokat tekintve, a háromliteres erőforrások 140 és 160 lóerős, utóbbinál 380 Nm csúcsnyomatékkal érhetőek el, és mindegyik változathoz rendelhető a már említett automataváltó is. Az új típus, kiviteltől függően akár 7 százalékkal kevesebb üzemanyaggal is beéri. Az automata váltóval szerelt változatok szerviz-intervalluma 40 ezerről 50 ezer kilométerre növekszik, ami annak köszönhető, hogy ezzel a váltóval a motorok elhasználódása alacsonyabb, hiszen minden esetben az optimális fordulatszám-tartományban igyekszik azt üzemeltetni.

A típus jellemzője a létra-alváz alkalmazása

Külön szó esett a sajtótájékoztatón a CNG járművek előnyeiről, amelyek az alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett rendkívül kedvező károsanyag-kibocsátási tulajdonságukról híresek. Magyarországon jelenleg 12 helyen áll rendelkezésre CNG kút, azok jelentős része Pest Megyében illetve Budapesten található. A környezetvédelmi szempontból rendkívül kedvezően üzemeltethető jármű tehát továbbra is rendelkezésre áll, azonban jótékony elterjedésükhöz a töltőhálózat jobb kiépítésére lenne szükség – hangzott el a bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..