taxisok

25 000 fuvart teljesített az év taxisofőrje – a Városligettől Bécsig, strandpapucsban

2023.02.08.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a Főtaxi sofőrjei döntöttek arról, hogy melyik munkatársuk kapja Az év taxisofőrje elismerést. 1000 taxis szavazata alapján a Dudás Zoltánról elnevezett díjat 2022-ben Marjai Attila érdemelte ki, akinek érdekes beszélgetéseket, emlékezetes történeteket és a tanulópénz után elsajátított rutint is hozott az eddig teljesített mintegy 25 000 fuvar.

Tavaly a Főtaxi éjszakai fuvarjainak száma 44 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami azt mutatja, hogy újra visszatért az élet a fővárosba. Az év taxisának választott Marjai Attila elmondása szerint a koronavírus-járvány idején életbe lépett kijárási korlátozás volt a legnehezebb időszak. „Üres volt a város, alig volt mozgás, mintha megállt volna az élet. Akkoriban főleg csak azok utaztak taxival, akiknek a megélhetésük függött tőle” – emlékszik vissza Attila.

„Este sokkal nyitottabbak az emberek: sohasem tudhatod, hogy ki száll be melléd, és szinte mindenki beszélgetést kezdeményez. Megfigyeltem, hogy egy idegennel gyakran sokkal nyitottabbak az emberek, így az éjszakai hazaút során számos izgalmas történetet osztottak meg velem. Szokták rólunk mondani, hogy »guruló pszichológusok« vagyunk, ami kicsit igaz is” – meséli a Főtaxi díjazott sofőrje.

A Főtaxi elektromosautó-flottája évről-évre nő, Attila is ilyen kocsival dolgozik, és nem ritka azon utasok száma, akik kimondottan környezetkímélő taxit rendelnek az applikáción keresztül éppen azért, hogy a sofőrtől tájékozódjanak az elektromos autózás gyakorlati tapasztalatairól.

Az év taxisa 2014-ben csatlakozott a Főtaxihoz, azóta szinte minden estéjét a budapesti éjszakában tölti. Bár úgy ismeri a budapesti éjszakát, mint a tenyerét, a kellő rutin elsajátításához neki is időre volt szüksége. Nagyjából 25 000 fuvar van már mögötte, de mégsem lehet azt mondani, hogy minden este ugyanolyan volna.

Természetesen nála is fizettek már hamis pénzzel, vagy lett igazán rosszul egy-egy igen ittas utas, de egy idő után – vallja Attila – az ember megtanulja ezeket a helyzeteket vagy elkerülni, vagy megfelelően kezelni. Például a forgalmas belvárosi utcákon most már mindig bezárja az ajtókat, hiszen előfordult vele, hogy az éjszakai bulinegyedben való araszolás közben valaki csak úgy beugrott mellé, azzal sem törődve, hogy már voltak utasok az autóban.

Ugyan a taxis sztorikból könyvet lehetne írni, mégis Attila mindmáig legizgalmasabb története a Széchenyi fürdőhöz kötődik: „A Városligetnél beszállt egy srác strandpapucsban, fürdőnadrágban és azt mondta, összeveszett a haverjaival és most azonnal haza akar menni. Kérdeztem tőle, melyik hotelbe vigyem. Mire azt válaszolta, hogy ő nem a szállodába, hanem tényleg haza, Bécsbe akar utazni. Elvittem.”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....
2023.05.30
Ahogy változik a világunk, nem csak bennünk záródnak kapuk, de az autóiparban is. Ezért is üdítő,....
2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....