sufnituning

A 4 évszakos gumi átka

2022.01.06.

Habár a Sufnituning - Így autózunk mi?! sorozat első cikkében a féktárcsát jártuk körbe, mint egy kritikus alkatrészt. jelen cikkünkben a 4 évszakos gumiabroncsok elterjedésének egy érdekes hatására hívjuk fel a figyelmet. Sok autónál elmarad a gumis szezon, ami eddig az egyik meghatározó ellenőrzési pont lehetett.

 

Több értekezésben is kitértünk rá, hogy a tavaszi és őszi kerékcsere remek alkalom a fék és futómű gyors ellenőrzésére is. Ennek elmaradása magában hordozza annak a veszélyét, hogy a jármű üzembentartója önmagát és környezetét is veszélybe sodorja. Önmagában nem a 4 évszakos gumiabroncsok okozzák a problémát, hanem sok esetben az üzembentartói hanyagság, ami miatt csak a gumicsere adott alkalmat a jármű átvizsgálására. Sajnos a gumis szezon kapkodásában - ahol csak ilyen jellegű szolgáltatást végeznek – eddig is csak felületes volt a hibadetektálás, de legalább a szembetűnő, nagy problémákra fény derült és figyelmeztetni lehetett az üzembentartót.

Korábban legalább 2 évente szemügyre vették a járműveket a műszaki megvizsgálás során. A pandémia okozta moratórium miatt sok magánszemély nem látogatta meg a műhelyeket és lejárt forgalmi engedéllyel közlekedik. Könnyen belátható, hogy a moratórium nem a jármű műszaki állapotának elhanyagolására ad jogosultságot, csak a műszaki vizsgán való részvételt nem teszi kötelezővé. Hogy mi is a különbség a kettő között? Attól még, hogy a műszaki vizsgát kihagyja egy autó, még ellenőrizendő a műszaki állapota, hiszen a KRESZ szabályozása szerint csak olyan járművel lehet közúti forgalomban közlekedni, amely műszakilag arra megfelelő állapotban van.

A fent említett két tényező miatt valószínűleg emelkedett a nem megfelelő műszaki állapotban lévő járművek száma a közúton.

Mit érdemes tenni? Használattól függetlenül legalább évente kétszer teljes átvizsgálást végeztetni a járművön, így mindig időben észlelhetők és javíthatók a problémák, valamint a költségek is eloszlanak, nem egyszeri nagy tételt kell kifizetni a műszaki vizsga idején. A karbantartás mindig kifizetődőbb, mint az utólagos javítás.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..
2024.03.03
Pofátlanul másol le európai és amerikai autókat, majd nyom össze apróra egy kínai gyártó. ..
2024.03.03
Baleset miatt nagy a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Aszódnál - közölte....
2024.03.03
Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi ..
2024.03.03
A fővárosi Szarvas téren két baleset miatt is forgalomkorlátozásra kell számítani – írta a....
2024.03.03
Kabinnyomás-probléma miatt leszállt Budapesten a Turkish Airlines Isztambulból Koppenhágába tartó....
2024.03.03
Felborult egy mentőautó, miután összeütközött egy személyautóval Budapesten, a XVIII. kerületben....
2024.03.03
Újra jár a Tiszacsege és Ároktő közötti komp. ..