használt autó vásárlás

5+1 biztos jel arra, hogy nem „ezt” az autót keresed

2023.03.04.

Hogyan szűrjünk jól, ha csak a hirdetést látjuk?

Előre bocsátom: ez egy erősen szubjektív vélemény cikk. Nem is lehet más, hiszen tuti recept erre nem létezik, mégis, a használtautók vásárlás előtti átvizsgálásában eltöltött több mint 10 év alatt annyi tapasztalat gyűlt össze, hogy ez alapján erős előítéleteim alakultak ki bizonyos hirdetéstípusok és információk láttán, amelyet, úgy éreztem, ideje lenne megosztani a közönséggel is.

Autót magánszemélytől

Nemrég megjelent írásomban ízekre szedtem a kérdést: vajon honnan jobb autót venni, kereskedésből, vagy magánszemélytől. A poént le is lövöm, kereskedésből vásárolva, vevőként valamivel jobb helyzetben vagyunk, mintha magánszemélytől vásárolnánk, akit bővebben érdekel a téma, az a fenti linken olvashatja a cikket.

Ma csaknem kizárólag a magánszemélyek által hirdetett autókkal foglalkozunk, ezek közül emelek ki 5 olyan jelet, ami a mi tapasztalataink alapján elég nagy valószínűséggel jelentenek lyukra futást egy vizsgálat után.

1. jel: mosóban fotózott autó

A magánszemélyek nem profik. Nem fotóznak minden nap autókat. Az, hogy egy kocsi, hogyan mutat jól egy fotón nincsen a zsigereikben, ami persze nem is baj, saját szakmájukban biztosan jól teljesítenek.

Az viszont egy laikusnak is feltűnhet, hogy le kell mosni az autót, mielőtt fotózzuk, hiszen egy koszos verda végképp vevőtaszító hatású. Arra is jól jönnek rá a magánszemélyek, hogy közvetlenül a mosás után, de még a száradás előtt néz ki a legjobban a kocsi, ezért sokszor még bent a mosóban lefotózzák az autót.

A képre kattintva megtekinthető élő kérdezz-felelek adásunk, ahol ezzel a témával foglalkoztunk

Ennek oka egyszerű: a víz, mint filmréteg feltölti a karcokat, a fény pedig úgy csillan meg rajta, mintha frissen kapott volna egy profi polírozást.

Aztán a személyes megtekintésnél valahogyan sokkal fakóbb a kocsi, előbukkannak a karcok és képeken nem látható, bosszantó kis hibák. Aki mosóban készült, és/vagy vizes képeket tesz fel az autójáról az akarva-akaratlanul rejteget valamit, ami – lássuk be – vevőként nem éppen előnyös.

Filterekkel is segítenek: a fotózásra kihegyezett mobilokon gyári programok segítenek a képeink felturbózásában. Nem mondom, egy kis színkorrekció, vagy héttér elmosás akár beleférhet, de egyesek olyan filtereket eresztenek rá a képekre, amelyek konkrétan más kocsit faragnak a képen látható autóból, így a személyes megtekintés még nagyobb csalódás lesz.

2. jel: a Marketplace-es hirdetések

A hozzánk beérkezett megrendelésekben ügyfeleinknek meg kell adniuk a kocsi hirdetési linkjét (ha van ilyen), így a legegyszerűbb ugyanis az autó azonosítása és az eladóval való kapcsolatfelvétel. 20-ból 19 hirdetés a két legnépszerűbb hirdetési portálról van becsatolva, mi is erre optimalizáltuk a szoftvert, ami az erről az oldalról linkelt autók esetében már közvetlenül a megrendelés után felismeri a jármű típusát és gyártmányát, és a megrendelés visszaigazolásában ez már olvasható.

Az egyéb hirdetési helyeken hirdetett kocsik esetében sajnos nagyon rossz tapasztalatunk van. Ezek eladói valahogyan nehezen kommunikálnak, csaknem lehetetlen velük időpontot egyeztetni és az autók is a legtöbb esetben olyan állapotúak, hogy ezekből simán lenne Mesél a szakértő rovattéma évekig.

Természetesen ilyenből is voltunk már megfelelő minőségű és állapotú autón és az ilyen hirdetők között is vannak nagyon korrekt és normális emberek. Mégis, az imént említett 1/20-as szám megint megjelenik és kb. ebben az arányban csalódásmentes a vizsgálat. Ez van.

3. jel: régóta hirdetett autók

Aki autót keres gyakran találkozik azzal a jelenséggel, hogy a kocsi hetekig, akár hónapokig egyfolytában ott van a szűrési listában és valahogyan mégsem adják el. Ennek persze több oka lehet és nem mindegyik minőség béli probléma, de azért a gyanúperrel élnünk kell, hogy erről az autóról miért pattan le mindenki.

Hasonló jelenség, ha a kocsi új képekkel, vagy más hirdetőnél bukkan fel. Ekkor általában két dolog jellemző. A kocsi az ország nyugati feléből átvándorol a keleti felébe. Az előző eladó nem vesződik tovább vele, hanem eladja egy másik kereskedőnek, aki még – a saját területén – lát benne fantáziát. Erről természetesen nem lesz jobb az autó, úgyhogy nyugodtan görgessünk is tovább.

4. jel: agyonszövegezett, agyondicsért autók

Jó bornak nem kell cégér – tartja a régi mondás. Főleg a magánszemélyeknél jellemző, hogy minden apró pozitívumot felsorol az autóról. Nem baj az sem, hogy ezek nagy része inkább szubjektív megítélés alapján íródik. Megtudjuk, hogy mennyire jól elfért benne a család, hogy ezzel az autóval gond nélkül megjárták öten, csomagokkal Franciaországot, hogy milyen keveset fogyaszt, mennyire alacsonyak a fenntartási költsége és így tovább.

Persze kitérnek a „nemrégiben” elvégzett karbantartásokra is. „Szinte új” fékek, egyszenozos gumik, lengőkarok tavaly cserélve, olaj és vezérlés 5.000 km-el ezelőtt. Ez mind szép, de amikor megismerjük a javítások részleteit, általában kiderül, hogy a javítások nem számlás melók voltak, azt igazolni nem tudják, a Jancsi és társa szervizben volt és vitték az olajat meg a szűrőt, mert van Bárdis kedvezményük.

Aztán kiderül, hogy az új fékek a legócskább utángyártott alkatrészek, hogy az egyszezonos gumiabroncs valami méltán mellőzött távolkeleti márka és hogy hiába az elvégzett olajcsere, a futómű kopogásának megoldására már nem futotta.

Sokkal jobb, ha a hirdetésben a kevesebb néha több elve érvényesül és néhány száraz és biztosan igazolható tény van leírva.

5: miért, milyen okból adják el az autót

Bevallom, ez a kedvencem. Hányat tudnál felsorolni így kapásból? Családi okok miatt, építkezés miatt, örökhagyás miatt, kategóriaváltás miatt, családbővülés miatt, „kutyánk lett” miatt. Tovább is van, mondjam még?

Hát őszintén! Ki a bánatot érdekel, hogy miért tette fel a hirdetést a jóember?

Nekem vevőként elég pusztán a tény, hogy eladó az autó. A szociális problémákra, gyermekvárás örömhírére, anyagi helyzet jobbra fordulására (kategóriaváltás) abszolút nem vagyok kíváncsi vevőként, még ha emberként néhány ilyen ok gratulációra is sarkall.

Egyébként pedig ilyen hirdetéseknél sokszor kiderül, hogy inkább a kettőstömegű lendítőkerék, a részecskeszűrő, vagy éppen a porlasztók siralmas állapota és bevállalni nem kívánt költsége miatt szabadulnának az autótól, persze a kivételeket a tisztelet itt is megilleti.

5+1. jel: a megbeszélt találkozó helyszíne

Sokszor előfordul, hogy a fotózáshoz egy nagyon fancy ház előkertjét választják az eladók, amikor pedig elárulják a megtekintés helyszínét, akkor az teljesen máshol van, ráadásul valami lepukkant környéken.

<

Tisztelet a kivételnek: ez a budajenői Mondeo álomszép helyen volt, ez persze visszaköszönt az állapotában is, videó is készült róla

Ezt a cím kicsikarása után nagyon könnyű ellenőrizni a Google Street View alkalmazásban, ami lepattanás esetén szintén intő jel lehet.

Ha ezek közül egyik sem, akkor hogyan tovább?

A fentiek – hangsúlyozom harmadszor is – persze nem általános igazságok. Én csak a saját, most már jó széles tapasztalataimat próbáltam egy cikkbe sűríteni. Ha ezen a rostán átmegy a kocsi, akkor jöhet a személyes megtekintés. Legyen testközelből is szimpatikus az autó és rokonszenves az eladó.

Itt megemlíteném a megérzés fogalmát. Sokszor előfordul, hogy egy-egy eladóval szakértőként tárgyalva is feltűnik valami mismásolás, valami, amit megfogalmazni nagyon nehéz, de a hatodik érzék azonnal működésbe lép és jelez.

Ezek után pedig nem marad más hátra, mint szakemberre bízni a vásárlás előtti állapotfelvételt, hiszen egy alapos vizsgálat nagyon sok olyan tényre fényt deríthet, amelyet a hirdetők valahogyan elfelejtettek megemlíteni az autó adatlapján.

Tudunk segíteni!

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
A hely szelleme is számít, Monacóban vagyonokat ért a legolcsóbban elárverezett Formula versenyautó....
2024.07.13
Kisiklott Romániában a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat....
2024.07.13
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Tata előtt két személyautó ütközött össze. A 72-es....
2024.07.13
Short Blade nevet kapott a Geely kisebb, ám sokkal nagyobb energiasűrűségű LFP akkumulátora, aminek....
2024.07.13
Sokkoló hír terjed a német konszernnel összefüggésben, mely szerint az alkalmazottai 40%-át is....
2024.07.13
Nemcsak a színe vadító, hanem a lénye is vonzó. A Volvo EX30 igazi különlegesség, nem csoda, hogy....
2024.07.13
A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint halálos baleset történt....
2024.07.13
Palackozott vizet oszt a harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt július 18-ig a MÁV-START....
2024.07.13
A várakozási idő csökkentése érdekében csak kilépő irányban üzemel a röszkei közúti határátkelőhely....
2024.07.13
Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár....