Forma-1

6 pilóta, akik esélyesek Hamilton ülésére

2024.02.19.

Sok múlik a szezon alakulásán, hogy végül kit ültetnek be Lewis Hamilton Mercedes ülésébe, de találgatni azért szabad.

A komplett autósport világ beleremegett, amikor Lewis Hamilton bejelentette, hogy a Mercedestől átigazol a Ferrarihoz 2025-től kezdődően. Ennél csattanósabb idénykezdést el sem tudnánk képzelni a Forma-1-ben, ugyanakkor a hétszeres világbajnok lépése egy sor újabb kérdést vet fel. Elsősorban nyilván azt, hogy ki fogja váltani a jelenlegi mezőny egyik top csapatánál.

1. Mick Schumacher

Elsőként nyilván érdemes a Mercedes házatáján körülnézni, ahol rögtön képbe jöhet Mick Schumacher, akit azután szerződtetett le tesztpilótának (mentett meg?) Toto Wolff, hogy a Haas-tól heves nézeteltérések és jó néhány totálkáros autó után távoznia kellett. Michael Schumacher fiának van 2024-re szerződése, méghozzá az Alpine FIA WEC, azaz Hosszútávú Világbajnokságban induló Hypercar csapatába, ahol a Le Mans-i 24 órás győzelemért fog küzdeni. A rutin tehát a kezében marad és házon belül jó eséllyel pályázhat a Mercedes 2025-ös ülésére is.

2. Carlos Sainz Jr.

Kézenfekvő, hogy felmerül annak a neve is, akit kitúrt helyéről Lewis Hamilton 2025-től. Carlos Sainz már számtalanszor bebizonyította, hogy nem csak világbajnok édesapja miatt ül a világ talán legértékesebb versenyülésében, legalábbis a tavalyi szezonban mindenképp. Korábban gyakran előfordult, hogy nem bírta a nyomást, és a kínálkozó helyezeteket nem tudta megragadni, de a 2023-as F1 szezonban tulajdonképpen neki köszönhetjük mindkét valamire való, oldschool versenycsatát, amikben egyszerűen sziporkázott. Könnyen lehet, hogy túl korán ülte meg a Ferrari ülését, viszont van annyira fiatal, hogy még nem falta fel az olasz csapat, így a Mercedesnél még igenis bizonyíthatna.

3. Fernando Alonso

Úgy gondolom, hogy minden autósport kedvelőnek álomszerű lenne Fernando Alonsót újra versenyképes autóban látni. A spanyol világbajnok kora és jókora Forma-1-es kihagyása ellenére toppon van, ezt már számtalanszor bizonyította, és egyszemélyben cipeli az Aston Martin csapatot a hátán. A kezében továbbra is ott a technika, és visszatérése óta mintha ott lenne benne a lazaság és a csibészség is, ami egy olyan különleges kombináció, ami csak nagyon kevesekben van meg jelenleg a Forma-1-ben. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy Alonsónak esze ágában sincs eljönni a jelenleg rá építő Aston Martintól, ami ráadásul szintén gyári csapat és főpilótaként azzal is tisztában lehet, hogy mivel készülnek a 2026-os szabálymódosításokra.

4. Andrea Kimi Antonelli

Akinek a neve talán a legtöbbször felmerült az utóbbi napokban az Andrea Kimi Antonelli, akit egy szinten emlegetnek Max Verstappennel, Charles Leclerckel és Kimi Raikkonennel. Döbbenetesen fiatal, mégis számtalan eredmény van már a háta mögött: 2021-ben az olasz F4-ben indult a Premánál, 2022-ben pedig dominánsan megnyerte az olasz és német F4-es bajnokságokat is. 2023-ban ismét könnyedén nyert a közel-keleti és az európai Formula Regional sorozatokban, ami rögtön egy Formula 2-es ülésbe repítette 2024-re. Ha ott is ilyen domináns tud maradni, akkor akár egy Mercedes F1 ülés is kinézhet neki jövőre, és akkor még mindig csak 17 éves lesz.

5. Esteban Ocon

Egy pilóta, aki ígéretes tehetségként érkezett a Száguldó Cirkuszba, de még nem sikerült különösen bizonyítania, pedig nyolc éve része az F1 paddocknak. 2015-ben csatlakozott a Mercedes junior akadémiájához, de számtalan szerencsétlen csapatválasztás és rossz időzítés kíséri karrierjét, az így felgyülemlett feszültség pedig meglátszik a versenyzési stílusán is. Ugyanakkor hiába Alpine pilóta jelenleg, a háttérben állítólag még mindig Toto Wolff egyengeti az útját, így akár ő is bekerülhet a kalapba. Ehhez viszont nem árt valamit felmutatnia idén.

6. Alexander Albon

Alexander Albon szintén egy olyan pilóta, aki üstökösként tört be a Forma-1 világába, amikor top csapatba került, mégsem igazán tudott bizonyítani. Ugyanakkor a kényszer szünet döbbenetesen jót tett neki, a tavaly williamses szezonja pedig sokak kedvencévé varázsolta. Alázatosabb lett, karakteresebb lett, profin nyilatkozik, sportemberként viselkedik, a versenyzés mellett is van egy szerethető élete és a stílusa, miközben a pályán a legjobbak között harcol egy közel sem a legjobbak közé tartozó autóval. Vezetéstechnikailag és fejben is rendkívül stabil lett a visszatérése óta. Tulajdonképpen ő maga repítette a Williams csapatot a hetedik konstruktőri helyre, mert Sargent ehhez nem sokat tett hozzá. Ha Wolff helyében lennék, nem gondolkoznék tovább, de ez sosem volt ilyen egyszerű a Forma-1 politikával és kapcsolatokkal átszőtt, sűrű világában.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..
2024.04.22
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.22
Alig futott és egy fűtött garázsban pihent mintegy harminc éven át az a Honda NSX szupersportautó,....
2024.04.22
Összeütközött két személygépkocsi Budapest I. kerületében, a Hegyalja úton, a Sánc utcánál hétfő....
2024.04.22
Az ABB Motion legújabb, „Körforgásos jelleg: Nincs vesztegetni való idő” című jelentése szerint az....
2024.04.22
A felajánlóval, Ferencz Zsolt autótörténésszel és autóival május 18-án Felnémeten is találkozhat....
2024.04.22
A magyar után a német gyártószervezeti tanúsítványt is megkapta a pécsi Magnus Aircraft Zrt. A „....