autó

Álarcosbál az utakon

2014.03.03.

Félelmetes szörnyeteg: szemével villog, szájával hörög, fogaival vicsorog, miközben minden eresztékén dögletes bűzt ereget. Valahogy így írta volna le egy középkori atyánk fia, ha rossz sorsa - meg az időgép - összehozza egy automobillal. Női szemmel rovatunk első írása.

Szerző: Jámbor Gyula

Hát mi, kortársak nem rezzenünk össze, ha a visszapillantónkban feltűnik, és hirtelen nagyra nő egy vad kinézetű hűtőmaszk? Ha a mellékutcából kitolja az orrát elénk egy hosszú-hosszú fekete limuzin? Ha a zebrán közénk vágódik egy gördülő erőd? A frászt hozzák ránk a többiek a kikent, kifent autóikkal. Pedig ha az első ijedelem múltán belesünk a szélvédő mögé, könnyen lehet, nem a Nyócker Urát találjuk ott, hanem szemüveges fiatalembert, fitos orrú kismamát, szolid családapát. De amit maguk előtt tolnak! A külvilágnak mutatott álarc, a maszk - az félelmetes.

Álarcosbál az Operában - ártatlan társasági esemény lett a szellemidézésből

Maszkot viselünk, ha beülünk az autóba. Elrejtjük valódi önmagunkat, és valaki másnak a képét mutatjuk. Egy nálunk nagyobb, erősebb valakinek a képét. Ezért harapós, ezért ijesztő.

Nem véletlen, hogy az autómárkák szívesen használják a csúcsragadozók nevét. Tigrisorr. Cápauszony. Jaguár. Puma. Leon. Viper. Spider.

Busómaszk - téltemető, termékenységvarázsló rítus, ma már inkább csak látványosság. De azért eléggé félelmetes

A járművek “arcvonásainak” megalkotásakor azonban még elemibb félelemkeltő eszközökhoz nyúlnak. A horrorfilmek szörnyeinek dühtől elkeskenyedő szemét, vérszomjas állkapcsát, kidudorodó izomkötegeit rajzolják a különben ártatlan, középkategóriás családi kocsik pléhpofájára. A korszerű világítástechnika sötétedés után további látványelemekkel gazdagítja a műsort. Dühödt szemgolyók merednek az előtte haladóra, szúrós, ferde,lapos pillantások tessékelik félre az útból a türelmesebb vezetőket.

Delejező tekintet a Mazda műhelyéből. Nem szeretnék egy sötét utcán találkozni vele... Pedig fogok

Ősi, történelem előtti, zsigeri félelem munkál bennünk, amikor félrehúzzuk a kormányt egy-egy ilyen bandita jelenés elől. Nem könnyű legyőzni ezt az érzést, nem is biztos, hogy le kell győzni. Mert maszkokat nemcsak a busók, a töklámpásos halloween-esek, vagy éppen az ókori színházak használtak. Rézkori, vaskori sírokban is találtak effélét. A néprajzosok szerint eleink az álarcot a holtak, az ősök szellemének megidézésére, megjelenítésére használták. Vagyis a túlvilágot, a síron túliakat, a halottak birodalmát személyesítették meg, nem véletlenül félelmetesek, ijesztők. Kifinomult, megszelidített változatuk a farsangi jelmez, az álarc, amit a gyerekek maguk vágnak ki kartonpapírból, színeznek ki gombfestékkel. Vagy a finom művű, festett porcelán maszk, a velencei karneválok ékessége. De XXI. század ide vagy oda, az árnyékvilág sejtelme akkor is itt lappang körülöttünk, és a bősz harciszekér-maszkok, gallytörőrács-rémpofák ezekre a sejtelmekre játszanak rá. Talán anélkül, hogy tudnák, - tudnánk - mit is cselekszenek.

Szolid családi járgány: a legújabb Ford Focus. De miért üvölt a szája, miért döf a szeme, miért gyűrődik a bőr a képén, mint egy támadásra készülő vadmacskának?

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.16
A népszerű pickup 2022-es modellévű, japán belpiacos csúcsverziója nem a motorjában, hanem inkább a....
2021.10.16
Toni Piëch, a legendás Volskwagen vezérigazgató és felügyelőbizottsági elnök fia hamarosan piacra....
2021.10.16
Begyorsítja zöld törekvéseit a General Motors az USA-ban. A tervezettnél huszonöt évvel korábban....
2021.10.16
Három jármű ütközött, egy ember megsérült, az egyik autó a felismerhetetlenségig összetört. ..
2021.10.16
Harmadszor is Európa-bajnok lett a gyorsasági kamionversenyzők között Kiss Norbert, a Révész Racing....
2021.10.16
A világ egyetlen privát kézben lévő Audi R15 prototípusa most gazdát keres. Más esélyünk nem nagyon....
2021.10.16
A Volvo Cars megkezdte legújabb tisztán elektromos típusának, a C40 Recharge modellnek a gyártását....
2021.10.16
Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások....
2021.10.16
Minden idők legsikeresebb ralipilótája a Peugeot gazdag történelmének igazi gyöngyszemével vett....
2021.10.16
A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót....