használtautó vásárlás

Alhambra vadászat 2. rész

2023.07.12.

Ez benzines, mégis kormol.

A nyár eddigi legmelegebb napjára szerveztük meg ügyfelünk újabb kiszemelt használt autójának vásárlás előtti átvizsgálását. Ő ugyanis már lepattant egy autóról, aminek éppen az átvizsgálás alatt ment tönkre a kuplungja.

Ezúttal benzinest

Míg az első áldozat egy 2.0 CRTDi volt, az újabb kiszemelt autó 1.4 TSi. A százharmincezredik kilométerén is túl járó, 9 éves egyterűért csaknem 5 millió forintot kér eladója. Az amúgy szépen extrázott (motoros tolóajtók, duplaklíma, panorámatető, xenon fényszórók stb.) példány szervizkönyvébe utoljára majdnem négy éve írtak be karbantartást és ez 87 ezer kilométernél volt.

Mission impossibile

Használt családi egyterűt venni (a hot hatch-ek mellett) az egyik lehetetlen használtautós küldetés. Nagyon sokszor, sok helyen elmondtam már, hogy a 7 üléses családi batárokat első (vagy első 3) tulajdonosaik, és főképp gyermekeik szépen lelakják belülről, ami pedig a futásteljesítményt illeti, hát éppen azért vették, mert gyakran utaznak nagyobb távolságokra.

Szerencsére ebben az autóban használtak utólagos üléshuzatot, de a harmadik klímazóna ventilátorszabályzó tekerőgombját így is sikerült lerúgnia egy gyerkőcnek. Ami az esztétikát illeti, furcsa, hogy eladás előtt egy porszívózásra sem futotta, ez némiképp visszaveti azért a vásárlókedvet.

Nem a csemetékre róható hiba azonban, hogy a szemle alatt a kocsi fedélzeti rendszere többször is lefagyott és újra indult. Így pedig se navi, se rádió, se telefon: tulajdonképpen használhatatlan volt.

Volt már törve is

Talán nem is akárhogyan. Az ajtónyitás után azonnal beleakadt a szemünk a térdlégzsák burolatának rossz illesztésébe. Arra következtettünk, hogy ez egyszer már kinyílt és a helyreállítás így sikerült.

Természetesen, mint minden vásárlás előtti használtautó vizsgálatnál, most is körbe mértük a kocsit. A motorház fedél, mindkét első sárvédő és mindkét baloldali ajtó volt már korábban javítva. Volt olyan pont az egyik ajtón, ahol 880 mikrométert mutatott mérőműszer.

Fekete kipufogócső

Egy benzines autón. Túl sokat nem kell ehhez hozzátenni, talán annyit, hogy amolyan „TSI-sen” csörgő lánccal indult a motor, ami már okozhat kisebb eltéréseket a vezérlésben, így az égés folyamatában is. Minden esetre nem jó jel és ekkor még alá sem nézünk. (Mindig kérdezik, most beírom: CTHA a motorkód.)

Szerencsére volt emelési lehetőség

Csápos emelőn az autót alulról is volt lehetőségünk megvizsgálni. Az első keresztlengőkarok hátsó csuklópontjainál a szilentek elszakadtak. Az alkatrész külön cserélhető, de mérsékelt (nem márkaszervizes) óradíj mellett is 160.000 Ft lenne az ára gyári alkatrésszel javítva.

Hátul egyanez történt a stabilizátor rudak szilentjeivel, a csere itt újabb 50 ezerrel dobja meg a büdzsét változatlan paramérek mellett.

Szerencsére a felnik nem voltak leverve és ha nem is legjobb minőségű, de újszerű gumikkal árulták az Alhambra-t.

Már csak egy dolgot nem említettem

A csomagtér ajtó is elektromosan mozgatható, de a mechanikájából mozgás közben furcsa hangok érkeztek, recsegett-ropogott. Csak idő kérdése, hogy mikor adja meg magát. Segítek: majd a nyaraláson…

Tehát akkor

Lesz egy időszakos karbantartás vezérléscserével, egy futóműjavítás, és illene kicserélni a hátsó klímavezérlő panelt, utóbbit önmagában 300.000-ért. Ki ne felejtsük, hogy az infotaintment rendszerrel is kezdeni kellene valamit, hogy működjük. Én cserét gyanítok…

Ez már a második Alhambra volt, amiről ügyfelünk a vásárlás előtti használtautó átvizsgálást követően lepattant. De amíg egy-egy vizsgálat cca. 35 ezer forintból megvan, addig több százezres, ha nem milliós összegek elköltését kerüli el az ügyfelünk.

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.05
Idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg abroncsadományozási programját a Hankook Tire....
2023.12.05
A Honda befejezte hagyományos autóinak elektrifikációját, és megtette a következő lépést a plug-in....
2023.12.05
Nyolc év után, napi öt vonatpárral újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között....
2023.12.05
„Az elmúlt időszakban három olyan baleset is történt, ami miatt megint fogjuk a fejünket...pedig....
2023.12.05
Az úton cikázó teherautóra figyelt fel egy férfi Békés vármegyében. Látta, hogy a jármű pótkocsiján....
2023.12.05
Főként délután lehetnek nagyon csúszósak az utak – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd....
2023.12.05
A harmadik generációs Leaf állítólag a 2021-es Chill-Out koncepcióból merít majd inspirációt. ..
2023.12.04
Új tudományterület forradalmasíthatja a közlekedést, erről szólt a Bosch Budapest Innovációs....
2023.12.04
A volt Rába gyár területére vonatkozó településrendezési eszközök módosításáról tartottak....
2023.12.04
A csökkenő infláció, az iskolakezdés meghozta az étvágyat a luxusautók iránt. Hiába az egyre romló....