XXI. Magyar Borok Útja Rallye

Arborétumot látogat a XXI. Magyar Borok Útja Rallye mezőnye

2016.08.09.

Meglepően ügyesen kapcsolja össze a természet adta értékeket a Folly Arborétum és Borászat. A játszótértől a borteraszon és a boros pikniken át az arborétumi sétáig, továbbá az erdei iskola és a faiskola felfedezésével kínálnak tartalmas élményprogramokat a hozzájuk látogató vendégeknek. Erre mi is kíváncsiak vagyunk, így az Autószektor stábjának részvételével augusztus utolsó hétvégéjén felkerekedünk, és a XXI. Magyar Borok Útja Rallye részeként odabiggyesztjük a meglátogatandó helyszínek térképére a Folly birtokot is.

Az már valószínűleg a felvezetőből is nyilvánvalóvá vált, hogy a Folly Arborétum és Borászat nem egyszerűen egy arborétum (vagy borászat) a sok közül. Nem csupán különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem a Folly család története, több generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye. A dédnagyapa, Folly Gyula (1867-1915) pécsi orvos volt az, aki elsőként az 1900-as évek elején a hegyoldalba, az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes állomány helyére egzótákat ültetett. A terület, amelyen a telepítést megkezdte, csupán 0,4 hektár volt. Ez a pici terület ma is a gyűjtemény magját képezi (XI. a. parcella – Öreg-arborétum).

Sok helyen elismerően írnak az egész évben nyitva tartó Folly Arborétumról, ahol a zöld minden árnyalata gyönyörködteti az ide látogatókat

A dédnagyapa olyan fajokat igyekezett összegyűjteni, amelyek jól hasznosítják a Balaton helyi mérséklő klímáját, és jól tűrik a szárazságot is. Esősorban a mediterrán származású és más világrészek hasonló adottságú területeinek növényeit ültette. Ennek érdekében felvette a kapcsolatot külföldi, főleg nyugat-európai faiskolákkal, amelyek a kiválasztott anyagot több éven át előnevelve, kosarakban szállították Badacsonyörsre. A telepítés nem volt könnyű munka: a mintegy 100 növény telepítése során 60 köbméter követ termeltek ki a kézzel ásott ültető gödrökből, közben a növények ültetéséhez szükséges vizet a Balatonból faedényekben szállították fel szamárháton. Talán meg tudjuk bocsájtani a dédnagyapának, hogy a telepítések során nem volt tudatos kerttervezési elképzelése, így az Öreg-arborétum jelenleg helyenként sűrű, s tisztás foltok pedig ott találhatók, ahol a növények az elmúlt aszályos időszakban kipusztultak.

Borkóstolás a természet lágy ölén – a Folly Arborétum esküvők, borkóstolók és céges rendezvények kedvelt színhelye, de vonzó a családok és a természetfotósok számára is

Az alapító halála és az első világháború megakasztotta a telepítés lendületét. A két világháború közötti időszakban gyakorlatilag teljesen szünetelt az arborétum fejlesztése. Ezalatt a Folly család – az édesapa iránti tiszteletből – igyekezett a kis arborétumot fenntartani. Szerencsére a második világháború alatt nem érte nagyobb károsodás a kertet. 1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba és a Badacsonyi Állami Gazdaság kezelésébe került. Majd 1953-ban újra megkezdte az egzóták telepítését az alapító fia, a nagyapa, Folly Gyula (1911-1979) közgazdász. Először az arborétumban található lakóház előkertjét, környékét ültette be. Majd fokozatosan észak felé haladva, a többi teraszra is került növényanyag. A növények életfeltételei közül a megfelelő mennyiségű csapadék hiányzott a legjobban. Nem sokkal ezután történt az Öreg-arborétum mellett 1964-ben az atlasz cédrus állományszerű telepítése (XI. b. parcella) és 1970-ben a valódi európai ciprusok ültetése (VI., IX parcella, díszfaiskola).

Az a csodálatos balatoni kilátás…

A Badacsonyi Állami Gazdaság több parcellát adott át a gyűjteményes kert bővítésére, amelyeken a szőlőt már régebben kivágták. Az átvett szőlőterületeken a telepítő munkát már az unoka, a jelenlegi generáció édesapja, Folly Gyula (1943-2011) agrármérnök végezte. 1977-ben díszfaiskolát létesített a lakóház bejáratával szemben, amelynek bevételéből biztosította az arborétum egyre növekvő fenntartási költségeit, mindeközben a gyűjteményes kert idősebb részén is végzett további ültetéseket. 1981-ben nyugat-európai gyűjtőútjáról mintegy száz „új” növényfajt, illetve fajtát hozott, amelynek jelentős része a felső teraszra (X. parcella) került. Munkásságát dicséri az Öreg-arborétum alatti volt parlag (XII. parcella) beültetése is. Az 1980-as évek közepe táján az arborétum területét állami támogatással bekerítették, ezzel megakadályozva a vadkárosítást és a lopásokat. A kárpótlás során az állam közölte, hogy akkora értéket képvisel a család által megőrzött és fejlesztett arborétum, hogy kárpótlási jegyért nem, hanem csak készpénzért van mód a visszavásárlásra. Így vált ismét az egész terület a Folly család tulajdonává.

Napjainkban a negyedik generáció, Judit (b) és Réka (j) gondozzák és fejlesztik tovább a Folly család örökségét

Néhány évvel ezelőtt a negyedik generáció – Folly Judit és Folly Réka – is bekapcsolódott a munkálatokba. A testvérpár az arborétum és a borászat fejlesztésével folytatja a több mint egy évszázados családi hagyományt. A szőlőtermesztést és a borkészítést jelenleg 5 hektáron folytatják. A szőlőfajták közül a terület ikonikus képviselőjeként mindenki által ismert szürkebaráttal foglalkoznak, emellett muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling, kéknyelű és rajnai rizling terem a Kisörsi-hegyen és a Szénégető–dűlőben. A Badacsonyi borvidékre jellemző mészköves és vörös permi homokkő adják a az Arborétum ültetvényinek talaját is. A Folly Arborétum borait dicséri a szakma, és biztosak vagyunk benne, hogy elnyeri a XXI. Magyar Borok Útja Rallye vendégseregének ízlését is. A tételek jellemzően az imént felsorolt helyi fajtákból reduktív eljárással és tölgyfahordóban erjedt jóivású borok.

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, és ellátogat többek között a Folly Arborétumba és Borászatba is. Friss hírekért érdemes felkeresni az Autószektor kiemelt rovatát és a verseny Facebook oldalát, ahol többek között beszámolunk a versenyre való készülődésről.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
A korábbi keretet csaknem a duplájára emelve több mint 10 milliárd forintot biztosít a kormány a....
2024.05.19
Két Bentley is áldozata lett egy közlekedési balesetnek, amelyet egy kisteherautó figyelmetlen....
2024.05.19
Az Egyesült Államokban 2029-től kötelezővé teszik az automatikus vészfékező rendszer beépítését....
2024.05.18
Amikor a hirdetés tételesen cáfolható. ..
2024.05.18
Szombaton délelőtt 28 km-es dugó volt a dél felé vezető autópályán – írja a Heute című osztrák....
2024.05.18
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a....
2024.05.18
Csaknem egy méter hosszú, villamosított V16-os szívómotor fogja működtetni az új Bugattikat a régi....
2024.05.18
Az egykori F1-es pilóta, Marc Gené lesz a vendéglátója, és egy Ferrari 296 GTB-vel még egy gyors ..
2024.05.18
2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-....
2024.05.18
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) immár hetedik alkalommal adta át a Megbízható....