Év Magyar Autója jelölt

Audi e-tron teszt: ez most a legjobb Audi

2019.09.21.

Ha a luxust zöldben képzeli el, helyi károsanyag-kibocsátás nélkül, finom masszázzsal, vajpuha futóművel, a legmodernebb kényelmi és biztonsági arzenállal, akkor jó helyen jár. Az Év Zöldautója 2020 díjra jelölt Audi e-tron az egyik legjobb választás a luxus- villanyautók között, 400 kilométeres hatótávja nem csak elmélet, kipróbáltuk.

Hogy néz ki?

Az Audi e-tron az első tisztán elektromos hajtásrendszerű sorozatgyártású, nagyszériás Audi. Hosszúsága 4901 milliméter, szélessége 1935 milliméter, magassága 1616 milliméter. Térkínálata és kényelme bőséges és színvonalas. 2928 milliméteres tengelytávjával az Audi e-tron akár öt személy és csomagjaik számára is kényelmes helyet kínál. Csomagtartója 600 literes térfogatával az elektromos SUV-modell kiválóan alkalmas a hosszú utazásokra. További 60 liternyit a motorházfedél alatti praktikus rekesz kínál, ahol például a szerszámkészlet és a mobil töltőkábelek helyezhetők el. Lehajtott hátsó üléstámlával az Audi e-tron már akár 1725 literes raktérrel szolgál.

A márka SUV-modelljeire jellemzően az Audi e-tron függőleges lamellákkal kiformált, nyolcszögletű singleframe hűtőráccsal készül. A már alapkivitelben LED-technikájú fényszórók alsó szegélye mentén – első ízben közvetlenül a fényszóróba integráltan – négy-négy vízszintes motívum gondoskodik a nappali menetfény e-tron-specifikus rajzolatáról, a világítási kép így egyedi ismertetőjegyként is szolgál. A tetővonal alacsonyan ível az izmos hatást keltő karosszériatörzs felett, amely a kerekek feletti jellegzetes quattro-domborulatokkal, valamint a hangsúlyos D-oszlopokkal és alsó védőlemezekkel egyértelmű SUV-jegyeket hordoz. Az Audi e-tron plasztikusan kiformált hátuljának hosszú tetőlégterelő és széles diffúzor biztosít sportos megjelenést. Az Audi csúcsmodelljeinek jellegzetes stílusjegye a LED-technikájú hátsó lámpatesteket összekötő fénycsík. A hátsó helyzetjelzők vízszintes elrendezésükkel a nappali menetfény grafikájára rímelnek, míg a diffúzorelem négy keresztirányú bordája a kipufogócsövek hiányát és ezzel a tisztán elektromos hajtást hangsúlyozza.

Az e-tron légellenállási együtthatója 0,28, ami mögött olyan megoldások egész sora rejtőzik, mint például a hűtőlevegő szabályozható beömlése, az első fékekhez vezető hűtőcsatornák, valamint az Audi e-tron esetében az alapkivitelhez tartozó sebességfüggő adaptív légrugózás. A jármű aljának a nagyfeszültségű akkumulátort védő alumíniumlemezzel kiegészített, teljes burkolata szintén nagyban hozzájárul a légellenállás mérsékléséhez. A borítás rögzítőcsavarjai körül speciális mélyedést alakítottak ki a tervezők, amelyek a helyi turbulenciák célzott megelőzésével biztosítanak könnyebb légáramlást.

Hogy megy?

Kiváló aerodinamikai tulajdonságai mellett fejlett hőmenedzsmentje is fontos szerepet játszik ideális esetben közel 400 kilométeres hatótávjában, amely egyaránt hűti és fűti az utasteret, illetve a nagyfeszültségű akkumulátort, valamint hűti az elektromos gépeket, a teljesítményszabályzó elektronikát és a töltőberendezést. Az alapkivitelhez tartozó hőszivattyú az elektromos komponensek maradékhőjét hasznosítja, így az eredeti veszteségteljesítményből akár három kilowattnyi is gazdaságos módon az utastér fűtésére és klimatizálására vehető igénybe. Ez a külső hőmérséklet függvényében akár tíz százalék előnyt is jelent az Audi e-tron hatótávja tekintetében. A különösen rugalmas hőmenedzsment a gyors egyenáramú töltést is biztosítja, emellett hozzájárul az akkumulátor hosszú élettartamához és nagy terhelésnél is változatlan menetteljesítményekről gondoskodik.

Két elektromos motorja 300 kW rendszerteljesítménnyel (ezt csak egyetlen percig tudja, tartósan 265 kW, azaz 360 lóerő a teljesítménye) és akár 664 newtonméter rendszer-forgatónyomatékkal (boost üzemmódban) gyorsíthatja a nagyméretű SUV-modellt, amely így álló helyzetből kevesebb, mint hat másodperc körül teljesíti a 0-100 kilométer/órás sprintet (normál esetben valamivel fölötte, sportmódban kicsivel alatta), végsebessége pedig 200 kilométer/óra. A maximális forgatónyomaték ugyanis már 250 ezredmásodperc alatt rendelkezésre áll és sportkocsikat idéző vonóerőt biztosít. De erre ritkán van szükség, mert az e-tron pont megfontoltan jó vezetni, egy-egy ilyen szeleburdi kigyorsítás a trófea mellett jó sok elveszített kilométernyi hatótávba kerül.

Az Audi e-tron mindkét Győrben készült aszinkronmotorja (ASM) különösen robusztus konstrukció. Igényes hűtésrendszerük mindenkor kellően alacsonyan tartja hőmérsékletüket, teljesítményüket pedig differenciálművön keresztül egyfokozatú áthajtómű továbbítja a tengelyekre. Mindkét motort teljesítményszabályzó elektronika egészíti ki és látja el váltakozóárammal, amelyek szorosan és dinamikusan működnek együtt a hajtásrendszer szabályzóegységével. Visszafogott vezetési stílus mellett gazdaságossági okokból elsősorban a hátsó elektromos gép dolgozik. A szabad gördülés üzemmódjában a motorok – az ASM-technika további előnyeként – nem generálnak tolóüzemi mágneses fékezőnyomatékot. Sebességváltót ne keressünk, csak irányváltó van. a percenként tízezer fölött forgó villanymotorok fordulatszámát kétfokozatú lassítóáttétel mérsékli.

Az Audi e-tron innovatív energia-visszatáplálási rendszerrel készül, amely mindkét elektromos gép üzemére kiterjed és hatótávjához mintegy 30 százalékkal hozzájárulva jelentősen növeli a SUV-modell gazdaságosságát. Az elektromos hajtásrendszerű SUV-modell kétféle módon nyerhet vissza mozgási energiájából: amint a vezető elveszi a gázt, a tolóüzemi, valamint – ha a fékpedálra lép – a fékezési rekuperáció révén. Amikor a vezető a fékpedálra lép, az elektronikus szabályzóegység ezredmásodpercek alatt számítja ki, mekkora rendszernyomás szükséges az adott fékezési folyamathoz. Az ehhez szükséges energiáról nagyteljesítményű elektromos motor gondoskodik. Az integrált fékszabályzás technikája kompakt felépítésének köszönhetően mintegy 30 százalékkal könnyebb a hagyományos fékrendszereknél, és a hagyományos vákuumszivattyúra sincs már szükség. A fékszabályzás rendszere a pillanatnyi menethelyzetnek megfelelően dönt arról, hogy épp a generátorüzemre váltó elektromos gépek segítségével, vagy a súrlódásos kerékfékekkel lassuljon, a vezető számára mindez nem is érzékelhető. 0,3 g lassulásig az e-tron kizárólag elektromos gépeivel fékez, ami a lassulási folyamatok bő 90 százalékát lefedi. Ezzel gyakorlatilag minden normál fékezési manőver energiát táplál vissza az akkumulátorba. Az elektrohidraulikus kerékfékrendszer akkor lép működésbe, ha a vezető – például vészfékezéskor – 0,3 g mértéket meghaladó lassulást generál, s új, elektrohidraulikus működtetésének köszönhetően különösen gyorsan reagál. A vezető a kormánykerék kapcsolóbillentyűivel három fokozatban állíthatja a tolóüzemi energia-visszatáplálás mértékét. A legalacsonyabb szinten az Audi e-tron gázelvételre tolóüzemi fékezőnyomaték nélkül, szabadon gördül, a legmagasabb fokozatban pedig jól érzékelhetően csökken a villanyautó sebessége.

Mindemellett a gazdaságossági asszisztens is nagyban hozzájárul a takarékos közlekedéshez, azonnal jelezve a vezetőnek, amint előnyösebb lenne levennie lábát a jobboldali pedálról. Ehhez radarérzékelőit, kamerái képeit, a navigációs rendszer útvonaladatait, és car-to-x információkat használja fel. Az előre tekintő technika a pillanatnyi forgalmi helyzetnek megfelelően gondoskodik az Audi e-tron előrelátó lassításáról, illetve energia-visszatáplálásáról. Ha valamit ki kellene emelnem az együtt eltöltött 11 óra tapasztalataiból, akkor ez lenne az. Nagyon intelligens, ilyen okos autóval még nem is találkoztam. A forgalmi helyzettől, a domborzattól, az útvonaltól függően halad gázelvételkor, a fedélzeti elektronika dönt arról, milyen sebességgel gurul, lassít vagy éppen tartja a sebességet. Lenyűgözött! Az előrelátó gazdaságossági segéd az e-tronban nemcsak tippeket ad arra vonatkozóan, miként nyújtsuk a hatótávot, hanem meg is dolgozik érte. Az energia visszanyeréséből magunk is kivehetjük a részünket, a kormány mögötti fülekkel tudjuk állítani a lassulás erejét és a visszatáplálás hatékonyságát. A géppel azonban nem versenyezhetünk, hisz ő nem érzi, hanem pontosan tudja, mikor kell a villanygépnek generátorüzemre váltania.

Az Audi e-tron akkumulátorblokkja az utascella alatt helyezkedik el, hosszúsága 2,28 méter, szélessége 1,63 méter, magassága 0,34 méter. Egyenként nagyjából cipősdoboz méretű, téglatest alakú alumíniumházak formájában és két – egy hosszabb alsó és egy rövidebb felső – síkban elrendezve összesen 36 cellamodul alkotja. Mindegyik cellamodul 12-12 úgynevezett tasakcellát tartalmaz, amelyek alumíniumbevonatú műanyag rugalmas külső burkolattal készülnek. Az akkumulátor névleges feszültsége 396 V és 95 kWh energiát tárolhat (ebből legfeljebb 83-84 kWh hasznosítható). Az akkumulátorrendszer tömege az igényes ütközésvédelem jellemezte házzal együtt mintegy 700 kilogramm. Összesen 35 ponton csavarkötéssel csatlakozik az Audi e-tron karosszériájának padlózatához, jelentősen megnövelve annak torziós merevségét. A karosszériaszerkezet eleve számos alumíniumelemet tartalmaz, egyebek mellett a hátsó padlózat, az ajtók, a motorházfedél és a csomagtérajtó formájában. Az utascella komponenseinek anyaga melegen alakított, különösen nagy szilárdságú acél.

Milyen vezetni?

Digitálisan sterilnek mondható spontaneitással kormányozható az e-tron, az útviszonyok helyett - a 21 hüvelykes, Dávid Tünde által tervezett gyönyörű felnis kerekek révén - az ujjainkon csak a hatalmas tömegét érezzük, az oldaldőlése békés természetű, tapadása kimagasló. Ebből nem lóg ki az első tengely sem, az Audi nagyfokú semlegessége annak is köszönhető, hogy mind a négy kereke hajtott. Nagy terhelésre is jól reagál, határhelyzetben elég egy kicsit nyitni a kormányon, hogy további energiát mozgósítva továbbra is lendületben és íven maradjon az autó. Nem kell azonban nagy mérnöki tudás, vagy ralis tapasztalat, hogy biztonsággal kiautózzuk a benne rejlő izgalmakat és a mélyén szunnyadó lehetőségeket. Mindez természetes, alapáras adottság. A jó oldaltartású ülésekben saját fenekünkön érezzük, milyen mértékű tapadás jellemzi az autót, milyen finoman hangolódik és gabalyodik egymásba a két aszinkronmotor teljesítménye (az első 135 kW-os és 309 newtonméteres nyomatékú, a hátsó 165 kW-os teljesítményű, legnagyobb forgatónyomatéka 355 Nm), amelyek mind hossz-, mind keresztirányban megosztják velünk a kirobbanó dinamika élményét. A tapadást a villanymotorok teljesítményelektronikája felügyeli, amely ötvenszer gyorsabban képes beavatkozni, mint a hagyományos menetstabilizáló rendszerek. Alaphelyzetben sem túl bárgyú a hajtáslánc, de a sportos S fokozatban sok belsőégésű motorral szerelt sportautó is megirigyelné azt a vehemenciát, amivel az e-tron meglódul. Tömegközéppontja ideális, szinte középen van, a tömegeloszlás az első és a hátsó tengely között 49,8-50,2 százalék. Így, amilyen nehéz, majdnem pont olyan jó vezetni.

Legyen száraz, nedves, vagy sáros az út, az e-tron biztosan tapad. Benne immár a quattro összkerékhajtás új generációját alkalmazza alapfelszerelésként az Audi – az elektromos összkerékhajtást. Alapból mindig hátul hajt, de ha a vezető nagyobb teljesítményt igényel, mint amit a hátsó elektromos gép elő tud állítani, vagy – előrelátó szabályzással – még a síkos útszakaszon vagy a gyors kanyarvétel során fellépő tapadásvesztést megelőzően az első tengely is szerephez jut. A quattro összkerékhajtás menetdinamikai szabályzása – a kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzással közösen – első ízben kapott helyet a futómű központi irányítóegységébe integráltan és enyhén a hátsókerékhajtás javára osztja el a forgatónyomatékot.

Bár nem igazi terepjáró, rossz minőségű útburkolaton, földúton és mezőn is elboldogul. A sebesség és a vezetési stílus függvényében akár 76 milliméterrel is változtatható az alaphelyzetben a földtől 172 milliméterre húzódó karosszéria pozíciója, amelynek lesüllyesztése mindenekelőtt a hosszú túrák során javítja nagyban a légáramlási viszonyokat, így segítve elő a jobb hatótávot. Offroad állásban ezzel szemben a műutaktól távoli közlekedéshez alkalmazkodik az Audi e-tron, karosszériája normál pozíciójához képest 35 milliméterrel növelve meg szabadmagasságát. Ha a vezető az emelő állást választja, a karosszéria további 15 milliméterrel emelkedik feljebb.

A hatótáv már nem para ebben az autóban, vagyis helyesbítek, minden villanyautóban para a hatótáv, még akkor is, ha az elméletileg 400. Bár nekem sikerült egy töltéssel 401,1 kilométert megtennem az e-tronnal (nem takarékossági tesztnek indult) úgy, hogy maradt még benne 13 megtehető kilométer, a valós hatótávot én 350 kilométerre tenném. A tesztem során voltam ugyan autóúton (megjártam vele a Mátrát), de 100-110-nál nem hajtottam gyorsabban, végig betartottam a sebességhatárokat (a 30-ast is) és sosem kapcsoltam klímát.

A nagy hatótáv csalóka. Elég egyszer mély slukkot szívni a gyorsulás bódító öröméből és a megtehető út máris 380 kilométerről 300-ra zsugorodik. Ez főleg akkor okozhat kellemetlenséget, ha valaki - például egy újságíró, mint én - otthoni, sima 230 voltos stekkbe dugja az e-tront. Látni kellene az arcunkat, amikor a kijelzőn felsejlik, hogy 32 órát kellene tölteni a kocsit. Kinek van erre ennyi ideje? Talán egy tűzoltónak, aki 24-48 órás műszakban dolgozik és épp pihenőben van... Amúgy vajon hány (száz) évet kell dolgoznia egy tűzoltónak, hogy e-tronja legyen? A költői kérdésekre nincs válasz, a töltésre azonban van megoldás. Az e-tron szupergyors, azaz 150 kilowattos töltőről is etethető, amivel félóra alatt teljesen feltölthető. Az egyenáramú gyorstöltés (akár 150 kWh-val) mellett az e-tron váltakozóáramú töltőállomásokon is tölthető az út során, akár 11 kW teljesítménnyel. Én végül 10 kW-tal töltöttem, ha jól emlékszem két óránál is tovább tartott, amig kettőről 30 százalékosra hoztam fel. Fedélzeti töltője három fázison, fázisonként maximum 16 amperrel tud váltakozó áramból egyenáramot előállítani, csakis egy fázisról 32 ampert is képes felvenni.

Mennyibe kerül?

Az Audi e-tron drága mulatság, de a prémium szegmensben minden az. Aki ilyent szeretne, legalább 28-29 millió forintot kell elővennie, de a pazarul felszerelt tesztautónkért 39 millió forintnál is többet kérnek el. A mintegy 450 kilométeres teszt során az e-tron (a takarékoskodásomnak köszönhetően) 19,5 kWh/100 kilométeres átlagfogyasztással (40 kilométer/órás átlagtempó mellett) zárta a tesztet, ami azt jelenti, hogy 43 forintos áramdíjjal számolva (A2 csúcsidő) 850-900 forintból kijön 100 kilométer, ami benzinautóra vetítve 2,2 liter/100 kilométeres átlagfogyasztásnak felelne meg. Nálam legalábbis (autópálya és klíma nélkül, betartott sebességhatárokkal és nyáron). Ha ennek a duplájával számolnak, akkor sem rossz, valljuk be.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.14
Marko Ivic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.14
Accrai (Ghána) összeszerelő üzemének hivatalos megnyitójával a Volkswagen tovább bővíti jelenlétét....
2020.08.14
Baleset miatt nagy a torlódás az M7-esen a Balaton felé - közölte az Útinform péntek délután a....
2020.08.14
A következő tíz év alatt a városi buszállomány fele cserélhető le kormányzati és európai uniós....
2020.08.14
Minden vasúti átjáróban történő baleset megelőzhető lenne odafigyeléssel és a szabályok....
2020.08.14
Bármennyire is bizonytalan a gazdasági helyzet mostanság, és akármennyire is ingadozó a benzin ára....
2020.08.14
Ötre nő az új BMW 5-ös sorozat plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozatainak....
2020.08.14
Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók....
2020.08.14
Már 2022-re elkészülhet a szériamodell abból a Toyota versenyautóból, amely az idei Le Mans-i 24....
2020.08.14
Meghalt egy motoros péntek hajnalban a 6-os úton Pécs és Hird között - közölte a Baranya Megyei....