ThyssenKrupp

Autóipari mérnöki fejlesztőirodát nyit a Thyssenkrupp Szegeden

2022.12.06.

Autóipari mérnökirodát nyit Szegeden a Thyssenkrupp Automotive üzletága, és ezzel a város a legmodernebb elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésének egyik nemzetközileg is kiemelkedő helyszínévé válik. A vállalat munkatársai autóipari high-end hardver- és szoftverfejlesztést végeznek a világ legnagyobb autómárkáinak, a szegedi mérnökcsapat a budapesti és a veszprémi központokkal szoros együttműködésben dolgozik majd.

A Thyssenkrupp az elkövetkező három évben összesen több mint 200 fővel tervezi növelni képzett mérnökei létszámát Magyarországon, és Budapest, valamint Veszprém mellett Szeged ideális helyszínként kínálkozott. A döntés során meghatározó szempont volt a Szegedi Tudományegyetem, valamint az, hogy város az utóbbi években egyre inkább egyfajta regionális központ szerepét kezdi betölteni az IT szolgáltatások és szoftverfejlesztés területén. A Thyssenkrupp ezt a törekvést, fejlődést fogja erősíteni magasszintű tudást igénylő fejlesztési feladatok Szegedre telepítésével.

– Húsz évvel ezelőtt Magyarországon alig néhányan találkoztak a Thyssenkrupp Automotive üzletágával az országban, ma már több városban is otthonra leltünk, kölcsönösen előnyös együttműködések részesei vagyunk. Biztosak vagyunk abban, hogy nem csak Szeged városa, hanem az egész régió profitál a hosszú távú együttműködésből. Jelenlétünk további szakértelmet, know-how-t és még több diákot hoz majd a városnak. Ők remélhetőleg itt a régióban telepednek le, és egy jövőbiztos gazdasági környezetet teremtenek – emelte ki az október végi szegedi ünnepélyes bejelentésen Tagai Dóra, a Thyssenkrupp Components Technology Hungary HR vezetője. 

A bejelentésen jelen volt Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, valamint Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere is. Előbbi arról beszélt, hogy egyre több nemzetközi cég látja meg Szeged tudásiparában a befektetési lehetőséget. A Thyssenkrupp az egyik legszélesebb tevékenységi körrel bíró német vállalat, amely új mérnökirodájának megnyitása komoly fizetést és előmeneteli lehetőséget teremt a fiatal szakemberek számára.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy Szeged a hazai informatikai ipar egyik központjává vált, köszönhetően az egyetemen folyó magas színvonalú informatikai képzésnek. A város igyekszik olyan környezetet biztosítani, ahol a diploma megszerzését követően is szívesen maradnak a magas képzettségű szakemberek. Szegeden mintegy háromezer szoftverfejlesztő dolgozik, a hazai és nemzetközi cégek között pedig szoros a szakmai együttműködés. – A kreatív emberek és a kreatív cégek jól érzik magukat Szegeden, és az önkormányzat továbbra is sokat tesz azért, hogy az ehhez szükséges feltételek biztosítsa – emelte ki Nagy Sándor.

A szegedi iroda a Thyssenkrupp budapesti és veszprémi autóipari úgynevezett E/E (elektromos és elektronikai) fejlesztőközpontjaival dolgozik majd szorosan együtt. A budapesti története 23 évvel ezelőtt, a szegedi iroda indulásához hasonlóan néhány mérnökkel kezdődött, amikor ötletükre, illetve a közösen kialakított eljárásra alapozva a Thyssenkrupp elektromechanikus „okos” kormányszervó rendszerek fejlesztésébe kezdett Magyarországon.

A magyar csapat a német vállalat szakmai hátterét és globális iparági kapcsolatrendszerét maga mögött tudva gyorsan betört a nemzetközi autóiparba, majd néhány év alatt annak meghatározó szereplőjévé tudott válni. A Thyssenkrupp autóipari területe ma Magyarországon elsősorban ezekről az „okos” kormányrendszerekről ismert, amelyek alkalmasak a legkülönfélébb vezetéstámogató- vagy önvezető rendszerekkel való együttműködésre.

A magyar csapatot szakterületén a világ legjobbjai között tartják számon. A magyarországi működés az iparági gyakorlattól eltérően nem csupán egyes részfeladatra korlátozódik: az új kormányrendszerek elektronikai hardver- és szoftver-fejlesztésének egésze a magyarországi kollégák feladata.

A Thyssenkrupp K+F tevékenységet és gyártást is végez Magyarországon:  a szegedi, veszprémi és budapesti fejlesztőközponton kívül Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és motorkomponenseket gyárt, Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készít a vállalat, míg Győrben futómű-összeszerelő üzemet működtet.

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója a szegedi ünnepélyes bejelentésen kifejtette, a Thyssenkrupp 2015 óta mintegy 150 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre Magyarországon, ezzel a magyar gazdaság gerincét adó autóipar egyik kiemelt hazai szereplőjévé vált. A cég egyike a 100 legnagyobb magyarországi foglalkoztatónak és az 50 legnagyobb exportőrnek, szerepel a legkedveltebb munkahelyek listáján.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....
2024.05.29
A magyarázat már-már banális, mégis kevesen tudják a választ.   ..
2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..