Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Autós nyaralás: így készülj fel, hogy gondtalan legyen az utazás

2023.07.30.

Sokan akár 8-10 órát is hajlandóak vezetni, ha nyaralásról van szó, ami már sokrétű előkészületet igényel. Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában mutatjuk a legfontosabb teendőket. 

Egy hónap még hátravan a nyárból, így sokan még csak most indulnak el a jól megérdemelt nyaralásra. Ilyenkor az autó a leggyakoribb közlekedési eszköz, rengetegen hosszabb külföldi útra is kocsival indulnak, ezért elengedhetetlen a megfelelő felkészülés, hogy valóban gondtalan élmény legyen a vakáció. Összeszedtünk néhány hasznos tippet autós nyaraláshoz. 

Hozd formába a kocsit!

Hosszabb, és főleg külföldi utak előtt alaposan nézessük át az autót, habár aki egy kicsit ért a kocsikhoz, az otthon is elvégezheti a legfontosabb teendőket. Amennyiben van kisebb-nagyobb problémája a járműnek, amiről tudtunk, csak eddig halogattuk a javítást, most mindenképpen csináltassuk meg. 

Ellenőrizzük a gumiabroncsot, megvan-e a kellő profilmélység, illetve nincs-e látható sérülés a gumin. Most különösen lényeges a guminyomás, hiszen akár négy-öt utassal és rengeteg csomaggal megpakolva indulunk útnak, ennek megfelelően kell a gumikat is felfújni. A pótkerék guminyomását is nézd meg, valamint hogy megvan-e a kerékcseréhez szükséges összes eszköz; egyéb esetben győződj meg arról, hogy megvan a defektjavító készlet.

Csak műszakilag kifogástalan autóval induljunk útnak

Ellenőrizd a folyadékszinteket, az olajat és a hűtőfolyadékot, valamint töltsd tele a szélvédőmosó tartályát. A nyári kánikulában létfontosságú a hibátlanul működő klímaberendezés, ha gond van vele, keressünk fel egy szerelőt. Felforrósodott autóban utazni nemcsak kellemetlen és izzasztó, de a sofőr reflexei is tompulnak a melegben, ami növeli a balesetveszélyt. 

Hasznos eszközök

Ha a verda rendben van, akkor jöhetnek a kötelező és hasznos tartozékok: elsősegélydoboz, elakadásjelző háromszög, láthatósági mellények, de váratlan helyzetekben jól jöhet egy zseblámpa, alapvető szerszámok – csavarhúzó, kombinált fogó, villáskulcs –, vontatókötél és bikakábel, esetleg olyan hordozható power bank, amely segítségével „be lehet bikázni” az autót, ha lemerült az akkumulátor. Ha ez nincs is, a telefonok miatt mindenképpen vigyünk magunkkal egy hagyományos power bankot, mert baj esetén életmentő lehet a mobiltelefon, nem szabad, hogy lemerüljön. 

Legyen nálunk offline térkép is a biztonság kedvéért

Ma már szinte minden telefonban van navigáció, Európán belül pedig a mobilos adatforgalom is zökkenőmentesen működik. Mégis ajánlott valamelyik alkalmazásban letölteni az érintett területek térképét, hogy gyenge lefedettség esetén se érjen minket meglepetés, és ne tévedjünk el. 

Biztonságban út közben

Tervezzük meg előre, merre fogunk haladni, nézzük meg a lehetséges pihenőhelyeket, benzinkutakat, ahol megállhatunk majd. Kicsit ismerkedjünk meg előzetesen az útvonallal, nézzük meg a főbb elágazásokat, figyeljünk az esetlegesen problémásabb útszakaszokra. Ezért azért hasznos, mert útközben jóval könnyebb és magabiztosabb lesz a tájékozódás, és nem kell teljes mértékben a GPS-re hagyatkozni, ami gyakran tévedhet. 

Indulás előtt tájékozódjunk a várható időjárásról, ha rossz időt jósolnak, lehetőség szerint kicsit módosítsunk az útiterven. Amennyiben menet közben kerülünk viharba, vezessünk nagyon óvatosan. Ez persze jó időben is igaz, és ha külföldre utazunk, informálódjunk, vannak-e speciális, helyi közlekedési szabályok, amelyeket be kell tartanunk. 

Érdemes korán reggel elindulni, így valamelyest elkerülhető a csúcsforgalom, és kevesebbet kell a rekkenő hőségben autózni. Két-három óránként iktassunk be pihenőt, hogy testileg és lelkileg is felfrissüljünk. Erre nemcsak a sofőr miatt van szükség, az utasok is nagyon fognak örülni, ha kinyújtóztathatják a lábukat. 

Mikor érünk már oda? 

Ezt a mondatot minden szülő jól ismeri, mert indulás után fél órán belül biztosan elhangzik valamelyik gyerek szájából. Ezért nincs mit tenni, izgalmassá kell tenni az olykor egész napos autózást, ami nagy kihívás, de nem lehetetlen. Elsőként készítsünk egy olyan „papír GPS-t” a gyerekeknek, amin jól láthatják, éppen hol tartunk. Ez állhat megszámozott cetlikből, mondjuk egytől tízig, az útvonalon lévő városok neveivel, és ahogy elérjük ezeket, úgy szedjük le a cetliket. A gyerekek így sokkal jobban fogják érzékelni, hol tartunk, mintha órákat és perceket mondanánk nekik. 

Játszhatunk autós bingót, amikor járműveket és az utazáshoz kapcsolódó dolgokat ábrázoló kártyákat osztunk a gyerekeknek, nekik pedig az a feladatuk, hogy találjanak ilyeneket, például egy fehér kamiont, egy utánfutós autót vagy valamilyen állatot az út mellett. 

Az eszköz nélkül játszható játékok a legjobbak az autóban, mint például a klasszikus barkochba. Szórakoztató a meselánc is, amikor egy történetet mindenki egy-egy saját mondattal fűz tovább. A kisebb gyerekek nagyon szeretik az igaz-hamis játékot, amikor el kell dönteni, hogy egy állítás igaz vagy sem. 

Ne feledjük bekészíteni a család kedvenc zenéit, de akár hangoskönyveket is lehet hallgatni. És ha nagyon hosszú az út, néhány jól megválasztott mese is belefér. Ha több gyerek utazik hátul, akkor az egyszerű kártyajátékokkal, mágneses társasjátékokkal is értékes perceket nyerhetünk, miközben egyre közeledünk a célhoz. Ne feledjük, az autós nyaralás nem csak arról szól, hogy megérkezünk, hanem a útról is. Kis felkészüléssel, odafigyeléssel vidám pillanatokban lehet részünk, és biztonságban eljuthatunk a nyaralás helyszínére. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..
2023.12.10
Olaf Scholz kancellár ellátogatott a BMW müncheni gyárába, és kommentálta az iparág folyamatban....