felmérés

Az életközépi válság autói: férfiaknak fekete és sportos, nőknek piros és praktikus

2015.02.08.

Valószínűleg mindenkinek ismerős a jelenet, amikor feltűnik az úton egy nyálcsorgatóan gyönyörű, vadonatúj sportautó, majd egy pillanattal később meglátjuk a vezetőjét is. Nos, az autó tulajdonosa gyakran megközelítőleg sem annyira sportos és fiatalos, mint a tulajdonában lévő gyöngyszem.

Lelkünk megnyugtatása végett ilyenkor szoktuk elővenni ironikus énünket és elintézni a látottakat valami kaján megjegyzéssel. Pedig ha belegondolunk, a jelenség magyarázata – bár valamivel összetettebb, mint gondolnánk –, meglehetősen logikus.

Az életközépi krízis (angolul: midlife crisis) általában a felnőtt életnek abban a szakaszában jelentkezik, amikor az ember szembesül saját életének végességével, esetleg valamilyen módon megérinti a halál lehelete. A környezet ezt gyakran úgy veszi észre, hogy az illető „megbolondul”: felbontja évtizedes kapcsolatait, sutba dobja karrierjét és új terveket sző, vagy éppenséggel vesz egy izmos sportautót vagy motort.

Mivel nem tudjuk egyesével megkérdezni az érintetteket a miértekről, maradnak az általános magyarázatok. Valaki a fiatalkorban elérhetetlen álmát akarja megvalósítani, másoknak egyszerűen az önbizalmát növeli egy ilyen verda.

Arról tehát nehéz pontos képet alkotni, hogy az emberek miért vesznek bizonyos életkorban bizonyos autókat, de arról könnyű, hogy mit vesznek. Az amerikai CarMax által végeztetett, 1005 fő megkérdezésével készült felmérés alapján a következőkre derült fény (legalábbis ami a mai amerikai valóságot illeti):

A megkérdezettek 25 százaléka vásárolna valamilyen szuperverdát, ha elérné őket az életközépi válság. Az áhított jármű színére vonatkozó kérdésre a válaszadók nagy része nem a sztereotip pirossal válaszolt. 20 százalék választana fekete, 19 százalék szürke autót, 17-17 százalék pirosat illetve kéket. A sor végén a sárga kullog, mindössze két százalékkal. A fekete és a piros szín nem egyformán népszerű a nők és a férfiak körében. A férfiak 24 százaléka a feketét kedveli (kedvelné), a nők 21 százaléka a pirosat. Talán nem meglepő, hogy míg a férfiak a sportautókra voksoltak inkább (24%), a nők az SUV-kat részesítenék előnyben (19%).

Tiszta szerencse, hogy a kérdőívet Amerikában töltették ki, ugyanis az áhított autómárkák közül magasan kiemelkedett a Chevrolet Corvette és a Ford Mustang, így a megkérdezettek viszonylag könnyen fogják a válság tüneteit csillapítani, ha arra kerül a sor.

Forrás: yahoo.com

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....