észak-erdélyi autópálya

Az észak-erdélyi autópálya újabb szakasza készülhet el EU-pénzből

2021.06.18.

Románia a járvány utáni helyreállítást szolgáló EU-s alapból szeretné finanszírozni az A3-as észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Vaskapu 42,3 kilométeres szakaszának a megépítését, és a Kolozsvár-Biharpüspöki vasútvonal felújítását - jelentette be Catalin Drula szállításügyi miniszter pénteken, amikor meglátogatta az A3-as autópálya Kolozs megyei építőtelepét.

A pályaszakaszon a miniszter szerint jól halad a Spedition UMB társaság által vezetett román cégcsoport a terepmunkákkal.

Az autópálya Kolozsvártól nyugatra eső részén a Meszes hegység alatti alagutat is magába foglaló 41 kilométeres Vaskapu-Szilágynagyfalu szakaszon folyamatban van az építő kiválasztása, a 13,55 kilométeres Szilágynagyfalu-Berettyószéplak szakaszon egy török építővállalattal kötöttek szerződést, a 26,35 kilométeres Berettyószéplak-Bisztraterebes szakaszon folyamatban van a benyújtott pályázatok elbírálása, a 28,55 kilométeres Bihar-Bisztraterebes szakaszon pedig egy román-szlovák cégcsoport nyerte el a munkálatokat.

A Kolozsvártól Nagyváradon keresztül a magyar-román államhatárig vezető vasútvonal felújítására egymilliárd eurót irányoztak elő a romániai helyreállítási tervben - közölte a miniszter.

Catalin Drula ezt követően az A3-as autópálya épülő Maros megyei szakaszára látogatott el. Amint az Agerpres hírügynökség közölte: itt bejelentette, hogy még az idén befejezik az autópálya Nyárádtő-Marosvásárhely szakaszát. Az osztrák Strabag által épített 4,5 kilométeres pályaszakasz és 4,7 kilométeres bekötőút gyorsforgalmi összeköttetést teremt Marosvásárhely és a Transilvania nemzetközi repülőtér között is.

A tárcavezető sajnálatosnak tartotta, hogy jogi akadály késlelteti a munka befejezését a 15,7 kilométeres Aranyosgyéres-Maroskece pályaszakaszon. Itt a román Straco társaság által vezetett konzorcium a munkálatok közel 38 százalékát végezte el, amikor ez év márciusában felbontották vele a szerződést. A céggel szemben azonban csődeljárás folyik, és a román jog védi az ebben a helyzetben levő társaságokat, ezért a bíróság érvénytelenítette a szerződésbontást. Erről vagy a kijelölt csődbiztossal kell megállapodni, vagy a bíróságnak kell kimondania a társaság csődbe jutását.

A miniszter reményének adott hangot, hogy a bírák megértik, milyen fontos ügyről van szó, és nem halogatják sokat a döntést. A szerződés jogerős felbontása után válik lehetővé, hogy újabb pályázatot írjanak ki a Marosvásárhely és Kolozsvár között még hiányzó pályaszakasz befejezésére.

A tárcavezető azt is közölte: a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) pénteken hirdetett győztest az A3-as autópálya nagyváradi bekötőútjának a megépítésére kiírt pályázaton. A munkát az osztrák Strabag nyerte el.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.07.31
A SUV kupét csak benzinmotorokkal értékesítik Európában, az ára 21 ezer eurótól indul – írja az....
2021.07.31
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a 36. Forma-1....
2021.07.31
Már a tervezettnél jóval korábban, jövőre meg kellene kezdeni a légszennyező, az Euro 5-ösnél....
2021.07.31
A Román Országos Repülési Múzeumba kerül Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor egykori....
2021.07.31
A világ egyik legismertebb és legjobb színésze a világ egyik legismertebb és legjobb terepjáróját....
2021.07.31
Lewis Hamilton, a Mercedes hétszeres világbajnok, és jelenleg is címvédő brit versenyzője bizonyult....
2021.07.31
Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is. ..
2021.07.31
Újjáépítette a népszerű Caddy családi változatát a Volkswagen. Minden eddiginél praktikusabb lett,....
2021.07.31
Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten még pénteken. ..
2021.07.31
Ez a balesetek és a dugók reggele, egymást érik a gondok a gyorsforgalmikon az Útinform és a....