innováció

Az önvezető autók már a "spájzban vannak"

2017.03.21.

Alig néhány héttel fejlett önvezető technológiájának európai közutakon való bemutatását követően a Nissan tegnap a CeBIT-en, Európa legnagyobb digitális szakkiállításán is debütál, és betekintést nyújt az autózás jövőjének forradalmasítását célzó innovációiba.

A Nissan CeBIT-en felépített standjának középpontjában is egy önvezetéssel kapcsolatos új technológia, az úgynevezett SAM (Seamless Autonomous Mobility) rendszer áll, melyet már az idei CES kiállításon is bemutattak.

A NASA technológiája alapján fejlesztett SAM rendszer emberi támogatást ad a járműbe integrált mesterséges intelligenciának (MI), hogy segítse a váratlan helyzetekben, például közúti balesetek, útépítések vagy egyéb akadályok észlelése esetén hozott döntéseket. A SAM lehetővé teszi, hogy az önvezető autó eldöntse, meg tudja-e oldani az adott helyzetet önállóan, vagy emberi segítségre van szüksége. Az önvezető technológia jövőbeni teljeskörű elterjedésének alapvető feltétele, hogy az autók tudják, hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket.

Ponz Pandikuthira, a Nissan Europe terméktervezésért felelős alelnöke elmondta: „Az önvezető technológiák forradalmasítják az autózás jövőjét, nagyobb biztonságot, kényelmet és vezetési élményt ígérve mindenkinek. Ezen rendszerek garantálják majd a közúti balesetek számának drasztikus csökkenését, ami kulcsfontosságú része a Nissan Intelligens Mobilitás jövőképének is, mellyel a zéró emissziós, halálos balesetek nélküli jövőt céloztuk meg.

A Nissan CeBIT-en való bemutatkozására egy a vállalat számára kiemelkedően fontos mérföldkő után került sor, ugyanis a Nissan önvezető technológiájának első európai demonstrációja idén februárban zajlott le. Több mint százan, köztük újságírók, köztisztviselők és iparági szereplők lehettek közvetlen részesei a Nissan fejlett önvezető technológiájának valódi körülmények között történő tesztelésében London utcáin a világ legkeresettebb elektromos autójának számító Nissan LEAF-ben.

A Nissan emellett megerősítette, hogy elérhetővé teszi innovatív ProPILOT önvezető technológiájának első hullámát a 2017-es pénzügyi évben megjelenő új Nissan Qashqai-ban, valamint a Nissan LEAF hamarosan érkező második generációjában is. Ez a technológia sávváltás nélküli önálló közlekedésre képes az autópályán, és már elérhető a Japánban tavaly bemutatott Nissan Serena modellben.

A 2020-ig tartó időszakban a Nissan önvezető technológiái egyre nagyobb önállóságra lesznek képesek, míg végül megbirkóznak majd a városi kereszteződések kihívásaival is.  A biztonságosabb és egyben élvezetesebb közlekedést ígérő önvezető technológiák szerves részét képezik a Nissan „Intelligens Mobilitás” jövőképének. Ez a jövőkép fogja össze a vállalatnak az autóhasználattal, az alkalmazott hajtásrendszerekkel, valamint az autók társadalmi integrációjával kapcsolatos fejlesztési terveit.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.11
Izgalmas és homályos kalandjai miatt film is készült életéről, igaz, kicsit más figuraként jelent....
2022.08.11
Mintegy 4,2 milliárd forint állami forrásból négysávosra bővítik az 52-es főutat Kecskeméten,....
2022.08.11
Az Easyjet mellett a Ryanair idén a világ egyik legjobb fapados légitársasága – írja a Travelbook.....
2022.08.11
Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét Mladá Boleslavban a teljes egészében acél karosszériával....
2022.08.11
2022 első hat hónapjában 57 ezer 411 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11,4....
2022.08.11
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban 1 294 608 fő volt, elérte a járvány....
2022.08.11
Retró hétvégét tart a MÁV a Balatonnnál augusztus 13-án és 14-én, a szerelvényeket többek közt....
2022.08.11
Minden szabályt áthágott a taxis, aki két piros lámpánál, sajátos vargabetűvel pofátlankodott át a....
2022.08.11
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság....
2022.08.11
Ki tudja, talán hamarosan ismét ilyen 4 lóerős autókkal kell majd járnunk, mint a HMV FreeWay EV....