Oroszország elleni gazdasági szankciók

Az oroszok legalizálják a csempészést az autóalkatrész-hiány miatt

2022.05.23.

Oroszországban bevezették a „párhuzamos import” fogalmát, hogy elejét vegyék az oroszországi autópark teljes amortizációjának – írja a carsweek.ru orosz autós portál.

„A párhuzamos import bevezetése segíteni fogja az orosz autótulajdonosokat abban, hogy az alkatrész- és fogyóeszközhiány ellenére működőképes állapotban tartsák járműveiket. Mindez pozitív hatással lesz a közúti biztonságra” – mondta a RIA Novosztyi oprosz belföldi hírügynökségnek adott interjújában  Vjacseszlav Zubarjov, az Orosz Gépjárműkereskedők Szövetségének (ROAD) elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy a szankciók okozta logisztikai problémák miatt Oroszország akut autóalkatrész-hiánnyal küszködik. Emiatt az orosz autótulajdonosok képtelenek megjavíttatni, illetve üzemben tartani autóikat meghibásodás esetén.

Az orosz kormány ezért május 6-án közzétette az úgynevezett autóipari „párhuzamos importlistát”. Ezen szerepelnek azok a külföldi márkák, amelyeknek modelljeit, illetve alkatrészeit a nem hivatalos importcsatonákon keresztül is be lehet hozni az országba. A listán szerepelnek magához a gyártáshoz szükséges gépek és alkatrészek is.

 A márkák között szerepel egyebek mellett a Mercedes-Benz, a Maybach, a BMW, a MINI, a Rolls-Royce, a Bugatti és más prémium márkák, valamint egy tömegautó szegmensből a Renault, Mitsubishi, Chevrolet, Nissan, Toyota és mások. Különlegesség, hogy a Tesla márka is felkerült a listára.

Denis Manturov, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium vezetője közölte, hogy a „párhuzamos importra” lehetőséget adó árujegyzéket folyamatosan frissítik: bővítik, illetve csökkentik. A listát negyedévente vagy kéthavonta felülvizsgálják.

A hivatalos közlésekben hangsúlyozzák, hogy a „párhuzamos import” nem egyenlő a hamisított áruk legalizálásával. „Eredeti termékek behozataláról beszélünk az országba, de alternatív beszállítókon keresztül” – közölte a minisztérium.

A „párhuzamos import” a valóságban azt jelenti, hogy a hivatalos importcsatornák bedugulása miatt az orosz állam lehetővé teszi, hogy magánszemélyek bizonytalan és ellenőrizetlen forrásokból is beszerezzenek és az országba behozzanak autóalkatrészeket, és azokat – a márkák hivatalos engedélye nélkül is – beszereljék a nyugati gépkocsikba.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....
2022.07.04
A Peugeot azonban felvállalta ezt a látszólagos presztízsveszteséget azért cserébe, hogy ügyfelei....
2022.07.04
2022. július 1-től dr. Jenei Réka látja el a BMW Group debreceni gyárának kommunikációs feladatait....
2022.07.04
Használt E-tron akkumulátorokkal felszerelt elektromos riksát mutatott be az AUDI Indiában. A német....
2022.07.04
- Három személyautó karambolozott Pakson, a 6-os főúton, a 109-es km-nél teljes útzár mellett....