repülés

Az orvos figyelmeztet: mikor nem szabad aludni a repülőn?

2022.06.01.

Amint felül a repülőre, az emberek többsége elfárad. Jobb, ha nyitva tartja a szemét bizonyos repülési fázisokban. Veszélyes lehet a felhők felett aludni? – kérdezte a TRAVELBOOK.de egy szakembert.

 

Főleg egy hosszabb repülőútnál sokan áthidalják a levegőben eltöltött időt egy szunyókálással – és nincs is ezzel semmi baj. Csak két meghatározott fázisban kerülje el az alvást a gépen. Mégpedig fel- és leszálláskor. Mert vannak bizonyos emberek, akik ténylegesen kockáztatják az egészségüket. Dr, Armin Mechkat fül-orr-gégész szakorvos elmagyarázza az okokat.

A travelbook.de cikke. Képernyőfotó

„A középfül egy levegővel teli tér, amelynek nyomása a külső nyomáshoz igazodik. Mivel a környezeti nyomás változik, amikor egy repülőgép felszáll vagy leszáll, nyomáskülönbség lép fel” – magyarázza dr. Mechkat. A hallócső kinyílik, hogy kiegyenlítse a nyomáskülönbséget. Ha a kiegyenlítés nem történik meg, akkor kellemetlen fülnyomás lép fel, amit az utasok egy része felszálláskor vagy mindenekelőtt leszálláskor érez.

Repülőgépen alvás közben a nyomáskiegyenlítés néha nem lehetséges

Alvás közben előfordulhat, hogy nem veszi észre, amikor a belső fülben nem történik meg a nyomáskiegyenlítés. Ez a probléma azonban általában olyan embereket érint, akik érzékenyek a külső nyomás változásaira, vagy különösen érzékenyek az akut betegségekre, például a fülfertőzésre – magyarázza dr. Mechkat. A nyomáskülönbségeket általában automatikusan, például lenyeléssel kompenzálják.

Szintén érdekes: Ezért is fáj néha a füle repülés közben

Ha a nyomás nem egyenletes, a fülnyomás és a fájdalom mellett még a középfülbe vagy a dobhártyába vérzés is előfordulhat. – A legrosszabb esetben a dobhártya vagy a belső fülben lévő vékony hártya megreped, ami akut halláskárosodást okozhat – mondja az orvos. A fájdalommal és vérzéssel párosuló erős nyomásérzés veszélyes, mert maradandó halláskárosodáshoz vezethet.

Hogyan kezeljük a nyomást?

Van néhány tipp, hogy mit tehetsz a fülben jelentkező kellemetlen érzés ellen: Segít az alsó állkapocs előre-hátra mozgatása a nyomás tudatos kiegyenlítéséhez. Ezt úgy érheti el, hogy befogja az orrát, becsukja a száját, majd ellenőrzött módon fújja ki a levegőt. Az is segít, ha iszik valamit, lenyel valamit, rág vagy ásít. Ha gyakran problémái vannak a nyomáskiegyenlítéssel, elővigyázatosságból használhat dekongesztáns orrspray-t vagy -cseppet is.

"Ha a nyomás a fülében nem múlik el 24 órán belül, orvoshoz kell fordulnia" - mondja Dr. Mechkat. Ha az erős nyomáson kívül heveny fülzúgás vagy szédülés is jelentkezik, a leszállás után azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Összeütközött két autó az 51-es úton Dunavarsány közelében, az útszakaszt teljes szélességében....
2022.08.19
Több mint kétszer annyival ment, mint a megengedett. ..
2022.08.19
Az indiai autók 2022-ben jelenhetnek meg az orosz autópiacon – írja a carsweek.ru. A Business News....
2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..
2022.08.18
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi....