Modell

Az R/C nitrós robbanómotor beállítása

2018.08.04.

Rövid idő alatt eljut minden kezdő modellező oda, hogy állítgatnia kell(ene) a karburátorán, annak érdekében, hogy a nitrós robbanómotor beállítása megfelelő, vagyis annak teljesítménye optimális legyen. A gyári beállítások általában csak a bejáratás idejére jók, a “manuálok” pedig sajnos sokszor elég szűkszavúan nyilatkoznak a további lépésekről, illetve egyes gyártók a bejáratáshoz szükséges beállításokat adják meg, mások pedig az optimális értékeket.

Ezutóbbi esetben dúsítani kell a keveréket, de célszerű a legelső indítás (bejáratás) előtt ellenőrizni a pozíciókat. Az alábbi leírás ebben próbál némi segítséget nyújtani.

Kezdetnek egy kép a nitrós robbanómotor beállításáról a karburátoron, hogy lássuk is kb. miről beszélünk:

karburátor

High speed  needle (HSN) = magas fordulati csavar (fődúsító)

Low speed needle (LSN) = alacsony fordulati csavar

Idle speed = alapjárati csavar

Kezdetnek pár alapszabály:

 • Minden csavart (tűt) ha az óra mutatójárásával megegyezően tekersz, tehát befele tekered, akkor zárod, vagyis SZEGÉNYÍTED a keveréket, azaz kevesebb üzemanyagot (és ezzel együtt kevesebb kenést) is tartalmaz a karbi által előállított levegő/üzemanyag keverék. Értelemszerűen a másik irányba tekerve az ellenkezője történik. (Kivétel az alapjárati csavar, amit ha befelé tekersz, akkor emeled az alapjáratot, és az nem befolyásolja a levegő/üzemanyag arányt)
 • Mielőtt először eltekergetnéd bármelyik csavart nézd meg és írd fel valahová, hogy mennyi volt a gyári érték. (ÓVATOSAN tekerd be teljesen a csavart, és közben számold, hogy hány fordulatra volt kinyitva, pl. 3.5 fordulat) Ha már semmi nem az igazi, akárhogyan tekered, a gyári beállítás mindig egy jó dús kezdő vagy kiinduló pont lesz.
 • A motort MINDIG inkább dúsan járasd, mint szegényen!
 • Hideg motort sose akarj bekarburálni!

Indítsd be a motort!

(Fogd be a kipufogót és ránts párat a berántón (vagy forgasd át a padon kb. 4 mp-et), a cél, hogy a naftával teljen meg az alapból üres üzemanyag cső, ill. picit kerüljön bele a karburátorba is. Izzító rá, indítás és optimális esetben gáz nélkül, esetleg kis gázzal be kellene indulnia).

Ha az alapjárat rendben, nézd meg, hogy füstöl-e a motor (és esetleg némi olaj is jön a kipufogóból). Ha nem, akkor nyiss az alacsony fordulati csavaron 1 fordulatonként, amíg el nem kezd füstölni. Ne nyúlj a magas fordulatihoz még. Várd meg míg felmelegszik a motor olyan 90 fok környékére!

A magas fordulati csavar

Menj az autóval pár kört a pályán. Ne törődj vele, ha még 4 ütemű csúnyácska hangja van, és nem pörög fel szépen. Most csak a végsebességet, ill. magas fordulaton szeretnénk a motort beállítani, a többi később jön. Jelenleg nagy fordulaton is rosszul kellene mennie, és ERŐSEN füstölnie. Amennyiben nem teszi, akkor nyiss a magas fordulati tűn 1 fordulatonként, amíg ezt nem teszi. Amint ez megvan, körözz vele, és 1/8 fordulatonként zárj a karbi magasfordulati csavaron mindaddig, amíg már nagy fordulaton jó hangja van. Esetleg rámérhetsz a hengerfejre. Optimális esetben 110 fok környékén kellene lenni, de gyártó függő a hőmérséklet. A többség 110-130 fokot mond, ám pl. az LRP Z.15S 90-110 fok között üzemel optimálisan.

Általában igaz, hogy ha a motor hőmérséklete az optimalis hőmersékleti skála alján van, akkor kis fordulaton húz jobban, míg ha a skála tetején, akkor a végsebessége jobb. A lényeg, hogy teljesen nyitott karbinál MINDIG füstölnie kell a motornak.

Alacsony fordulati csavar

Ha a motor kb. 5 mp-ig alapjáraton van, és húzol neki egy teljes gázt, akkor fel kell vennie a fordulatot minden dadogás ill. hörgés nélkül. Ha hörög (4 ütemű hangja van), akkor 1/8 fordulatonként zárj az alacsony fordulati tűn, addig amíg jó nem lesz. Ha esetleg dadogna (ez gyári beállításoknál nem valószínű), akkor nem kap elég üzemanyagot. Nyiss a tűn 1 fordulatonként, addig amíg hörögni nem kezd. Utána kezd zárni 1/8-onként, addig amíg nem veszi szépen a fordulatot.

Alapjárati csavar

Ha a fentiekkel mind megvagy, akkor nyúlj csak hozzá. Simán állítsd be, hogy ha féket húzol, akkor se záródjon be a karbi egy egészséges alapjáratnál jobban.

Közép fordulati csavar:

A legtöbb off-road autóhoz gyártott motoron nincs is ilyen állítási lehetőség.

Akkor OK minden ha

 • Nagy fordulaton a motor szépen pörög, eléri a max. fordulatának 95%-at, de közben nem melegszik túl.
 • Kis fordulatról a moci szépen, egyenletesen pörög fel. Mindenféle “fura” hangok nélkül.
 • Fékezésnél nem áll le a motor, ill. nem csökken le az alapjárat.

Végezetül néhány fontos dolog:

 • Sose kínozd a hideg motort! Indítás után kb. 2 percig csak közepes fordulaton melegítsd, mielőtt a maximális fordulatot kérnéd tőle.
 • A beállítási a fent leírtak sorrendjében történjen. Ha állítasz a fődúsítón, akkor az hatással van az alacsony fordulatra is.
 • Ha motor szépen fut. Ám következő indításkor megmakacsolja magát próbáld a következőt: Húzz teljes gázt, és húzz párat a pull starteren, anélkül, hogy rátennéd az izzítót. Emeled meg az autót és zárd be a karbit. Elvben ezután szépen kéne indulnia. Ha nem ellenőrizd a naftát, az izzítót, amit akarsz, de ne nyúlj még a csavarokhoz. Egy jól beállított motort nem kell 10 percenként állítgatni (kivéve ha az időjárási körülmények drasztikusan megváltoznak).
 • Rendszeresen ellenőrizd motorod hőmérsékletet! A legkönnyebb módja ennek valamilyen hőmérő. Ha nincs kéznél, akkor pár csepp nyálat, vagy vizet csepegtess a hengerfejre. Ha azonnal elpárolog (“táncolva”), akkor túl meleg, nyiss a fődúsítón. Ha 3-4mp alatt párolog el akkor tökéletes. Ha egyáltalán nem párolog, akkor hideg a motor. A nagyobb teljesítmény érdekében zárhatsz a fődúsítón kis lépésenként.
 • Használat után, mindig járasd ki teljesen a naftát a motorból. Távolítsd el a maradék anyagot a tankból is, és húzd le a karbiról a nafta csövet. Lehetőleg használj “after run” olajat amennyiben hosszabb időre teszed el az autódat.
 • Rendszeresen takarítsd és olajozd a légszűrődet!
 • …és még egyszer! : Inkább dús beállításokkal használd a motort, mint szegény keverékkel, ezzel teheted a legtöbbet a hosszú élettartamért!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.03.02
Házfalnak ütközött egy kisbusz a 66-os főút oroszlói szakaszán -írta a Katasztrófavédelem éjfél....
2021.03.01
A rendőrség a lakosság segítségét kéri abban a szörnyű tragédiában, amelyben négyen égtek halálra....
2021.03.01
A győztes típus nem először nyerte el a rangos elismerést, elődjét bő két évtizeddel ezelőtt....
2021.03.01
A legjobban vezethető utcai sportautókat köszönhetjük a különböző homologizációs szabályzatoknak,....
2021.03.01
Pol Leurs Luxemburgból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.03.01
A SEAT S.A. és a katalán egészségügyi minisztérium együttműködési megállapodást kötött a....
2021.03.01
Volt olyan sofőr, akire 300 ezres bírságot szabtak ki. A Tatai Rendőrkapitányság területén végeztek....
2021.03.01
Ismét van kombija a Suzukinak! Igaz, valójában ez egy Toyota Corolla Touring Sports. Suzuki....
2021.03.01
Több tucatnyi autós túl későn ismerte fel, hogy ez a kisautó nem olyan mint a többi. ..
2021.03.01
Javult az üzleti hangulat februárban a német autóiparban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató....